Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions on “B-Tree”.
1. Which of the following is the most widely used external memory data structure?
a) AVL tree
b) B-tree
c) Red-black tree
d) Both AVL tree and Red-black tree
Answer: b
Clarification: In external memory, the data is transferred in form of blocks. These blocks have data valued and pointers. And B-tree can hold both the data values and pointers. So B-tree is used as an external memory data structure.
2. B-tree of order n is a order-n multiway tree in which each non-root node contains __________
a) at most (n – 1)/2 keys
b) exact (n – 1)/2 keys
c) at least 2n keys
d) at least (n – 1)/2 keys
Answer: d
Clarification: A non-root node in a B-tree of order n contains at least (n – 1)/2 keys. And contains a maximum of (n – 1) keys and n sons.
3. A B-tree of order 4 and of height 3 will have a maximum of _______ keys.
a) 255
b) 63
c) 127
d) 188
Answer: a
Clarification: A B-tree of order m of height h will have the maximum number of keys when all nodes are completely filled. So, the B-tree will have n = (mh+1 – 1) keys in this situation. So, required number of maximum keys = 43+1 – 1 = 256 – 1 = 255.
4. Five node splitting operations occurred when an entry is inserted into a B-tree. Then how many nodes are written?
a) 14
b) 7
c) 11
d) 5
Answer: c
Clarification: If s splits occur in a B-tree, 2s + 1 nodes are written (2 halves of each split and the parent of the last node split). So, if 5 splits occurred, then 2 * 5 + 1, i.e. 11 nodes are written.
5. B-tree and AVL tree have the same worst case time complexity for insertion and deletion.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Both the B-tree and the AVL tree have O(log n) as worst case time complexity for insertion and deletion.
6. 2-3-4 trees are B-trees of order 4. They are an isometric of _____ trees.
a) AVL
b) AA
c) 2-3
d) Red-Black
Answer: d
Clarification: 2-3-4 trees are isometric of Red-Black trees. It means that, for every 2-3-4 tree, there exists a Red-Black tree with data elements in the same order.
7. Which of the following is true?
a) larger the order of B-tree, less frequently the split occurs
b) larger the order of B-tree, more frequently the split occurs
c) smaller the order of B-tree, more frequently the split occurs
d) smaller the order of B-tree, less frequently the split occurs
Answer: a
Clarification: The average probability of the split is 1/(⌈m / 2⌉ – 1), where m is the order of B-tree. So, if m larger, the probability of split will be less.
8. What is the best case height of a B-tree of order n and which has k keys?
a) logn (k+1) – 1
b) nk
c) logk (n+1) – 1
d) klogn
Answer: a
Clarification: B-tree of order n and with height k has best case height h, where h = logn (k+1) – 1. The best case occurs when all the nodes are completely filled with keys.
9. Compression techniques can be used on the keys to reduce both space and time requirements in a B-tree.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The front compression and the rear compression are techniques used to reduce space and time requirements in B-tree. The compression enables to retain more keys in a node so that the number of nodes needed can be reduced.
