250+ TOP MCQs on Shell Programming using Various Commands

Unix Technical Questions & Answers on “Shell Programming using Various Commands”.

1. Which of the following option is used with a set for debugging shell scripts?
a) -a
b) -x
c) -d
d) -e

Answer: b
Clarification: As we know that set command is used for assigning values to positional parameters, it also serves as debugging tool. For this purpose, we’ve to use -x option with it.

2. Suppose x =10, then what will be the value of x$x$?
a) undefined
b) erroneous
c) 100
d) x10$

Answer: d
Clarification: Since x contains the value 10, and $ symbol is used with any variable for displaying its value. So $x will display 10. Hence the output will be x10$.

3. Given x=10 then,

The given statement is ____
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: x$x$ will be equal to x10$ and $x$x will be equal to 1010. Hence they are not equal.

4. A shell script stopped running when we change its name. Why?
a) location of the file changed
b) we can’t change the name of the script
c) $0 was used in the script
d) many possible reasons

Answer: c
Clarification: A shell script will stop running when we change its name if we’d used the positional parameter $0 in it as $0 contains the name of the script file.

5. Where is the exit status of a command stored?
a) $0
b) $>
c) $1
d) $?

Answer: d
Clarification: The exit status of a command is that particular value which is returned by the command to its parent. This value is stored in $?.

  250+ TOP MCQs on System Calls Basics and Answers

6. Which of the following is false?
a) here document provides standard input to any script non interactively
b) read command is used for making scripts interactive
c) $* stores the number of arguments specified
d) && and || are logical operators

Answer: c
Clarification: The shell uses << symbol to read data from the same file containing the script. This is referred to as a here document. read command allows us to take input from the user to make the script interactive. && and || are logical operators which allow conditional execution. $* stores the complete set of positional parameters as a single string.

7. test statement cannot ______
a) compare two numbers
b) compare two strings
c) compare two files
d) check a file’s attributes

Answer: c
Clarification: test works in three ways:
• compare two numbers
• compare two strings
• check a file’s attributes

8. ____ option is used with a test for checking if the file exists and has the size greater than zero.
a) -f
b) -r
c) -e
d) -s

Answer: d
Clarification: test can also be used for performing various file tests like checking whether the file is a regular file, or is it readable, writable or executable. To check whether the file exists and has the size greater than zero, we have to use -s option with test. For example,

9. Every time shift command is used, the leftmost variable is lost.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: shift statement is used for shifting the positional parameters to its immediate lower ones. Every time we use shift, the leftmost variable gets lost; s it should be saved in a variable before using shift.

  250+ TOP MCQs on Copying a File: cp Command and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top