250+ TOP MCQs on Contents of Proposals and Answers

Professional Communication Multiple Choice Questions on “Contents of Proposals”.

1. Which of these is not a part of a proposal?
a) First page
b) Outline
c) Complaint
d) Contents
Answer: c
Clarification: The contents of proposals vary according to their length. There are twelve parts in a proposal like title and first page, outline, proforma, contents, introduction, etc. The objective of a proposal is for there to be an agreement between the customer and the vendor. Cordiality between the two parties is of utmost importance. So, a complaint shouldn’t be in a proposal at all.

2. Which of these does the title and first page not include?
a) Brief information of the proposal
b) Name of the institution
c) Nationality of the person submitting the proposal
d) Name of the person submitting the proposal
Answer: c
Clarification: The title and first page includes the title of the proposal, a brief information of the proposal, name of the institution, name of the person to whom the proposal is submitted and the name of the person submitting the proposal.

3. Main features of the proposal are outlined in an abstract form.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: The statement is true. Outline is a brief sketch of the proposal. Main features of the proposal are outlined in an abstract form.

4. Which of these is the most important part of the proposal?
a) Title and first page
b) Abstract
c) Contents
d) Experience
Answer: b
Clarification: The abstract is an executive summary seeking to gain a quick overview. It speaks for the entire proposal and is the most important part of the proposal.

  250+ TOP MCQs on Features of a Paragraph and Answers

5. Where is the proforma placed in a proposal?
a) After title
b) After contents
c) After introduction
d) After outline
Answer: d
Clarification: The proforma should be prepared carefully and inserted after the abstract. It is useful for both the parties.

6. Which of these is a must for long proposals?
a) Proforma
b) Contents
c) Outline
d) Personnel
Answer: b
Clarification: The content page outlines the contents of the proposal. It shows a list of matters, tables, figures and charts. It is a must for long proposals.

7. Which of these mentions the objectives of the proposal?
a) Introduction
b) Contents
c) Purpose of the proposal
d) Scope of the proposal
Answer: c
Clarification: The purpose of the proposal mention clearly the objectives of the proposal. It should be made clear to the authorities that you understand the problem.

8. Which of these parts contains the background information?
a) Personnels
b) Introduction
c) Scope of the proposal
d) Experience
Answer: d
Clarification: The proposal should contain background information about the person or institution submitting the proposal. Experience counts.

9. Which of these is attached at the end of a proposal?
a) Infrastructure
b) Budget estimate
c) Appendices
d) Experience
Answer: c
Clarification: Additional bulk may be attached at the end. These are also known as appendices. Appendices are usually in the form of charts or graphs.

10. Which part of a proposal talks about the facilities required?
a) Budget estimate
b) Infrastructure
c) Subsidiary matter
d) Scope of the personnel

Answer: b
Clarification: The equipments and facilities are needed for completion of projects. The institution should be equipped with necessary infrastructure.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top