Digital Signal Processing Multiple Choice Questions on “The Representation of Bandpass Signals”.
1. Which of the following is the right way of representation of equation that contains only the positive frequencies in a given x(t) signal?
A. X+(F)=4V(F)X(F)
B. X+(F)=V(F)X(F)
C. X+(F)=2V(F)X(F)
D. X+(F)=8V(F)X(F)
Answer: C
Clarification: In a real valued signal x(t), has a frequency content concentrated in a narrow band of frequencies in the vicinity of a frequency Fc. Such a signal which has only positive frequencies can be expressed as X+(F)=2V(F)X(F)
Where X+(F) is a Fourier transform of x(t) and V(F) is unit step function.
2. What is the equivalent time –domain expression of X+(F)=2V(F)X(F)?
A. F(+1)[2V(F)]*F(+1)[X(F)]
B. F(-1)[4V(F)]*F(-1)[X(F)]
C. F(-1)[V(F)]*F(-1)[X(F)]
D. F(-1)[2V(F)]*F(-1)[X(F)]
Answer: D
Clarification: Given Expression, X+(F)=2V(F)X(F).It can be calculated as follows
(x_+ (t)=int_{-∞}^∞ X_+ (F)e^{j2πFt} dF)
=(F^{-1} [2V(F)]*F^{-1} [X(F)])
3. In time-domain expression, (x_+ (t)=F^{-1} [2V(F)]*F^{-1} [X(F)]). The signal x+(t) is known as
A. Systematic signal
B. Analytic signal
C. Pre-envelope of x(t)
D. Both Analytic signal & Pre-envelope of x(t)
Answer: D
Clarification: From the given expression, (x_+ (t)=F^{-1} [2V(F)] * F^{-1}[X(F)]).
4. In equation (x_+ (t)=F^{-1} [2V(F)]*F^{-1} [X(F)]), if (F^{-1} [2V(F)]=δ(t)+j/πt) and (F^{-1} [X(F)]) = x(t). Then the value of ẋ(t) is?
A. (frac{1}{π} int_{-infty}^infty frac{x(t)}{t+τ} dτ)
B. (frac{1}{π} int_{-infty}^infty frac{x(t)}{t-τ} dτ)
C. (frac{1}{π} int_{-infty}^infty frac{2x(t)}{t-τ} dτ)
D. (frac{1}{π} int_{-infty}^infty frac{4x(t)}{t-τ} dτ)
Answer: B
Clarification: (x_+ (t)=[δ(t)+j/πt]*x(t))
(x_+ (t)=x(t)+[j/πt]*x(t))
(ẋ(t)=[j/πt]*x(t))
=(frac{1}{π} int_{-infty}^infty frac{x(t)}{t-τ} dτ)
Hence proved.
5. If the signal ẋ(t) can be viewed as the output of the filter with impulse response h(t) = 1/πt, -∞ < t < ∞ when excited by the input signal x(t) then such a filter is called as __________
A. Analytic transformer
B. Hilbert transformer
C. Both Analytic & Hilbert transformer
D. None of the mentioned
Answer: B
Clarification: The signal ẋ(t) can be viewed as the output of the filter with impulse response h(t) = 1/πt,
-∞ < t < ∞ when excited by the input signal x(t) then such a filter is called as Hilbert transformer.
6. What is the frequency response of a Hilbert transform H(F)=?
A. (begin{cases}&-j (F>0) \ & 0 (F=0)\ & j (F<0)end{cases})
B. (left{begin{matrix}-j & (F<0)\0 & (F=0) \j & (F>0)end{matrix}right. )
C. (left{begin{matrix}-j & (F>0)\0 &(F=0) \j & (F<0)end{matrix}right. )
D. (left{begin{matrix}j&(F>0)\0 & (F=0)\j & (F<0)end{matrix}right. )
Answer: A
Clarification: H(F) =(int_{-∞}^∞ h(t)e^{-j2πFt} dt)
=(frac{1}{π} int_{-∞}^∞ 1/t e^{-2πFt} dt)
=(left{begin{matrix}-j& (F>0)\0&(F=0) \ j& (F<0)end{matrix}right.)
We Observe that │H (F)│=1 and the phase response ⊙(F) = -1/2π for F > 0 and ⊙(F) = 1/2π for F < 0.
7. What is the equivalent lowpass representation obtained by performing a frequency translation of X+(F) to Xl(F)= ?
A. X+(F+Fc)
B. X+(F-Fc)
C. X+(F*Fc)
D. X+(Fc-F)
Answer: A
Clarification: The analytic signal x+(t) is a bandpass signal. We obtain an equivalent lowpass representation by performing a frequency translation of X+(F).
8. What is the equivalent time domain relation of xl(t) i.e., lowpass signal?
A. (x_l (t)=[x(t)+j ẋ(t)]e^{-j2πF_c t})
B. x(t)+j ẋ(t) = (x_l (t) e^{j2πF_c t})
C. (x_l (t)=[x(t)+j ẋ(t)]e^{-j2πF_c t}) & x(t)+j ẋ(t) = (x_l (t) e^{j2πF_c t})
D. None of the mentioned
Answer: C
Clarification: (x_l (t)=x_+ (t) e^{-j2πF_c t})
=([x(t)+j ẋ(t)] e^{-j2πF_c t})
Or equivalently, x(t)+j ẋ(t) =(x_l (t) e^{j2πF_c t}).
9. If we substitute the equation (x_l (t)= u_c (t)+j u_s (t)) in equation x (t) + j ẋ (t) = xl(t) ej2πFct and equate real and imaginary parts on side, then what are the relations that we obtain?
A. x(t)=(u_c (t) ,cos2π ,F_c ,t+u_s (t) ,sin2π ,F_c ,t); ẋ(t)=(u_s (t) ,cos2π ,F_c ,t-u_c ,(t) ,sin2π ,F_c ,t)
B. x(t)=(u_c (t) ,cos2π ,F_c ,t-u_s (t) ,sin2π ,F_c ,t); ẋ(t)=(u_s (t) ,cos2π ,F_c t+u_c (t) ,sin2π ,F_c ,t)
C. x(t)=(u_c (t) ,cos2π ,F_c t+u_s (t) ,sin2π ,F_c ,t); ẋ(t)=(u_s (t) ,cos2π ,F_c t+u_c (t) ,sin2π ,F_c ,t)
D. x(t)=(u_c (t) ,cos2π ,F_c ,t-u_s (t) ,sin2π ,F_c ,t); ẋ(t)=(u_s (t) ,cos2π ,F_c ,t-u_c (t) ,sin2π ,F_c ,t)
