250+ TOP MCQs on Milling Cutters – 1 and Answers

Machine Tools Multiple Choice Questions on “Milling Cutters – 1”.

1. The cutting edges are spaced ______ on the circumference of the cutter.
a) equally
b) unequally
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: The cutting edges are spaced equally on the circumference of the cutter so as to provide an identical surface. If they are not spaced equally, then we can’e get a smooth surface.

2. The milling cutters are revolving tools having ______ cutting edges.
a) only one
b) only two
c) only three
d) none of mentioned
Answer: d
Clarification: It has one or several cutting edges depends upon its work.Different cutting edges are used for different purposes.

3. The cutting elements are called teeth.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: As per the definition of cutting elements, they can be termed as teeth which are used for the purpose of intermittent engagement.

4. The cutting elements intermittently engages ______
a) workpiece
b) remove material
c) both workpiece and remove material
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: Both workpiece and removed material can intermittently engaged with the help of cutting elements through the principle of relative movements .

5. In milling cutters, intermittently engagement is done by individual motion of cutter.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: In milling cutters, intermittently engagement is done by relative motion of cutter and workpiece.

6. Milling cutters are broadly classified into______ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) none of the mentioned

Answer: b
Clarification: Milling cutters broadly classified into 2 types : arbor type and shank type.

7. Milling cutters may be made of ferrous cast alloys.
a) true
b) false
Answer: b
Clarification: Milling matters are generally not made of ferrous cast alloys. Milling cutters may be made of non-ferrous cast alloys.

8. Milling cutters may be made of______
a) high speed steel
b) cemented tipped
c) super high speed steel
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: Milling cutters may be made of all mentioned. These all can give great strength ti milling cutters that’s why they are used.

9. The cutters having a bore at center are mounted and keyed on a short shaft called_____
a) arbor
b) shank
c) can’t say anything
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: It is the definition of arbor and arbor is one of the famous type of milling cutter.

10. Arbor is connected with the milling machine spindle by_____
a) draw bolt
b) driving bolt
c) both draw bolt and driving bolt
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: Arbor milling is very rapid and versatile in which arbor is connected by both draw bolt and driving bolt to perform fast.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top