Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Airbus A-350 Family of Aircraft’s”.
1. The A350XWB is a __________ range aircraft.
a) Long
b) Medium
c) Short
d) Regional
Answer: a
Clarification: The A350XWB is a long range aircraft, developed by Airbus. It was introduced to compete with the Boeing 787 and the 777.
2. Which of the following was the launch operator of the A350-900?
a) Air Canada
b) Air Asia
c) Qatar Airways
d) Etihad Airways
Answer: c
Clarification: Qatar Airways was the launch operator of the A350-900. The aircraft first entered service on 15 January 2015.
3. What is the full form of XWB?
a) Xtra-Wide-Body
b) Xtra-Width-Body
c) Xtra-Wind-Body
d) Xtra-Widened-Body
Answer: a
Clarification: XWB refers to Xtra-Wide-Body. The abbreviation is used to refer to the A350 aircraft as A350 XWB. It is a twin engine aircraft, introduced to succeed the A340.
4. Engine thrust reversers for the A350 are supplied by which of the following?
a) Microsoft
b) Tesla
c) Suzuki
d) UTC Aerospace Systems
Answer: d
Clarification: The engine thrust reversers for the A350 are supplied by UTC Aerospace Systems. The company also supplies nacelles for the aircraft.
5. Which of the following is not an operator of the A350?
a) Indigo
b) Finnair
c) Iberia
d) Air China
Answer: a
Clarification: Indigo is not an operator of the A350. However, Finnair, Iberia and Air China all have A350 aircrafts in their respective fleets.
6. ACJ350 is derived from the A350-900ULR.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, the ACJ350 is derived from the A350-900ULR. It is a corporate jet, developed by Airbus. The aircraft offers a range of up to 20,000km.
7. The world’s longest flight between Singapore Changi and Newark International Airport is operated by which of the following airlines?
a) Lufthansa
b) Etihad Airways
c) Singapore Airlines
d) American Airlines
Answer: c
Clarification: The world’s longest flight between Singapore Changi and Newark International Airport is operated by Singapore Airlines. The inaugural flight took 17h 52m to travel between the two cities.
8. What is the wing sweep angle of the A350, at a Mach 0.85 cruise speed?
a) 0.319 degrees
b) 319 degrees
c) 31.9 degrees
d) 3.19 degrees
Answer: c
Clarification: The wing sweep angle of the A350, at a Mach 0.85 cruise speed is 31.9 degrees. The wings are 64.75 m in length.
9. Which of the following supplies the auxiliary power unit for the A350?
a) General Electric
b) Honeywell
c) BMW
d) Tesla
Answer: b
Clarification: The auxiliary power unit for the A350 is supplied by Honeywell. The company also supplies other avionic equipment for the aircraft.
10. The A350 was launched in 2006, with entry into service planned for 2013.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True. The aircraft was planned to enter into service in 2013, however its entry into service was delayed up to mid-2017. The aircraft was launched in 2006.
11. Rolls-Royce Trent XWB engine generates a maximum thrust of __________
a) 9,700 lbf
b) 97,000 lbf
c) 970 lbf
d) 9,70,000 lbf
