250+ TOP MCQs on Preparation of Ketones and Answers

Organic Chemistry Multiple Choice Questions on “Preparation of Ketones”.

1. What is the end product in the following sequence of reaction?
organic-chemistry-questions-answers-preparation-ketones-q1
a) Acetic acid
b) Isopropyl alcohol
c) Acetone
d) Ethanol
Answer: c
Clarification: Alkyne will be converted into aldehyde and oxidation with Grignard reagent will for alcohol and then acetone will be formed.
organic-chemistry-questions-answers-preparation-ketones-q1a

2. Acetophenone is prepared from which reaction?
a) Rosenmund reaction
b) Sandmayer reaction
c) Wurtz reaction
d) Friedel craft reaction
Answer: d
Clarification: Acetophenone is prepared from Friedel craft reaction, in the presence of acetyl chloride, as shown below.
organic-chemistry-questions-answers-preparation-ketones-q2

3. Compound which gives acetone on ozonolysis is?
a) CH3−CH=CH−CH3
b) (CH3)2C=C(CH3)2
c) C6H5CH=CH2
d) CH3CH=CH2
Answer: b
Clarification: Alkenes can be oxidized with ozone to form ketones.
organic-chemistry-questions-answers-preparation-ketones-q3

4. Which one of the following compounds is prepared in the laboratory from benzene by a substitution reaction?
a) Glyoxal
b) Cyclohexane
c) Acetophenone
d) Hexabromo cyclohexane
Answer: c
Clarification: Acetophenone is prepared in the laboratory from benzene by a substitution reaction.
organic-chemistry-questions-answers-preparation-ketones-q4

5. Ketones can be prepared in one step from which of the following process?
a) Hydrolysis of esters
b) Oxidation of primary alcohol
c) Oxidation of secondary alcohol
d) Reaction of acid halide with alcohols
Answer: c
Clarification: Secondary alcohols are oxidized to ketones – and that’s it. For example, if you heat the secondary alcohol propan-2-ol with sodium or potassium dichromate(VI) solution acidified with dilute sulfuric acid, propanone is formed. Changing the reaction conditions makes no difference to the product.

  250+ TOP MCQs on Polyhalogen Derivatives and Answers

6. Ketones are prepared by which of the following name reaction?
a) Clemmensen’s reduction
b) Cannizzaro reaction
c) Rosenmund’s reduction
d) Oppenaur’s oxidation
Answer: d
Clarification: Oppenauer oxidation, named after Rupert Viktor Oppenauer, is a gentle method for selectively oxidizing secondary alcohols to ketones.

7. Isopropyl alcohol on oxidation gives which of the following?
a) Acetone
b) Acetaldehyde
c) Ether
d) Ethylene
Answer: a
Clarification: Isopropyl alcohol can be oxidized to acetone, which is the corresponding ketone. This can be achieved using oxidizing agents such as chromic acid, or by dehydrogenation of isopropyl alcohol over a heated copper catalyst.

8. Dry heating of calcium acetate gives which of the following?
a) Acetaldehyde
b) Ethane
c) Acetic acid
d) Acetone
Answer: d
Clarification: Dry heating of calcium acetate gives acetone as shown in below reaction.
organic-chemistry-questions-answers-preparation-ketones-q8

9. Which of the following compound gives a ketone with Grignard reagent?
a) Formaldehyde
b) Ethyl alcohol
c) Methyl cyanide
d) Methyl iodide
Answer: c
Clarification: Methyl cyanide gives a ketone with Grignard reagent, as shown in below reaction.
organic-chemistry-questions-answers-preparation-ketones-q9

10. Propyne on hydrolysis in presence of HCl and HgSO4 gives which of the following?
a) Acetaldehyde
b) Acetone
c) Formaldehyde
d) Acetophenone
Answer: b
Clarification: Alkynes react with water in the presence of HgSO4 to give an alcohol with double bond. This alcohol is called as enol (en for double bond and ol for alcohol). These enols are highly unstable and undergo migration to give ketone.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top