Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions on “Closed-Loop Frequency Response and Circuit Stability”.
1. Open loop configuration is not preferred in op-amps because
A. First break frequency is too large
B. First break frequency is very small
C. Second break frequency is too large
D. All of the mentioned
Answer: B
Clarification: The bandwidth of the op-amp is simply the first break frequency. As the value of bandwidth is very small, the open loop configuration is of little use or not preferred in op-amp.
2. Calculate the value of open loop frequency response curve at any point beyond break frequency in 741C op-amp?
A. 1000000Hz
B. 1000Hz
D. 10000000Hz
D. 100000Hz
Answer: A
Clarification: For a 741C op-amp the gain=200000 and the break frequency = 5Hz. Therefore, the unity gain bandwidth or the product of the coordinates (gain and frequency) of any point beyond the break frequency = 200000×5Hz =1MHz =1000000Hz.
3.
Frequency response of µA709C for various closed loop gain is shown. Choose the curve that has wider bandwidth and high gain?
A. Curve 4
B. Curve 3
C. Curve 2
D. Curve 1
Answer: d
Clarification: To get a high gain and relatively wider bandwidth, the compensating components for curve 1 should be used. Curve 1 has the gain equal to 60dB and bandwidth nearly equivalent to 10MHz.
4. When does a system said to be stable?
A. Output reaches a minimum value at finite time
B. Output reaches a maximum value at any time
C. Output reaches a fixed value at finite time
D. Output reaches a fixed value at any time
Answer: C
Clarification: A circuit or a group of circuits connected together as a system is said to be stable, if its output reaches a fixed value in a finite time.
5. Why unstable systems are considered to be impractical?
A. None of the mentioned
B. Output decreases with time
C. Output reaches fixed value
D. Output increases with time
Answer: D
Clarification: A circuit is said to be unstable if its output increases with time instead of achieving fixed value. In fact the output keeps on increasing until the system breaks down. Therefore, unstable systems are impractical and need to be made stable.
6. How is the criterion for the system determined?
A. Graphical method
B. Theoretical method
C. Analytical method
D. All of the mentioned
Answer: D
Clarification: The criterion for stability of system is tested practically using one of the above mentioned methods.
7. A standard block diagram of closed loop system composes of
A. Two blocks
B. Single block
C. Three blocks
D. None of the mentioned
Answer: A
Clarification: In closed loop system (control system) the standard form of representing a system is composed of two blocks.
(i) Forward block and
(ii) Feedback block.
8. “Transfer function” in control system refers to
A. Feedback block
B. Content of each block
C. Forward block
D. Input and output blocks
Answer: B
Clarification: The transfer function in control system refers the content of each block and it depends on the complexity of a system.
9. Which method is considered to be a graphical method in testing the system?
A. Bode plot
B. Routh-Hurwitz criteria
C. Circuit testing
D. None of the mentioned
