Digital Signal Processing Multiple Choice Questions on “Butterworth Filters”.
1. Which of the following is true in the case of Butterworth filters?
A. Smooth pass band
B. Wide transition band
C. Not so smooth stop band
D. All of the mentioned
Answer: D
Clarification: Butterworth filters have a very smooth pass band, which we pay for with a relatively wide transmission region.
2. What is the magnitude frequency response of a Butterworth filter of order N and cutoff frequency ΩC?
A. (frac{1}{sqrt{1+(frac{Ω}{Ω_C})^{2N}}})
B. (1+(frac{Ω}{Ω_C})^{2N})
C. (sqrt{1+(frac{Ω}{Ω_C})^{2N}})
D. None of the mentioned
Answer: A
Clarification: A Butterworth is characterized by the magnitude frequency response
|H(jΩ)|=(frac{1}{sqrt{1+(frac{Ω}{Ω_C})^{2N}}})
where N is the order of the filter and ΩC is defined as the cutoff frequency.
3. What is the factor to be multiplied to the dc gain of the filter to obtain filter magnitude at cutoff frequency?
A. 1
B. √2
C. 1/√2
D. 1/2
Answer: C
Clarification: The dc gain of the filter is the filter magnitude at Ω=0.
We know that the filter magnitude is given by the equation
|H(jΩ)|=(frac{1}{sqrt{1+(frac{Ω}{Ω_C})^{2N}}})
At Ω=ΩC, |H(jΩC)|=1/√2=1/√2(|H(jΩ)|)
Thus the filter magnitude at the cutoff frequency is 1/√2 times the dc gain.
4. What is the value of magnitude frequency response of a Butterworth low pass filter at Ω=0?
A. 0
B. 1
C. 1/√2
D. None of the mentioned
Answer: B
Clarification: The magnitude frequency response of a Butterworth low pass filter is given as
|H(jΩ)|=(frac{1}{sqrt{1+(frac{Ω}{Ω_C})^{2N}}})
At Ω=0 => |H(jΩ)|=1 for all N.
5. As the value of the frequency Ω tends to ∞, then |H(jΩ)| tends to ____________
A. 0
B. 1
C. ∞
D. None of the mentioned
Answer: A
Clarification: We know that the magnitude frequency response of a Butterworth filter of order N is given by the expression
|H(jΩ)|=(frac{1}{sqrt{1+(frac{Ω}{Ω_C})^{2N}}})
In the above equation, if Ω→∞ then |H(jΩ)|→0.
6. |H(jΩ)| is a monotonically increasing function of frequency.
A. True
B. False
Answer: B
Clarification: |H(jΩ)| is a monotonically decreasing function of frequency, i.e., |H(jΩ2)| < |H(jΩ1)| for any values of Ω1 and Ω2 such that 0 ≤ Ω1 < Ω2.
7. What is the magnitude squared response of the normalized low pass Butterworth filter?
A. (frac{1}{1+Ω^{-2N}})
B. 1+Ω-2N
C. 1+Ω2N
D. (frac{1}{1+Ω^{2N}})
Answer: D
Clarification: We know that the magnitude response of a low pass Butterworth filter of order N is given as
|H(jΩ)|=(frac{1}{sqrt{1+(frac{Ω}{Ω_C})^{2N}}})
For a normalized filter, ΩC =1
=> |H(jΩ)|=(frac{1}{sqrt{1+(Ω)^{2N}}}) => |H(jΩ)|2=(frac{1}{1+Ω^{2N}})
Thus the magnitude squared response of the normalized low pass Butterworth filter of order N is given by the equation,
|H(jΩ)|2=(frac{1}{1+Ω^{2N}}).
8. What is the transfer function of magnitude squared frequency response of the normalized low pass Butterworth filter?
A. (frac{1}{1+(s/j)^{2N}})
B. (1+(frac{s}{j})^{-2N})
C. (1+(frac{s}{j})^{2N})
D. (frac{1}{1+(s/j)^{-2N}})
Answer: A
Clarification: We know that the magnitude squared frequency response of a normalized low pass Butterworth filter is given as
H(jΩ)|2=(frac{1}{1+Ω^{2N}}) => HN(jΩ).HN(-jΩ)=(frac{1}{1+Ω^{2N}})
Replacing jΩ by ‘s’ and hence Ω by s/j in the above equation, we get
HN(s).HN(-s)=(frac{1}{1+(frac{s}{j})^{2N}}) which is called the transfer function.
9. Where does the poles of the transfer function of normalized low pass Butterworth filter exists?
A. Inside unit circle
B. Outside unit circle
C. On unit circle
D. None of the mentioned
