This set of Railway Engineering Multiple Choice Questions on “Rail Manufacture”.
1. What is duplex process used for?
a) Manufacturing of steel for rails
b) Manufacturing of bolts
c) Coning of wheels
d) Transportation of wheels
Answer: a
Clarification: Duplex or open hearth processes can be used for the manufacturing of steel which is used for making rails.
2. What is done to distinguish the rails?
a) They are colour coded
b) They have numbers
c) They are manufactured by different processes
d) They cannot be distinguished
Answer: a
Clarification: The rails need to be distinguished based on grade, class, length, etc. For this all the rails are colour coded.
3. What is the value of Tolerance for Horizontal straightness of Class A rails?
a) 3mm
b) 1mm
c) 0.5mm
d) 0.8mm
Answer: c
Clarification: The rails should be unconditionally straight. A deviation of 0.5mm for class A rails is acceptable.
4. What is the Tup test also known as?
a) Hammer blow test
b) Falling weight test
c) Deviation test
d) Compressibility test
Answer: b
Clarification: Falling weight test is done for checking the serviceability of the rails. The rail should not be deformed after the tup of specified weight falls on it.
5. What is the height from which the weight is dropped in falling weight test?
a) 10m
b) 7.2m
c) 9.8m
d) 6m
Answer: b
Clarification: A specified weight is dropped from a height of 7.2m on the rail. For every cast of 100metric tonnes one falling weight test is done.
6. The tensile strength of the rail should not be less than ______
a) 100kg/mm
b) 85kg/m2
c) 72kg/mm2
d) 98kg/m2
Answer: c
Clarification: The rail must possess a minimum tensile strength of 72kg/mm2. Along with this it should have a minimum elongation of 14% for medium manganese rails.
7. Where are third quality rails used?
a) Industrial sidings
b) Steep gradients
c) Hilly regions
d) They cannot be used
Answer: a
Clarification: The rails which do not obey to the standards of first and second quality rails are called as third quality rails. They can be used in industrial sidings.
8. Third quality rails are painted by which colour on the end face?
a) Black
b) White
c) Yellow
d) Red
Answer: b
Clarification: At end of the rails, flanges are painted white for a length of 500mm from each end. This is done for easy identification of the rails.
9. 90 UTS rails are more resistant against wear and tear as compared to Manganese rails with 72UTS
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: 90 UTS rails have hardness of about 270 BHN which is much more than that of 220BHN of Manganese rails with 72UTS. Thus they are more resilient to wear.
10. What is the advantage of End hardened rails?
a) Easy to manufacture
b) Less End batter
c) Maximum end batter
d) Less cost
Answer: b
Clarification: The rails which are hardened at ends by using oil or water quenching are called end hardened rails. They have less end batter.
11. What is done for hardening of Head hardened rails?
a) Passed through a thermal treatment plant
b) Application of oil
c) Hammer test
d) Different material used
Answer: a
Clarification: Head hardened rails have longer service life. For hardening of rails they are passed through Thermal treatment plant.
