250+ TOP MCQs on Parts of an IC Engine Cylinder and Liner and Answers

Automobile Engineering test on “Parts of an IC Engine Cylinder and Liner”.

1. A square type engine is a type of engine which ________
a) Has geometrically square shape
b) Has two vertical and two horizontal cylinders
c) Has cylinder bore length equal to stroke length
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: A square type engine has cylinder bore length equal to cylinder stroke length.

2. Aluminium cylinder blocks require __________
a) Cast iron Liners
b) Brass Liners
c) Aluminium Liners
d) No Liners
Answer: a
Clarification: Cast iron is the best suited Liner material for aluminium cylinders. Aluminium is used for these types of cylinder blocks because it has higher heat conduction and it is good for engine cooling. It also prevents abnormal combustion.

3. What is the function of an oil scraper ring in an engine?
a) Retain compression
b) Lubricate cylinder walls
c) Maintain vacuum
d) Reduce piston wear
Answer: b
Clarification: Oil scraper rings lubricate cylinder walls. Lubricating oils are most important for an engine because it reduces the friction between walls and other parts and it also works as a cooling agent.

4. When considerable material must be removed to clean up a cylinder bore, the cylinder should be _______
a) Bored
b) Honed
c) Ground
d) Reamed
Answer: a
Clarification: Boring operation can easily remove the required material.

5. The stroke of an engine is the _________
a) Volume of the cylinder
b) Length of the connecting rod
c) Internal diameter of the cylinder
d) Distance between TDC and BDC

Answer: d
Clarification: Distance between TDC and BDc is termed as the stroke of an engine.

6. A four cylinder engine is of capacity 2.4 litres. Then swept volume of one cylinder is ______
a) 400 cubic centimeters
b) 600 cubic centimeters
c) 2400 cubic centimeters
d) 1200 cubic centimeters
Answer: b
Clarification: Volume of one cylinder will be 2.4/4 = 0.6 litres or 600 cubic centimeters.

7. The difference between dry liners and wet liners is __________
a) Cylinder liner touches the coolant jacket in wet liners
b) Wet liners are thicker than dry liners
c) Packing rings are present in wet liners
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: All the given differences exist between wet and dry liners.

8. The thickness of dry liners ranges from __________
a) 3 mm to 9mm
b) 1.5 mm to 3 mm
c) 1 mm to 2 mm
d) 0.5 mm to 2.5 mm
Answer: b
Clarification: The thickness of dry liners is of about 1.5 mm to 3 mm.

9. The thickness of wet liners ranges from _______
a) 1.5 mm to 6 mm
b) 1 mm to 2 mm
c) 6 mm to 10 mm
d) 0.5 mm to 2.5 mm
Answer: a
Clarification: The thickness of wet liners is of about 1.5 mm to 6 mm.

10. Cylinder liner materials are made of alloy iron containing ____________
a) Manganese
b) Nickel
c) Chromium
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Liner is made of alloy iron containing silicon, manganese, nickel and chromium.

  250+ TOP MCQs on Genes Are Expressed by Making RNA – 1 and Answers

To practice all areas of Automobile Engineering for tests, -automobile-engineering-questions-answers/”>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top