250+ TOP MCQs on Unsteady-State Material and Energy Balances and Answers

Chemical Engineering Assessment Questions on “Unsteady-State Material and Energy Balances “.

1. What are the solution of appropriate process material and energy balances?
a) Flow sheeting
b) Flow processing
c) Flow Solving
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Flow sheeting is the solution of appropriate process material and energy balances.

2. What is the computer code used in flow sheeting?
a) Process simulator
b) Process settler
c) Process developer
d) All of the mentioned

Answer: a
Clarification: Process simulator is the computer code used in flow sheeting.

3. What is the fundamental of the flow sheeting codes?
a) Calculation of mass balance
b) Calculation of momentum balance
c) Calculation of force balance
d) All of the mentioned

Answer: a
Clarification: Calculation of mass balance is the fundamental of flow sheeting codes.

4. Which of the following is not found in process simulators?
a) Heat exchangers
b) Compressors
c) Splitters
d) None of the mentioned

Answer: d
Clarification: Heat exchangers, Compressors, Splitters all are found in process simulators.

5. Which of the following is a feature of process simulator?
a) Equipment sizing functions
b) Import and export data
c) Scheduling of batch operations
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: All the options are the features of process simulator.

6. For solving a process simulation which of the following is required?
a) Material balances
b) Equilibrium relations
c) Energy balances
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: All the options are required for solving process simulator.

7. What does the interconnections between the unit modules represent?
a) Information flow
b) Material flow
c) Energy flow
d) All of the mentioned

  250+ TOP MCQs on Temperature and Answers

Answer: d
Clarification: The interconnections between the unit modules represents all of the options.

8. The interconnection equations are for which model?
a) Mixing
b) Splitting
c) Process
d) All of the mentioned

Answer: a
Clarification: Mixing model is for interconnection equations.

9. The input mass in a process simulator is 10 Kg, what will be the output mass?
a) 0
b) 5 Kg
c) 8 Kg
d) 10 Kg

Answer: d
Clarification: Mass balance, product mass = feed mass = 10 Kg.

10. The input mass in a process simulator is 5 Kg, what will be the output mass?
a) 0
b) 5 Kg
c) 8 Kg
d) 10 Kg

Answer: b
Clarification: Mass balance, product mass = feed mass = 5 Kg.

11. The feed of a process simulator is 10 J, the heat input is 5 J, and the work performed is 3 J, what will be the product enthalpy?
a) 2 J
b) 5 J
c) 8 J
d) 12 J

Answer: d
Clarification: Energy balance, H = 10 + 5 – 3 = 12 J.

12. The feed of a process simulator is 15 J, the heat input is 8 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy?
a) -3 J
b) 13 J
c) 15 J
d) 17 J

Answer: b
Clarification: Energy balance, H = 15 + 8 – 10 = 13 J.

13. The feed of a process simulator is 10 mole with enthalpy 2 J/mole, the heat input is 15 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy if mole of the product are 5?
a) 2 J/mole
b) 3 J/mole
c) 4 J/mole
d) 5 J/mole

Answer: d
Clarification: Energy balance, 5*H = 10*2 + 15 – 10 = 25, => H = 5 J/mole.

14. The feed of a process simulator is 5 mole with enthalpy 3 J/mole, the heat input is 15 J, and the work performed is 20 J, what will be the product enthalpy if a mole of the product are 2?
a) 1 J/mole
b) 2 J/mole
c) 3 J/mole
d) 5 J/mole

  250+ TOP MCQs on Compressibility and Answers

Answer: d
Clarification: Energy balance, 2*H = 5*3 + 15 – 20 = 10, => H = 5 J/mole.

15. The feed of a process simulator is 2 mole with enthalpy 4 J/mole, the heat input is 6 J, and the work performed is 10 J, what will be the product enthalpy if a mole of the product are 2?
a) 1 J/mole
b) 2 J/mole
c) 3 J/mole
d) 5 J/mole

Answer: b
Clarification: Energy balance, 2*H = 2*4 + 6 – 10 = 4, => H = 2 J/mole.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top