300+ TOP Class 10 GK Questions and Answers Quiz Exam

GK Questions for Class 10 Mcqs

1. Name The Plant Important In Sericulture

Answer: Mulberry

2. Who Is Known As ‘The Father Of Indian Missile Technology’?

Answer: Dr. A.P.J. Abdul Kalam

3. Name The Only Animal That Dislikes White Colour?

Answer: Tiger

4. The Country In Which Yak Is Found

Answer: Tibet

5. The Group Of Crop Plant That Are Vegetatively Propagated Is:

Answer: Sugarcane,Potato And Banana

6. Vivipary Is Defined As Germination

Answer: Within The Fruit

7. The Sex Of A Newborn Baby Is Determined By The Chromosome Inherited From

Answer: The Father

8. Amrita Pritam’S Work ” A Revenue Stamp” Is

Answer: An Autobiography

9. Who Is The Author Of ‘Anandmath’

Answer: Bankim Chandra Chattopadyaya

10. Who Wrote The Social Contract?

Answer: Jean-Jacques Rousseau

11. Who Is The Author Of The Book ‘Smash & Grab – Annexation Of Sikkim’

Answer: Sunanda K Datta-Ray

12. Which Company Has Launched ‘Citizen First’ Advertisement Campaign?

Answer: Itc

13. Which Company Has Introduced 91-Octane Petrol Extra Premium In India?

Answer: Indian Oil

14. Which Of The Following Is A Non Metal That Remains Liquid At Room Temperature ?

Answer: Bromine

15. Is C2 Paramagnetic Or Diamagnetic?

Answer: Diamagnetic

16. What Is The Oxidation Number Of Sulfur In H2S?

Answer: -2

17. Ms-Word Is An Example Of _____

Answer: Application Software

18. The First Computer Was Programmed Using …….

Answer: Machine Language

19. The Smallest Unit In A Digital System Is A………

Answer: Bit

20. What Does Wlan Stand For?

Answer: Wireless Local Area Network

21. What Is The Capital Of Finland?

Answer: Helsinki

22. What Is The Capital Of Denmark?

Answer: Copenhagen

23. What Is The Capital Of Hungary?

Answer: Budapest

24. Select The Antonym Of Fidgety

Answer: Composed

25. Select The Synonym Of Astonish

Answer: Overwhelm

26. Who Was Known As The ‘Father Of Lok Sabha’?

Answer: Mavlankar

27. Which Music Director Had Distinction Of Being The First Asian To Compose A Symphony For Royal Philharmonic Orchestra Of London?

Answer: Ilayaraja

28. “National Youth Day” Is Celebrated On Which Day ?

Answer: Jan-12

29. Who Said ” You Give Me Blood, I Will Give You Freedom “

Answer: Subhash Chandra Bose

30. Limba Ram Is Associated With Which Of The Following Fields

Answer: Sports

31. Which Country Has No Cinema Theaters?

Answer: Saudi Arabia

32. The International Rice Research Institute Is Located In

Answer: Philippines

33. The Central Scientific Instruments Organisation Is Situated At

Answer: Chandigarh

34. Which Monument Is Known As “The National Monument Of India”?

Answer: India Gate

35. The Forbidden City Is Located In Which Country?

Answer: China

36. The Famous Eiffel Tower Is In

Answer: Paris

37. Where Is The Morris Canal Located?

Answer: New Jeresy

38. Abu Simbel Is Located In Which Country?

Answer: Egypt

39. The Most Populous City In The World Is ?

Answer: Tokyo

40. What Was Lord Mahavira’S Name Prior To Acquiring The Knowledge?

Answer: Vardhman

41. Who Was The Architect Of Taj Mahal?

Answer: Ustad Ahmad Lahouri

42. The Blue Colour Of The Clear Sky Is Due To

Answer: Dispersion Of Light

43. Which One Of The Following Types Of Laser Is Used In Laser Printers?

Answer: Semiconductor Laser

44. Which Of The Following Is The Lowermost Layer Of The Atmosphere?

Answer: Troposphere

45. Genetic Alteration Probably Refers To Altering What

Answer: Genes Found On Chromosomes

46. What Is The Name Of The New Generation Nuclear-Capable Missile Tested By The Drdo?

Answer: Agni-P (Prime)

