250+ TOP MCQs on Acid Chlorides and Answers

Organic Chemistry Multiple Choice Questions on “Acid Chlorides”.

1. Which of the following is the name given to the given compound?
organic-chemistry-questions-answers-acid-chlorides-q1
a) Acetyl chloride
b) Formyl chloride
c) Chloretone
d) Oxochloromethane
Answer: b
Clarification: Formyl chloride is the organic compound with the formula HC(O)Cl.

2. Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid by which of the following?
a) Cl2, hv
b) SO2, Cl2
c) SOCl2
d) Cl2, H2O
Answer: c
Clarification: Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid be SOCl2.
organic-chemistry-questions-answers-acid-chlorides-q2

3. When formic acid reacts with PCl5 it forms which of the following?
a) Formyl chloride
b) Acetyl chloride
c) Methyl chloride
d) Propionyl chloride
Answer: a
Clarification: When formic acid reacts with PCl5 it forms formyl chloride.
HCOOH + PCl5 → HCOCl + POcl3 + HCl
Formic acid              Formyl chloride

4. Laboratory method for the preparation of acetyl chloride is which of the following?
a) CH3COOH + SOCl2→CH3COCl
b) CH3COOH + PCl3→CH3COCl
c) CH3COONa + PCl3→CH3COCl
d) CH3COONa + PCl3→CH5COCl
Answer: a
Clarification: Acetyl chloride is produced in the laboratory by the reaction of acetic acid with chlorodehydrating agents such as SOCl2.

5. Which of the following gives benzoic acid on oxidation?
a) Chlorophenol
b) Chlorotoluene
c) Chlorobenzene
d) Benzyl chloride
Answer: d
Clarification: Benzyl chloride gives benzoic acid on oxidation.
organic-chemistry-questions-answers-acid-chlorides-q5

6. What is the product D in the given reaction?
C6H5CCl3 + C6H5CO2H → 2 C6H5COCl + D
a) Cl2
b) H2O
c) HCl
d) H2
Answer: c
Clarification: C6H5CCl3 + C6H5CO2H → 2 C6H5COCl + HCl
Benzoyl chloride is produced along HCl with from benzotrichloride using either water or benzoic acid.

  250+ TOP MCQs on Electrophiles and Answers

7. What will be the product B in the given reaction?
2 C6H5COCl + H2O2 + 2 NaOH → B + 2 NaCl + 2 H2O
a) Chlorophenol
b) Chlorotoluene
c) Chlorobenzene
d) Benzyl peroxide
Answer: d
Clarification: Benzoyl peroxide, a common reagent in polymer chemistry, is produced industrially by treating benzoyl chloride with hydrogen peroxide and sodium hydroxide:
2 C6H5COCl + H2O2 + 2 NaOH → (C6H5CO)2O2 + 2 NaCl + 2 H2O

8. What is the product in the given reaction when benzyl chloride reacts with phenol?
organic-chemistry-questions-answers-acid-chlorides-q8
a) Chlorophenol
b) Benzophenone
c) Chlorobenzene
d) Benzyl peroxide
Answer: b
Clarification: It undergoes the Friedel-Crafts acylation with aromatic compounds to give the corresponding benzophenones and related derivatives.
organic-chemistry-questions-answers-acid-chlorides-q8a

9. Which of the following is the product B when acid chloride reacts with alcohol?
RCOCl + R′OH → B + HCl
a) Chlorophenol
b) Ester
c) Ether
d) Acetyl chloride
Answer: b
Clarification: Alcohols react with acyl chlorides to give esters:
RCOCl + R′OH → RCO2R′ + HCl

10. For synthesis of carboxylic acid, the intermediate product needed is which of the following?
a) Acyl chloride
b) aryls
c) benzene
d) carboxylic acid
Answer: a
Clarification: For synthesis of carboxylic acid, the intermediate product needed is acid chloride.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top