250+ TOP MCQs on Hadoop Utilities and Answers

Hadoop Questions & Answers focuses on “Hadoop Utilities – 2”.

1. Stratos will be a polyglot _________ framework.
a) Daas
b) PaaS
c) Saas
d) Raas

Answer: b
Clarification: PaaS provides developers a cloud-based environment for developing, testing, and running scalable applications.

2. Which of the following supports random-writable and advance-able sparse bitsets?
a) Stratos
b) Kafka
c) Sqoop
d) Lucene

Answer: d
Clarification: Lucene.Net is a port of the Lucene search engine library, written in C# and targeted at .NET runtime users.

3. ____________ is an open-source version control system.
a) Stratos
b) Kafka
c) Sqoop
d) Subversion

Answer: d
Clarification: Subversion contains lot of features for hadoop.

4. ___________ is a distributed data warehouse system for Hadoop.
a) Stratos
b) Tajo
c) Sqoop
d) Lucene

Answer: b
Clarification: Sqoop is a tool designed for efficiently transferring bulk data between Apache Hadoop and structured datastores such as relational databases.

5. Point out the wrong statement.
a) TusCAN ia Service Component Architecture implementation
b) Tob is a JSF based framework for web-applications
c) Traffic is a scalable and extensible HTTP proxy server and cache
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Tuscany is used for service Component Architecture implementation.

6. ___________ is a distributed, fault-tolerant, and high-performance realtime computation system.
a) Knife
b) Storm
c) Sqoop
d) Lucene

Answer: b
Clarification: Storm provides strong guarantees on the processing of data.

7. Which of the following is a standard compliant XML Query processor?
a) Whirr
b) VXQuery
c) Knife
d) Lens

Answer: b
Clarification: Whirr provides code for running a variety of software services on cloud infrastructure.

  250+ TOP MCQs on Cassandra with Hadoop and Answers

8. Apache _________ is a project that enables development and consumption of REST style web services.
a) Wives
b) Wink
c) Wig
d) All of the mentioned

Answer: b
Clarification: The core server runtime is based on the JAX-RS (JSR 311) standard.

9. __________ is a log collection and correlation software with reporting and alarming functionalities.
a) Lucene
b) ALOIS
c) Imphal
d) None of the mentioned

Answer: b
Clarification: This Project activity is transferred to another Incubator project – ODE.

10. __________ is a non-blocking, asynchronous, event driven high performance web framework.
a) AWS
b) AWF
c) AWT
d) ASW

Answer: b
Clarification: AWF originally known as Deft, renamed to AWF on 2012-02-15.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top