47. For Galvanizing Iron Which Of The Following Metals Is Used?

Answer: Zinc

48. Which Of The Following Awards Was Conferred On Mrs. Kiran Bedi

Answer: Magsaysay

49. Indian Cricketer Who Received Padma Shri 2017 Award Is

Answer: Virat Kohli

50. In Indian Polity, The Executive Is Subordinate To The

Answer: Legislature

51. October 24 Is Observed As

Answer: United Nations Day

52. World Red Cross Day Falls On

Answer: May-08

53. When Is The World’S Asthma Day Celebrated?

Answer: 3 May

54. Navy Day Is Observed On

Answer: Dec-04

55. Which State Government Has Observed “Parents’ Worship Day” On February 14 ?

Answer: Chhattisgarh

56. In Which Of The Following Festivals Are Boat Races A Special Feature?

Answer: Onam

57. Which Among The Following Is A Folk Dance Of India?

Answer: Garba

58. Who Is Known As Barefoot Painter

Answer: M.F.Hussain

59. In India, Agriculture Income Is Calculated By

Answer: Output Method

60. Where Was Electricity Supply First Introduced In India?

Answer: Darjeeling

61. Which River Of India Is Called Vridha Ganga?

Answer: Godavari

62. The Deepest Land Locked And Protected Port In India Is

Answer: Vishakhapatnam

63. The Saka Era Was Founded By

Answer: Kanishka

64. A Copper Chariot Of Harappa Times Was Discovered At

Answer: Daimabad

65. The First Law Officer Of The Government Of India Is The

Answer: Attorney-General For India

66. Who Is Known As The Grand Old Lady Of Indian Nationalism?

Answer: Dr. Annie Besant

67. Which Insurance Salesman Invented The Fountain Pen In 1884?

Answer: Lewis Edson Waterman

68. When Were Blue Jeans Invented?

Answer: 1860S

69. The First Thermionic Valve Was Invented By

Answer: J.A. Fleming

70. Which Is The Coldest Of All The Planets?

Answer: Neptune

71. Anguilla is located in which region?

Answer: Leeward Islands, Caribbean

72. How many blood groups are there?

Answer: Four

73. What is the month of August in Greek?

Answer: Avgoustos

74. Which is the strongest leaf in the world?

Answer: Victoria Water Lilly

75. Which is the biggest bird in the world?

Answer: Ostrich

76. Name a country in Asia without any river.

Answer: Qatar

77. Which system of the body produces hormones that regulate metabolism, growth and development, tissue function, sexual reproduction?

Answer: The endocrine system

78. What is the national emblem of the Bahamas?

Answer: Blue marlin, flamingo

79. When is Independence Day in Lithuania?

Answer: February 16

80. Who is the writer of “The God of Small Things”?

Answer: Arundhati Roy

81. One single pen could draw a line how many times longer than the height of the Empire State Building?

Answer: Over four times

82. What is the interent TLD domain for Latvia?

Answer: .lv

83. What is Quaking Aspen?

Answer: A fastest growing tree

84. What is the average gestation period for European mink?

Answer: 57 days

85. Which is the tallest animal on the earth?

Answer: Giraffe

86. What is reciprocity?

Answer: exchange of goods or services between people that are mutually beneficial

87. What is the study of the climate called?

Answer: Climatology

88. What is an American Rock?

Answer: Fish

89. Barry village is located in which country

Answer: Welsh

90. What does COVID-19 mean?

Answer: Coronavirus Disease 2019

91. Silver is the most reflective metal. T/F?

Answer: True

92. Casu marzu is a famous delicacy in which country?

Answer: Sardinia

93. Mention a word with vowels in order.

Answer: Adventitious

94. What is a Devon Rex?

Answer: Cat

95. The Nobel Prize was started by which country?

Answer: Sweden

96. What is the scientific name for Giraffe?

Answer: Giraffa camelopardalis

97. By carving up whose chair, US presidents Jefferson and Adams became some of America’s earliest vandals?

Answer: Shakespeare’s

98. What are the Islands of the Blessed?

Answer: In Greek mythology, a paradise reserved for the souls of the great heroes.

99. Polio Drop was invented by whom?

Answer: Albert Sabin

100. Name any one country which is present in both Asia and Europe.

Answer: Turkey

Class 10 GK objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top