Cloud Computing Multiple Choice Questions on “VoIP Applications”.
1. Google Talk is a service that uses the ______ protocol for the Google Chat IM client.
a) QuickTime
b) Jabber
c) Jaspersoft
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Google Voice is Google’s telephony application, which is also a VoIP service.
2. Point out the correct statement.
a) SHOUTcast is best known for its SHOUTcast Radio
b) SHOUTcast is a proprietary server solution for streaming media on the Internet
c) NPR started out providing RealAudio files for streaming and then added Windows Media files as a second format
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: National Public Radio is a very good example of how audio streaming has evolved.
3. Which of the following is the most commonly used VoIP standard?
a) SDP
b) IMS
c) SIP
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: IMS stands for IP Multimedia Subsystem.
4. Which of the following is more light weight protocol among listed below?
a) H.323
b) MGCP
c) SIP
d) All of the mentioned
Answer: c
Clarification: MGCP stands for Media Gateway Control Protocol.
5. Point out the wrong statement.
a) H.323 is used on short transmission lines
b) POTS is also referred to as the Public Switched Telephone Network (PSTN)
c) The ITU-T is the standards body for PSTN
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: H.323 is used on short transmission lines.
6. The Skype protocol is a proprietary (closed-source) protocol, parts of which use the Global Index ______ protocol.
a) C2C
b) P2P
c) RTCP
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Skype uses the peer-to-peer model that was based on Kazaa.
7. Which of the following encryption method or algorithm is used in Skype communication?
a) AES
b) DES
c) SHA
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Skype communication is encrypted using standard encryption methods.
8. Which of the following feature is supported by Skype application?
a) Message logging
b) Instant messaging
c) File transfers
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Skype is perhaps the most widely used telephony application in the world.
9. How many streaming services does Google have which uses VoIP protocols?
a) 2
b) 3
c) 4
d) All of the mentioned
Answer: a
Clarification: Google has two streaming services that use VoIP protocols: Google Talk and Google Voice.
