250+ TOP MCQs on Formatted Output and Answers

advanced C Objective Questions on “Formatted Output”. One shall practice these advanced C questions to improve their C programming skills needed for various interviews (campus interviews, walkin interviews, company interviews), placements, entrance exams and other competitive exams. These questions can be attempted by anyone focusing on learning C Programming language. They can be a beginner, fresher, engineering graduate or an experienced IT professional. Our advanced C questions come with detailed explanation of the answers which helps in better understanding of C concepts.

Here is a listing of advanced C Objective Questions on “Formatted Output” along with answers, explanations and/or solutions::”

1. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 10, j = 2;
  5.         printf("%dn", printf("%d %d ", i, j));
  6.     }

a) Compile time error
b) 10 2 4
c) 10 2 2
d) 10 2 5
Answer: d
Clarification: None.

2. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 10, j = 3;
  5.         printf("%d %d %d", i, j);
  6.     }

a) Compile time error
b) 10 3
c) 10 3 some garbage value
d) Undefined behaviour
Answer: c
Clarification: None.

3. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int i = 10, j = 3, k = 3;
  5.         printf("%d %d ", i, j, k);
  6.     }

a) Compile time error
b) 10 3 3
c) 10 3
d) 10 3 somegarbage value
Answer: c
Clarification: None.

4. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     int main()
  3.     {
  4.         char *s = "myworld";
  5.         int i = 9;
  6.         printf("%*s", i, s);
  7.     }

a) myworld
b) myworld(note: spaces to the left of myworld)
c) myworld (note:followed by two spaces after myworld)
d) Undefined
Answer: b
Clarification: None.

5. What will be the output of the following C code?

  1.     #include 
  2.     int main(int argc, char** argv)
  3.     {
  4.         char *s = "myworld";
  5.         int i = 3;
  6.         printf("%10.*s", i, s);
  7.     }

a) myw(note:7 spaces before myw)
b) myworld(note:2 spaces before myworld)
c) myworld (note:2 spaces after myworld)
d) myw(note:6 spaces after myw)
Answer: a
Clarification: In the format represented by “%10.*s”, the width of the string will be 10 spaces which is aligned to the right, by default. Since we have asterisk (*) after the precision dot (.), the value of precision will be the value stored in the variable i. The value of i is 3, so this signifies max length of the string as 3 characters. So, the final formatted output will be a 10 character output with 3 characters “myw” printed with right alignment and the 1st 7 characters will be simply space characters.

6. What is the difference between %e and %g?
a) %e output formatting depends on the argument and %g always formats in the format [-]m.dddddd or [-]m.dddddE[+|-]xx where no.of ds are optional
b) %e always formats in the format [-]m.dddddd or [-]m.dddddE[+|-]xx where no.of ds are optional and output formatting depends on the argument
c) No differences
d) Depends on the standard
Answer: b
Clarification: None.

7. Escape sequences are prefixed with ________
a) %
b) /
c) ”
d) None of the mentioned
Answer: d
Clarification: None.

8. What is the purpose of sprintf?
a) It prints the data into stdout
b) It writes the formatted data into a string
c) It writes the formatted data into a file
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

9. The syntax to print a % using printf statement can be done by ________
a) %
b) %
c) ‘%’
d) %%
Answer: d
Clarification: None.

  250+ TOP MCQs on String Operations and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top