250+ TOP MCQs on Morse Code Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) and Answers

Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions on “Morse Code – 1”.

1. What is the length of the dot in Morse code?
a) 1 Unit
b) 7 Units
c) 5 Units
d) 3 Units

Answer: d
Clarification: In Morse Code, the length of the single dot is defined to be 1 Unit. While dash is defined to be 3 Unit. In Morse Code, the space between words is 7 unit.

2. Which of the following is used as signal duration in Morse Code?
a) Dash
b) Forward Slash
c) Apostrophe
d) Ampersand

Answer: a
Clarification: The two signal duration used in Morse code are Dot and Dash. They are also called Dits and Dahs. While other symbols are expressed in terms of dots and dash.

3. Morse Code is named after which scientist?
a) Samuel F. B. Morse
b) Karl Morse
c) Judea Pearl
d) Daniel C. Morse

Answer: a
Clarification: Morse Code is named after Samuel F. B. Morse who is the inventor of the telegraph. The best first search algorithm using heuristic evaluation rule or function was proposed by an Israeli – American computer scientist and philosopher Judea Pearl.

4. What is the basic unit of time measurement in Morse code transmission?
a) Dot duration
b) Dash Duration
c) Numeric Duration
d) Space Duration
Answer: a
Clarification: Dot duration is the basic unit of time measurement in Morse code transmission. Both dot and dash signal are used as time measurement in Morse code.

5. The dash duration is how many times the dot duration?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

  250+ TOP MCQs on Master’s Theorem Multiple Choice Questions and Answers (MCQs) and Answers

Answer: c
Clarification: The duration of a dash is 3 times the duration of a dot as duration of dot is defined to be 1 unit in Morse Code and duration of dash is 3 units in Morse Code.

6. In Morse Code, each dot or dash within a character is followed by a period of signal absence. What is the name of that signal?
a) Slash
b) Space
c) Ampersand
d) Asterisk
Answer: b
Clarification: Each dot or dash within a character is followed by a period of signal absence called Space Signal which is of 1 Unit. The space signal is used after every word in Morse Code.

7. What is the duration of Space Signal?
a) Equal to Dot Duration
b) More than Dot Duration
c) Equal to Dash Duration
d) More than Dash Duration

Answer: a
Clarification: The duration of Space Signal is 1 Unit and Dot Duration is also 1 Unit. So the duration of Space Signal is equal to Dot Duration.

8. The letters of a word are separated by a space of how many durations?
a) 1 Dot Duration
b) 2 Dot Duration
c) 3 Dot Duration
d) 4 Dot Duration

Answer: c
Clarification: The letters of a word are separated by a space of 3 dot durations. Since the dot duration is of 1 Unit. So, the letters of a word are separated by a space of 3 Unit.

9. The words are separated by a space of how many durations?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 4
View Answer

Answer: c
Clarification: The words are separated by a space of 7 dot durations. Since the dot duration is of 1 Unit. So, the words are separated by a space of 7 Unit.

  250+ TOP MCQs on Matrix Multiplication using Recursion and Answers

10. Is the letter “E” of English alphabet has the shortest code in Morse Code?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Clarification: Morse code was designed so that the length of each symbol is inverse to the frequency of occurrence in text. Therefore, the letter the letter “E”, has a single dot.

11. Is the letter “E” represented by the single dot in Morse code?
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: The letter in English, “E”, has a single dot. It is considered to be the smallest Morse Code ever defined till now while other letters are larger in time duration.

12. What is meant by the single dash in Morse code?
a) A
b) T
c) Z
d) E

Answer: b
Clarification: The common letter in English, the letter “T”, has the shortest dash code: a single dash. While the letter in English, “E”, has a single dot. It is considered to be the smallest Morse Code ever defined till now while other letters are larger in time duration.

13. What is the Morse code for the distress signal is SOS?
a) 3 Dots, 3Dashes, and 3 Dots
b) 3 Dots, 3 Dashes, and 2 Dots
c) 3 Dots, 2 Dashes, and 3 Dots
d) 2 Dots, 3 Dashes, and 3 Dots

Answer: a
Clarification: In an emergency the distress signal is SOS– 3 dots, 3 dashes, and 3 dots – internationally recognized by treaty. It is used to call emergency help when someone is in need.

14. For which device was Morse code developed for?
a) Telegraphy
b) Stethoscope
c) Telephone
d) SONAR

  250+ TOP MCQs on Floyd-Warshall Algorithm and Answers

Answer: a
Clarification: A code was needed to transmit natural language using only the pulses in a telegraph system. Morse developed the modern International Morse code.

15. When was Morse system for telegraphy first used?
a) 1843
b) 1844
c) 1845
d) 1846

Answer: b
Clarification: Morse system for telegraphy was first used in 1844 to make indentations on a paper tape when electric currents were received.

Multiple Choice Questions and Answers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top