Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Glass Cockpit”.
1. A traditional cockpit may also be referred as __________
a) Steam cockpit
b) Electric cockpit
c) Gasoline cockpit
d) Thermal cockpit
Answer: a
Clarification: A traditional cockpit may also be referred as a steam cockpit. Such cockpits rely on numerous mechanical gauges to display information.
2. Attitude and heading reference systems and air data computers have replaced __________
a) Nautical flight instruments
b) Hydraulic flight instruments
c) Thermal flight instruments
d) Gyroscopic flight instruments
Answer: d
Clarification: Attitude and heading reference systems and air data computers have replaced the traditional gyroscopic flight instruments. These systems improve reliability and maintenance cost.
3. What is the full form of ISIS?
a) Integrated station instrument system
b) Independent standby instrument system
c) Integrated standby instrument system
d) Integrated static instrument system
Answer: c
Clarification: The term ISIS in aviation terminology refers to integrated standby instrument system. The system acts as a backup instrument, in case t a failure in the glass cockpit instrument system.
4. The Boeing 2707 was one of the earliest commercial aircraft to be designed with a glass cockpit.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, the Boeing 2707 was one of the earliest commercial aircraft to be designed with a glass cockpit. However, the 2707 aircraft was cancelled in 1971 after a large number of technical difficulties.
5. The Airbus A380 is fitted with glass cockpits consisting of _________ units.
a) LED
b) LCD
c) CRT
d) UHD
Answer: b
Clarification: The Airbus A380 is fitted with glass cockpits consisting of LCD units. The A350, 777, and 787 aircrafts also feature similar units.
6. Which of the following was the first orbiter to be retrofitted with a glass cockpit?
a) Atlantis
b) Columbia
c) Discovery
d) Endeavour
Answer: a
Clarification: The Atlantis orbiter was the first to feature a glass cockpit. The glass cockpits were retrofitted on the orbiter and were not present initially. The process was done in the year 2000.
7. What is the full form of EVS?
a) Electronic Vision systems
b) End Vision systems
c) Enlarged Vision systems
d) Enhanced Vision systems
Answer: d
Clarification: EVS refers to Enhanced Vision systems. These systems add real time information from external sensors, such as an infrared camera.
8. Which of the following systems display a realistic 3D depiction of the outside world?
a) Virtual Vision systems
b) Enhanced Vision systems
c) Synthetic Vision systems
d) Actual Vision systems
Answer: c
Clarification: The Synthetic Vision systems, referred to as SVS display a realistic 3D depiction of the outside world. The representation is based on a database of terrain and geophysical features.
9. Which of the following is not used as a pilot-input device in a computer-style environment?
a) Pressure sensors
b) Trackball
c) Thumb pad
d) Joystick
Answer: a
Clarification: Pressure sensors are not used as a pilot input device in a computer-style environment. However, a trackball, thumb pad or joystick is used as a pilot input device.
10. The ISIS is electronically separate from the main instruments.
a) True
b) False
