250+ TOP MCQs on Natural Products – Food Industry and Answers

Chemical Process Technology Multiple Choice Questions on “Natural Products – Food Industry”.

1. Which of the following statements are wrong?
a) Food preservation includes inert gas blanketing of goods
b) Mexico’s climate is suitable for aquaculture
c) Ham, bacon is pork products
d) In cyclic yield of milk, there are 6lean and 6 flush months

Answer: b
Clarification: Mexico’s climate is not suitable for aquaculture as it doesn’t provide right industrial climate. Ecuador in South America has the potential and reached its peak.

2. Which country is the largest milk producer in the world?
a) India
b) America
c) Brazil
d) China

Answer: a
Clarification: India is the largest producer of milk in the world followed by America, Brazil, Pakistan, china and soon. Three major constituents of milk are fat, protein, and sugar.

3. All soft drinks are carbonated.
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: All soft drinks are not carbonated; they can be carbonated drinks and non carbonated drinks. The constituents of soft drinks are water, flavorings, preservatives etc.

4. Which of the following is a de-licensed industry in India?
a) Beer
b) Portable alcohol
c) Cement
d) Wines

Answer: c
Clarification: Cement industry is de-licensed in India. After that there is a rapid growth in development of cement industries. Expect beer, potable alcohol, wines all food processing industries are de-licensed by Government of India.

5. Consumer food industry doesn’t include ______________
a) Cocoa products
b) Alcohol beverages
c) Bakery products
d) Dairy products

Answer: d
Clarification: Major segments of industry are consumer food industry, grain processing, dairy products, fruit and vegetable processing, poultry and meat products, marine products. Hence consumer food industry doesn’t include dairy products.

  250+ TOP MCQs on C2 Compounds – Vinyl Acetate and Answers

6. Cottage scale group of grain processing includes _________________
a) Bakeries
b) Oil mills
c) Rice hullers
d) Flour grinders

Answer: a
Clarification: Grain processing consists of three groups: primary unorganized sector, organized sector, cottage scale. Cottage scale includes bakeries, rice flake making units etc.

7. India is largest livestock holding country in the World.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Live stock mean cattle, bullock, sheep, goats, pigs, and poultry. Sheep and goats meat is the most important domestic market even though pork products are becoming popular.

8. Horticulture is the study of ___________
a) Gardening
b) Fishes
c) Plant cells
d) Animal cells

Answer: a
Clarification: Study of gardening is called horticulture. Study of any type of cell is known as cytology. Aquaculture is study of growth of fish similar to ichthyology.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top