Design of Steel Structures Multiple Choice Questions on “Weld Defects & Types of Joints”.
1. The production of sound welds is not governed by ______
a) type of joint
b) choice of electrode
c) type of metal plate
d) arc length
Answer: c
Clarification: The production of sound welds is governed by type of joint, its preparation, root opening, etc. The choice of electrode, welding position, welding current and voltage, arc length, rate of travel also affect the quality of weld.
2. Which of the following is not a reason for incomplete fusion?
a) surfaces to be jointed are coated with oxides
b) insufficient current supplied by welding equipment
c) high rate of welding
d) use of large electrode
Answer: d
Clarification: Incomplete fusion may result if surfaces to be jointed have not been cleaned properly and are coated with oxides and other foreign materials. Insufficient current supplied by welding equipment and high rate of welding will result in incomplete fusion.
3. Which of the following is true?
a) incomplete penetration is found in fillet welds
b) it is due to use of large size of electrodes
c) it is due to excessive welding current
d) it is due to insufficient welding rates
Answer: b
Clarification: Incomplete penetration is due to failure of weld metal to penetrate the complete depth of joint where full penetration has been specified. This defect is found in groove welds sue to unsuitable groove design for selected welding process, use of large size of electrodes, insufficient welding current, excessive welding rates.
4. Which of the following is not true?
a) Porosity is caused due to insufficient current
b) It is caused due to longer arc length
c) It may be due to poor welding procedure
d) It results in stress concentration
Answer: a
Clarification: Porosity is formed when gas pockets or voids are draped during cooling process. It may be due to excessively high current or longer arc length or due to poor welding procedure. Porosity results in stress concentration and reduced ductility of metal.
5. Which of the following is true regarding undercutting defect?
a) Undercutting is due to local increase of thickness of parent metal at weld toe
b) It is due to insufficient current
c) It can be corrected by depositing additional weld material
d) It is not easy to detect
Answer: c
Clarification: Undercutting is due to local decrease of thickness of parent metal at weld toe. This results in groove in base metal adjacent to toe of weld and left unfilled by weld metal during welding process. Undercutting may result in loss of gross section and will act as stress riser. This defect may be due to excessive current or longer arc length. It can be easily detected visually and can be corrected by depositing additional weld material.
6. Hot cracks can be prevented by __________
a) faster cooling
b) non uniform heating
c) pre-heating
d) slower cooling
Answer: d
Clarification: Hot cracks form as weld begin to solidify and are caused by brittle constituents (presence of sulphur, carbon, silicon and hydrogen). They can be prevented by more uniform heating and slower cooling.
7. Cold cracks can be prevented by __________
a) uniform heating
b) by use of low hydrogen electrode
c) faster cooling
d) slower cooling
Answer: b
Clarification: Cold cracks occur under room temperature run parallel to but under the weld in base metal. Use of low hydrogen electrodes along with proper pre-heating and post-heating may reduce possibility of cold cracks.
8. The types of welded joints does not depend on _________
a) size of members connected at joint
b) type of loading
c) area available for welding
d) size of weld
Answer: d
Clarification: The types of welded joints depends on (i) size and shape of members connected at joint, (ii) type of loading, (iii) area available for welding at the joint, (iv) relative cost of various types of weld.
9. Which of the following are correct regarding butt joints over lap joints?
a) Lap joints eliminates eccentricity whereas butt joints develops eccentricity
b) Butt joints minimizes the size of connection
c) Lap joints are aesthetically pleasing over butt joints
d) Butt joint obtained from full penetration groove weld has 50% efficiency
