Optical Communications Multiple Choice Questions on “Optical Ethernet”.
1. What is the exception in the similarities between the optical Ethernet and the Ethernet LAN?
a) Physical layer
b) Data-link layer
c) Refractive index
d) Attenuation mechanism
Answer: a
Explanation: Optical Ethernet is similar to the conventional Ethernet LAN with the exception of the physical layer. Physical layer includes the flow of data in the form of binary digits. This transmission takes place on the bit level.
2. Which technology is used by optical Ethernet?
a) GP-technology
b) HJ-technology
c) IP-technology
d) GB-technology
Answer: c
Explanation: Optical Ethernet is the fourth generation of the Ethernet family. The earlier generations include X.25, Frame Relay and ATM. Unlike these technologies, optical Ethernet uses IP-based technology.
3. When was the Gigabit Ethernet network developed?
a) 1977
b) 1988
c) 1990
d) 2002
Answer: b
Explanation: The Gigabit Ethernet (Gbe) network was developed in 1988. It was developed by merging two technologies namely 802.3 Ethernet and ANSI X3T11 fiber channel.
4. Optical Ethernet can operate at the transmission rates as low as ______________
a) 10 M bits per second
b) 40 M bits per second
c) 100 M bits per second
d) 1000 M bits per second
Answer: a
Explanation: Usually, high transmission rates define optical Ethernet. The ITU-T Recommendation specifies the physical layer for optical Ethernet. It can operate at transmission rates as low as 10 M bits per second.
5. How many types of optical Ethernet connections are developed?
a) Two
b) One
c) Four
d) Three
Answer: d
Explanation: There are three different types of optical Ethernet connections. They are point-to-point, point-to-multipoint, and multipoint-to-multipoint. Multipoint refers to more number of connections on either side.
6. Which type of connection can be used as an Ethernet switch?
a) Point-to-point
b) Multipoint-to-multipoint
c) Multipoint-to-point
d) Point-to-multipoint
Answer: b
Explanation: The multipoint-to-multipoint configuration refers to the bus, tree or mesh topology. Such a mesh can be made to work as a switching hub with non-blocking switching features. It facilitates switching between different optical Ethernet users.
7. How many aspects are included in the standard Ethernet protocol?
a) One
b) Two
c) Four
d) Three
Answer: c
Explanation: Optical Ethernet follows standard Ethernet protocol. This protocol includes four different aspects: Frame, MAC, signaling components and the physical medium.
8. Which of the following is not included in the Ethernet frame format?
a) MAC
b) Preamble
c) Destination address
d) Source address
Answer: a
Explanation: The Ethernet frame format includes preamble, destination and source addresses, length, data and the check sequence. MAC is the protocol which is used for sharing the network nodes.
9. The _______________ provides point-to-point access to a bidirectional single-mode optical fiber.
a) Optical regenerator
b) Optical session
c) Optical distribution node
d) Optical buffer
Answer: c
Explanation: The ODN is abbreviated as Optical distribution node. It can access an optical fiber on a point-to-point basis. Thus, a single mode bidirectional optical fiber can be accessed by an Optical distribution node.
10. _______________ is the de-multiplexing technique used to split SONET bandwidth into logical groups.
a) SDH
b) Virtual concatenation
c) STS-1
d) Optical breakdown
