250+ TOP MCQs on Maxwell’s Inductance Capacitance Bridge and Answers

Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions on “Maxwell’s Inductance Capacitance Bridge”.

1. Maxwell inductance capacitance bridge can be used for _________
a) measurement of inductance
b) measurement of capacitance and inductance
c) measurement of resistance
d) measurement of voltage and current
Answer: a
Clarification: A Maxwell inductance capacitance bridge is used for the measurement of inductance by making comparison with a standard capacitance value. Voltmeter is used to measure voltage, while an ammeter is used to measure current.

2. Balance equation for computing the unknown resistance is?
a) Rx = (frac{R_2}{R_1})
b) Rx = (frac{R_2 R_3}{R_1})
c) Rx = (frac{R_3}{R_1})
d) Rx = (frac{1}{R_1})
Answer: b
Clarification: The balance condition for determining the value of the unknown resistance is given by the relation Rx = (frac{R_2 R_3}{R_1})
where, R1 and R3 are variable resistances and R2 is a fixed resistance.

3. Balance equation for computing the value of the unknown inductance is?
a) Lx = R2 R3
b) Lx = R2 C1
c) Lx = R2 R3 C1
d) Lx = R3 C1
Answer: c
Clarification: The balance equation for determining the value of the unknown inductance is given by the relation Lx= R2 R3 C1.
where,
C1 is the capacitance across the resistance R1
R3 is a variable resistance and R2 is a fixed resistance.

4. Quality factor of the circuit is given by _________
a) Q = ωC1
b) Q = ωR1
c) Q = ω
d) Q = ωR1 C1
Answer: d
Clarification: The quality factor of a Maxwell inductance capacitance bridge is given by the relation
electrical-measurements-questions-answers-maxwells-inductance-capacitance-bridge-q4

5. Standard inductor requires no shielding.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Stray magnetic fields are present in a circuit consisting of inductances and capacitances. In order to eliminate the stray magnetic fields proper shielding is required for the standard inductance.

  250+ TOP MCQs on Measurement Errors in a Wheatstone Bridge and Answers

6. Standard inductor provides rated inductance directly.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: When the current flow through the standard inductance is adjusted precisely, it provides its rated value of inductance.

7. What is the significance of capacitors in a Maxwell bridge?
a) they are used to block dc
b) they are used to block ac
c) they are cheap
d) they are expensive
Answer: c
Clarification: In a Maxwell inductance capacitance bridge, the capacitors are cheaper when compared to a stable and accurate standard value of inductors.

8. The bridge balance equation can be written in _________
a) impedance form
b) resistance form
c) conductance form
d) admittance form
Answer: d
Clarification: The bridge balance equation for a Maxwell inductance capacitance bridge consists of admittances. This is due to the connection of capacitance in parallel across the resistance in one of the ratio arms.

.

Scroll to Top