250+ TOP MCQs on Python Lists and Answers

Python Programming Interview Questions & Answers on “Lists”.

1. What will be the output of the following Python code?

  1. def f(i, values = []):
  2.     values.append(i)
  3.     return values
  4.  
  5. f(1)
  6. f(2)
  7. v = f(3)
  8. print(v)

a) [1] [2] [3]
b) [1] [1, 2] [1, 2, 3]
c) [1, 2, 3]
d) 1 2 3
Answer: c
Clarification: Execute in the shell to verify

2. What will be the output of the following Python code?

  1. names1 = ['Amir', 'Bala', 'Chales']
  2.  
  3. if 'amir' in names1:
  4.     print(1)
  5. else:
  6.     print(2)

a) None
b) 1
c) 2
d) Error
Answer: c
Clarification: Execute in the shell to verify.

3. What will be the output of the following Python code?

  1. names1 = ['Amir', 'Bala', 'Charlie']
  2. names2 = [name.lower() for name in names1]
  3.  
  4. print(names2[2][0])

a) None
b) a
c) b
d) c
Answer: d
Clarification: List Comprehension are a shorthand for creating new lists.

4. What will be the output of the following Python code?

  1. numbers = [1, 2, 3, 4]
  2.  
  3. numbers.append([5,6,7,8])
  4.  
  5. print(len(numbers))

a) 4
b) 5
c) 8
d) 12
Answer: b
Clarification: A list is passed in append so the length is 5.

5. To which of the following the “in” operator can be used to check if an item is in it?
a) Lists
b) Dictionary
c) Set
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: In can be used in all data structures.

6. What will be the output of the following Python code?

  1. list1 = [1, 2, 3, 4]
  2. list2 = [5, 6, 7, 8]
  3.  
  4. print(len(list1 + list2))

a) 2
b) 4
c) 5
d) 8
Answer: d
Clarification: + appends all the elements individually into a new list.

  250+ TOP MCQs on Python Sets and Answers

7. What will be the output of the following Python code?

  1. def addItem(listParam):
  2.     listParam += [1]
  3.  
  4. mylist = [1, 2, 3, 4]
  5. addItem(mylist)
  6. print(len(mylist))

a) 1
b) 4
c) 5
d) 8
Answer: c
Clarification: + will append the element to the list.

8. What will be the output of the following Python code?

  1. def increment_items(L, increment):
  2.     i = 0
  3.     while i < len(L):
  4.         L[i] = L[i] + increment
  5.         i = i + 1
  6.  
  7. values = [1, 2, 3]
  8. print(increment_items(values, 2))
  9. print(values)

a)

   None
   [3, 4, 5]

b)

   None
   [1, 2, 3]

c)

   [3, 4, 5]
   [1, 2, 3]

d)

   [3, 4, 5]
   None

View Answer

Answer: a
Clarification: Execute in the shell to verify.

 
 

9. What will be the output of the following Python code?

  1. def example(L):
  2.     ''' (list) -> list
  3.     '''
  4.     i = 0
  5.     result = []
  6.     while i < len(L):
  7.         result.append(L[i])
  8.         i = i + 3
  9.     return result

a) Return a list containing every third item from L starting at index 0
b) Return an empty list
c) Return a list containing every third index from L starting at index 0
d) Return a list containing the items from L starting from index 0, omitting every third item
Answer: a
Clarification: Run the code to get a better understanding with many arguments.

10. What will be the output of the following Python code?

  1. veggies = ['carrot', 'broccoli', 'potato', 'asparagus']
  2. veggies.insert(veggies.index('broccoli'), 'celery')
  3. print(veggies)

a) [‘carrot’, ‘celery’, ‘broccoli’, ‘potato’, ‘asparagus’] Correct 1.00
b) [‘carrot’, ‘celery’, ‘potato’, ‘asparagus’]

c) [‘carrot’, ‘broccoli’, ‘celery’, ‘potato’, ‘asparagus’]

d) [‘celery’, ‘carrot’, ‘broccoli’, ‘potato’, ‘asparagus’]
Answer: a
Clarification: Execute in the shell to verify.

programming interview questions on Python,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top