250+ TOP MCQs on Objectives and Types of Proposals and Answers

Professional Communication Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Objectives and Types of Proposals”.

1. A proposal is a plan.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The statement is true. A proposal is a plan or suggestion. It is an offer of something.

2. A proposal is a medium aimed at ______
a) instruction
b) persuasion
c) prevention
d) advice
Answer: b
Clarification: A proposal is a medium or an instrument aimed at persuasion. A proposal may suggest internal improvement or it can be used to complete a task by others on payment.

3. Which of these are the largest requesters of proposals?
a) Teachers
b) Governments
c) Business institutions
d) Builders
Answer: b
Clarification: Governments undertake several projects; hence they are the largest requesters of proposals. There are companies having expertise in special tasks, proposals are sent to them.

4. Which of these is not an objective of proposal?
a) To construct buildings
b) To demolish new structures
c) To install telecommunications
d) To conduct research
Answer: b
Clarification: There are multiple objectives of proposals. Some of them are: To construct buildings, to demolish old structures, to install telecommunications, to conduct research, etc..

5. The architecture used by Cloud workloads is:
a) Event-driver
b) Distributed
c) Data-centric
d) Component-based
Answer: b
Clarification: The Cloud workloads uses a distributed architecture. Failover and scaling are built into the application and it can scale out by adding more instances to the meet the demand.

6. Proposals are made to undertake survey for ground water.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: The statement is true. Proposals are made to undertake survey for ground water, minerals etc. They are also made to provide training to staff and executives.

7. Which of these proposals are academic in nature?
a) Research proposals
b) Business proposals
c) Personal proposals
d) Musical proposals
Answer: a
Clarification: Proposals are presentations. They are of two types: research proposals and business proposals. Research proposals are purely academic in nature.

8. When a potential customer is interested in a vendor’s product after casually speaking to the vendor about it, the customer makes a _______.
a) Personal proposal
b) Informally solicited proposal
c) Formally solicited proposal
d) Unsolicited proposal
Answer: b
Clarification: In such situation, the customers themselves come forward to the vendor and ask for a proposal; and they don’t look at proposals from other vendors who are offering similar products or services, because they are already interested enough in one vendor. Such proposals are informally solicited proposals.

9. Which of these proposals are submitted by qualified individuals?
a) Research proposals
b) Business proposals
c) Private proposals
d) Personal proposals
Answer: b
Clarification: Business proposals are formal proposals submitted by qualified individuals and organisations to companies who have solicited help solve any problem, supply goods and services.

10. Which of these proposals requires fewer parts of content?
a) Long proposals
b) Short proposals
c) Lengthy proposals
d) Research proposals
Answer: b
Clarification: With respect to length, there are two types of proposals. They are: short and long proposals. Short proposals require fewer parts of content than long proposals.

  250+ TOP MCQs on Letters of Enquiry and Answers

Professional Communication for Aptitude test,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top