250+ TOP MCQs on Hadoop Ecosystem and Answers

Hadoop Multiple Choice Questions on “Hadoop Ecosystem”.

1. ________ is a platform for constructing data flows for extract, transform, and load (ETL) processing and analysis of large datasets.
a) Pig Latin
b) Oozie
c) Pig
d) Hive

Answer: c
Clarification: Apache Pig is a platform for analyzing large data sets that consists of a high-level language for expressing data analysis programs.

2. Point out the correct statement.
a) Hive is not a relational database, but a query engine that supports the parts of SQL specific to querying data
b) Hive is a relational database with SQL support
c) Pig is a relational database with SQL support
d) All of the mentioned

Answer: a
Clarification: Hive is a SQL-based data warehouse system for Hadoop that facilitates data summarization, ad hoc queries, and the analysis of large datasets stored in Hadoop-compatible file systems.

3. _________ hides the limitations of Java behind a powerful and concise Clojure API for Cascading.
a) Scalding
b) HCatalog
c) Cascalog
d) All of the mentioned

Answer: c
Clarification: Cascalog also adds Logic Programming concepts inspired by Datalog. Hence the name “Cascalog” is a contraction of Cascading and Datalog.

4. Hive also support custom extensions written in ____________
a) C#
b) Java
c) C
d) C++

Answer: b
Clarification: Hive also support custom extensions written in Java, including user-defined functions (UDFs) and serializer-deserializers for reading and optionally writing custom formats.

5. Point out the wrong statement.
a) Elastic MapReduce (EMR) is Facebook’s packaged Hadoop offering
b) Amazon Web Service Elastic MapReduce (EMR) is Amazon’s packaged Hadoop offering
c) Scalding is a Scala API on top of Cascading that removes most Java boilerplate
d) All of the mentioned

  250+ TOP MCQs on Scaling out in Hadoop and Answers

Answer: a
Clarification: Rather than building Hadoop deployments manually on EC2 (Elastic Compute Cloud) clusters, users can spin up fully configured Hadoop installations using simple invocation commands, either through the AWS Web Console or through command-line tools.

6. ________ is the most popular high-level Java API in Hadoop Ecosystem
a) Scalding
b) HCatalog
c) Cascalog
d) Cascading

Answer: d
Clarification: Cascading hides many of the complexities of MapReduce programming behind more intuitive pipes and data flow abstractions.

7. ___________ is general-purpose computing model and runtime system for distributed data analytics.
a) Mapreduce
b) Drill
c) Oozie
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Mapreduce provides a flexible and scalable foundation for analytics, from traditional reporting to leading-edge machine learning algorithms.

8. The Pig Latin scripting language is not only a higher-level data flow language but also has operators similar to ____________
a) SQL
b) JSON
c) XML
d) All of the mentioned

Answer: a
Clarification: Pig Latin, in essence, is designed to fill the gap between the declarative style of SQL and the low-level procedural style of MapReduce.

9. _______ jobs are optimized for scalability but not latency.
a) Mapreduce
b) Drill
c) Oozie
d) Hive

Answer: d
Clarification: Hive Queries are translated to MapReduce jobs to exploit the scalability of MapReduce.

10. ______ is a framework for performing remote procedure calls and data serialization.
a) Drill
b) BigTop
c) Avro
d) Chukwa

Answer: c
Clarification: In the context of Hadoop, Avro can be used to pass data from one program or language to another.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top