250+ TOP MCQs on Degrees of Freedom Analysis and Answers

Basic Chemical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Degrees of Freedom Analysis”.

1. What are the degrees of freedom?
a) Total variables in the process
b) Total species in the process
c) Total reactions in the process
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Degrees of freedom is the total number of variables involved in the process.

2. What are the total degrees of freedom if the number of species are 5, total streams are 2, stream temperature 2, stream pressure 2 and heat released 1?
a) 1
b) 5
c) 6
d) 12

Answer: d
Clarification: Degrees of freedom = 5 + 2 + 2 + 2 + 1 = 12.

3. What are the total degrees of freedom if the number of species are 8, total streams are 3, stream temperature 3, stream pressure 3 and heat released 1, extent of reaction 2?
a) 8
b) 12
c) 15
d) 17

Answer: d
Clarification: Degrees of freedom = 8 + 3 + 3 + 3 + 1 + 2 = 17.

4. What are the total degrees of freedom if the number of species are 4, total streams are 2, stream temperature 2, stream pressure 1 and heat released 1, extent of reaction 1?
a) 4
b) 7
c) 11
d) 15

Answer: c
Clarification: Degrees of freedom = 4 + 2 + 2 + 1 + 1 + 1 = 11.

5. What are the total degrees of freedom if the number of species are 8, total streams are 4, stream temperature 2, stream pressure 2 and heat released 1, extent of reaction 3?
a) 12
b) 16
c) 20
d) 24

Answer: c
Clarification: Degrees of freedom = 8 + 4 + 2 + 2 + 1 + 3 = 20.

6. In a reactor two stream are entering, one with CH4 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing CO2, CO, H2O, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 12
b) 16
c) 18
d) 20

  250+ TOP MCQs on Vapor-Liquid Equilibria in Binary Systems and Answers

Answer: c
Clarification: Total species = 1 + 1 + 4 = 6, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 2, => degrees of freedom = 6 + 3 + 3 + 3 + 1 + 2 = 18.

7. In a reactor two stream are entering, one with H2 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing H2O2, H2O, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 12
b) 17
c) 19
d) 23

Answer: b
Clarification: Total species = 1 + 1 + 3 = 5, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 2, => degrees of freedom = 5 + 3 + 3 + 3 + 1 + 2 = 17.

8. In a reactor two stream are entering, one with N2 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing NO, NO2, NO3, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 12
b) 17
c) 19
d) 21

Answer: c
Clarification: Total species = 1 + 1 + 4 = 6, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 3, => degrees of freedom = 6 + 3 + 3 + 3 + 1 + 3 = 19.

9. In a reactor two stream are entering, one with S at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing SO2, SO3, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 13
c) 15
d) 17

Answer: d
Clarification: Total species = 1 + 1 + 3 = 5, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 2, => degrees of freedom = 5 + 3 + 3 + 3 + 1 + 2 = 17.

  250+ TOP MCQs on Flow Rate and Answers

10. In a reactor two stream are entering, one with H2 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing H2O at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 14
c) 16
d) 19

Answer: b
Clarification: Total species = 1 + 1 + 1 = 3, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 3 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 14.

11. If the reactions are unknown, is it possible to determine the degrees of freedom?
a) Yes
b) No
c) Depends on the type of reaction
d) None of the mentioned

Answer: b
Clarification: For degrees of freedom calculation, number of species are required for which the reactions should be known.

12. In a reactor two stream are entering, one with CH4 at 10 atm and 27oC, and another with O2 at 10 atm and 0oC, producing CO2 and H2O at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 12
c) 15
d) 17

Answer: c
Clarification: Total species = 1 + 1 + 2 = 4, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 4 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 15.

13. In a reactor two stream are entering, one with C6H6 at 10 atm and 27oC, and another with H2 at 10 atm and 0oC, producing C6H12 and H2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 15
c) 20
d) 23

Answer: b
Clarification: Total species = 1 + 1 + 2 = 4, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 4 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 15.

  250+ TOP MCQs on Recycle with Chemical Reaction and Answers

14. In a reactor two stream are entering, one with C6H6 at 10 atm and 27oC, and another with H2 at 10 atm and 0oC, producing C6H6, C6H12, and H2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 12
c) 15
d) 16

Answer: d
Clarification: Total species = 1 + 1 + 3 = 5, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 5 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 16.

15. In a reactor two stream are entering, one with CO2 at 10 atm and 27oC, and another with H2O at 10 atm and 0oC, producing CH4, CO2, H2O, and O2 at 10 atm and 23oC, what are the total degrees of freedom?
a) 10
b) 15
c) 17
d) 21

Answer: c
Clarification: Total species = 1 + 1 + 4 = 6, total stream flows = 3, stream pressures = 3, stream temperatures = 3, heat released = 1, and extent of reaction = 1, => degrees of freedom = 6 + 3 + 3 + 3 + 1 + 1 = 17.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top