Chemical Process Technology Multiple Choice Questions on “Natural Products – Paper”.
1. Composition of ideal fiber required for paper making is _______________
a) High cellulose content, high lignin content
c) Low cellulose content, high lignin content
d) Low cellulose content, low lignin content
Answer: b
Clarification: Ideal fiber having high cellulose content and low lignin content is very much suitable for making best quality paper. Paper is matted sheets of fibers formed by preparing fiber suspension followed by its conversion to paper.
2. Which type of paper is used in producing cigarette paper product?
a) Wrapping paper
b) Book paper
c) Tissue paper
d) Writing paper
Answer: c
Clarification: Cigarette, carbon, napkin, towel, toilet papers are produced from tissue paper. Book paper produces lithograph offset, textbook paper. Wrapping papers produce linen papers etc.
3. Fillers are added to reduce water penetration into paper products.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Sizing is added to reduce water penetration whereas fillers are added to increase brightness, flexibility, opacity, bulk, weight of finished product, and softness.
4. What is the capacity of single fourdrinier paper machine per day?
a) 50-100 tons
b) 400-500 tons
c) 1000-2000 tons
d) around 5000 tons
Answer: b
Clarification: The capacity of single fourdrinier paper machine per day is 400-500 tons of paper. Fine tissue and laminated paperboard stock can be produced by modifying the machine.
5. The consecutive steps involved in formation of paper are __________
a) Web forming, pressing, drying
b) Web forming, drying, pressing
c) Pressing, web forming, drying
d) Drying, web forming, pressing
Answer: a
Clarification: Web is formed by running the water-fiber slurry onto moving endless wire belt cloth where water gets drained; remaining water is removed by passing through pressure and suction rolls followed by pressing, drying and finishing gives the paper (final product).
6. Which type of roll(s) are used in finishing process of paper making?
a) Suction roll
b) Calendering roll
c) Winding roll
d) Water mark roll
Answer: c
Clarification: Suction roll is used in web forming process, Calendering roll in drying process, water mark roll during pressing process, and winding roll during finishing process are used.
7. Which of the following statements are wrong?
a) Wet strength can be increased by sizing the paper with dialdehyde starch
b) Coloring can be done by water insoluble pigments
c) Grease proof paper is made from wrapping paper
d) White water cannot be reused
Answer: d
Clarification: The statement white water can’t be reused is wrong as white water can be reused to conserve water and additives, to prevent steam pollution, and to obtain maximum recovery of fiber.
8. Roll speed in drying section must be designed in such a way there will not be any stretching when the paper is passed through the dryer.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: The statement is false, because when paper is pulled through the dryer; the paper will shrink on drying. Hence the machine should have a tendency of stretching, so that there will be a force balance.
