250+ TOP MCQs on Getting Started with R and Answers

JavaScript Quiz on “Getting Started with R – II”.

1. What kind of data can be run in R?
a) Binary
b) Text
c) Decimals
d) All kinds
Answer: d
Clarification: The R language is widely used among statisticians and data miners for developing statistical software and data analysis. All kinds of data can be run in R.

2. Which of the following is/are not the features of R?
a) Small
b) Self-contained
c) Extensible
d) Large
Answer: d
Clarification: R and its libraries implement a wide variety of statistical and graphical techniques, including linear and nonlinear modelling, classical statistical tests, time-series analysis, classification, clustering, and others. As a language, R is small, self-contained and extensible.

3. What is the advantage for Linux users using R?
a) They get a command sequence to install the particular Linux flavor
b) They get a compiled installer
c) Easily compatible
d) Runtime is less
Answer: a
Clarification: Instead of a compiled installer, Linux users get the command sequence to install for their particular Linux flavor.

4. Which of the following is the base install for R?
a) Contrib
b) Base
c) Rtools
d) RBase
Answer: b
Clarification: Base is the binaries for base distribution. The PC installer comes in three flavors: Base is the base install, Contrib comes with compiled third-party packages, and Rtools comes with tools to build your own R packages.

5. Which of the following comes with compiled third-party packages?
a) Contrib
b) Base
c) Rtools
d) RBase
Answer: a
Clarification: Contrib are the binaries of contributed CRAN packages. The PC installer comes in three flavors: Base is the base install, Contrib comes with compiled third-party packages, and Rtools comes with tools to build your own R packages.

  250+ TOP MCQs on External JavaScript and PHP and Answers

6. Which of the following comes with tools to build your own R packages?
a) Contrib
b) Base
c) Rtools
d) RBase
Answer: c
Clarification: Rtools provide the tools to build R and R packages. The PC installer comes in three flavors: Base is the base install, Contrib comes with compiled third-party packages, and Rtools comes with tools to build your own R packages.

7. The code of the R language has an extension?
a) .Rl
b) .R
c) .lR
d) .RR
Answer: b
Clarification: R is a programming language designed for statistical computing and graphics purposes. R is a file extension for a script written in R.

8. Which of the following is used to run ad hoc R commands?
a) R Console
b) R Primer
c) Both R Console and R Primer
d) R timer
Answer: a
Clarification: Interactive data analysis usually occurs on the R console that executes commands as you type them. R Console is a command-line environment for running ad hoc R commands.

9. Which is the keyword used to open the Help window?
a) ()
b) #
c) ?
d) =
Answer: c
Clarification: The help() function and ? help operator in R provides access to the documentation pages for R functions, data sets, and other objects, both for packages in the standard R distribution and for contributed packages. At any time, you can type ? (keyword) to open the help window for a particular subject.

10. For a more extensive search, which keyword needs to be used?
a) ??
b) ?
c) ?=
d) =?
Answer: a
Clarification: The help.search() or the ?? function scans the documentation for packages installed in your library. For a more extensive search, just type ?? (keyword).

  250+ TOP MCQs on Web Sockets and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top