250+ TOP MCQs on Switch Case and Answers

Compilers Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Switch Case”.

1. How many times will the following loop be executed?

   ch = 'b';
while(ch >= 'a' && ch <= 'z')

a) 0
b) 25
c) 26
d) 1

Answer: b
Clarification: Because there are 26 alphabets and so it runs for 26-1 times.

2. Consider the following program.

 switch(input)
{
    case '1':
        printf("One");
    case '2':
        printf("Two");
    case '3':
        printf(""Three");
    default:
        Printf("Default");
        break;
}

What will be printed when input is 2?
a) Two Three default
b) Two
c) Two default
d) Two Two default

Answer: a
Clarification: Because in between cases there is no break statement.

3. The advantage of ‘switch’ statement over ‘if’ is that it leads to more structured program.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Switch is more convenient to use as it avoids confusion in case of more nested structure.

4. Consider the following C program. What is the Value of a?

#include
int main()
{
    int a=7, b=5;
    switch(a = a % b)
    {
        case 1:
            a = a - b;
        case 2:
            a = a + b;
        case 3:
            a = a * b;
        case 4:
            a = a / b;
        default:
            a = a;
    }
return 0;
}

a) 7
b) 5
c) 9
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Initially a=a%b gives 2. Then in case 2 a=a+b gives 2+5=7. Hence a=7.

5. The statement for(;;) is perfectly valid C statement.
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: Infinite loop.

6. What will be the output of the following Code?

void main()
{
    static a,b;
    while(a > b++)
}

a) a=0 b=0
b) a=0 b=0
c) a=1 b=1
d) none of the mentioned

Answer: a
Clarification: Static variables have an initial value 0.

7. Number of times the loop will run.

for(digit = 0;digit < 9; digit++)
{
    digit = digit *2;
    digit--;
}

a) Infinite
b) 9
c) 0
d) 4

  250+ TOP MCQs on SDT Schemes to Specify Translation of various Programming Language Construct Answers

Answer: a
Clarification: Infinite times it runs.

8. An if statement may contain compound statements only in the else clause.
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: If can also have compound statements.

9. A ‘while’ loop may always be converted to an equivalent ‘for’ loop.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Can be converted to for loop.

10. Default’ case is mandatory in a switch statement.
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: Default cases may or may not be written.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top