250+ TOP MCQs on Application of the Energy Balance to Closed Systems and Answers

Chemical Engineering Aptitude Test on “Application of the Energy Balance to Closed Systems”.

1. What is the energy balance of a closed system?
a) Matter in the system is constant
b) Energy in the system is constant
c) Neither energy nor matter is constant
d) Both of energy and matter are constant

Answer: a
Clarification: For closed system energy balance, matter in the system is constant.

2. What is the heat transferred to the system, if a change in internal energy is 10 J?
a) 0
b) -10 J
c) 10 J
d) Cannot be determined

Answer: c
Clarification: Q = ∆U = 10 J.

3. What is the heat transferred to the system, if change in enthalpy is 15 J and change in volume is 2 m3 at 5 Pa?
a) 5 J
b) 8 J
c) 10 J
d) 12 J

Answer: a
Clarification: Q = ∆H – P∆V = 15 – 5*2 = 5 J.

4. What is the heat transferred to the system, if a change in enthalpy is 25 J and change in pressure is 5 Pa at volume 3 m3?
a) 5 J
b) 10 J
c) 15 J
d) 20 J

Answer: b
Clarification: Q = ∆H – V∆P = 25 – 3*5 = 10 J.

5. What is the heat transferred to the system, if change in enthalpy is 30 J and pressure, volume changed from 8 Pa, 5 m3 to 4 Pa, 12 m3?
a) 12 J
b) 15 J
c) 18 J
d) 22 J

Answer: d
Clarification: Q = ∆H – V∆P = 30 – (4*12 – 8*5) = 22 J.

6. The specific volume of SO2 is 10 m3/Kg, at 5 Pa, H = 100 J/Kg and at 10 Pa, H = 250 J/Kg, what is the heat transferred to the system?
a) 100 J/Kg
b) 150 J/Kg
c) 250 J/Kg
d) 350 J/Kg

  250+ TOP MCQs on Solving Material and Energy Balances Using Process Simulators and Answers

Answer: a
Clarification: Q = ∆H – V∆P = (250 – 100) – 10(10 – 5) = 100 J/Kg.

7. The specific volume of a gas is 5 m3/Kg, at 10 Pa, H = 50 J/Kg and at 20 Pa, H = 100 J/Kg, what is the heat transferred to the system?
a) 0
b) 50 J/Kg
c) 100 J/Kg
d) 150 J/Kg

Answer: a
Clarification: Q = ∆H – V∆P = (100 – 50) – 5(20 – 10) = 0.

8. The specific volume of a gas is 5 m3/Kg, at 25 Pa, H = 40 J/Kg and at 40 Pa, H = 90 J/Kg, what is the heat transferred to the system?
a) -5 J/Kg
b) 5 J/Kg
c) -25 J/Kg
d) 25 J/Kg

Answer: c
Clarification: Q = ∆H – V∆P = (90 – 40) – 5(40 – 25) = -25 J/Kg.

9. The specific volume of a gas is 2 m3/Kg, at 12 Pa, H = 30 J/Kg and at 15 Pa, H = 45 J/Kg, what is the heat transferred to the system?
a) 6 J/Kg
b) 9 J/Kg
c) 12 J/Kg
d) 15 J/Kg

Answer: b
Clarification: Q = ∆H – V∆P = (45 – 30) – 2(15 – 12) = 15 – 6 = 9 J/Kg.

10. The specific volume of a gas is 3 m3/Kg, at 6 Pa, H = 4 J/Kg and at 9 Pa, H = 14 J/Kg, what is the heat transferred to the system?
a) 0
b) 1 J/Kg
c) 5 J/Kg
d) 25 J/Kg

Answer: b
Clarification: Q = ∆H – V∆P = (14 – 4) – 3(9 – 6) = 1 J/Kg.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top