Applied Chemistry Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Sources, Impurities and Hardness of Water”.
1. The quantity of water available for the actual use is _________
a) 10%
b) 5%
c) 0.5%
d) 1%
Answer: c
Clarification: The quantity of water available on the earth’s crust is about 80% and the quantity of water available for actual use that is in the form of rivers, tanks is about 0.5%.
2. __________ of water is struck in underground which is not accessibly.
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%
Answer: a
Clarification: 96% of the water is struck in the forms of oceans which is too saline to use it directly and 2% is polar ice caps and glaciers and 1% is under ground water.
3. ___________ is the purest form of the water obtained by natural distillation.
a) Under ground water
b) Sea water
c) River water
d) Rain water
Answer: d
Clarification: Rain water is the purest form of the water obtained by natural distillation. Some part of the rain water penetrates into the ground and there it will be stored.
4. Lake water contains more __________ due to the biological oxidation of the organic matter.
a) Oxygen
b) Carbon dioxide
c) Nitrogen
d) Carbon monoxide
Answer: b
Clarification: Lake Water contains more amount of carbon dioxide due to the biological oxidation of the organic matter present at the bottom of the lake.
5. The colour and odour of the natural water is due to the presence of the ___________
a) Dissolved organic matter
b) Mud
c) Leaves
d) Other dust particles
Answer: a
Clarification: The colour and odour of the natural water is due to the presence of the dissolved organic matter. Dissolved gases like nitrogen, oxygen and carbondioxide are present in lake water.
6. Deep well water possess the rotten egg smell due to the dissolved ________
a) Sulphide
b) Sulphurous acid
c) Hydrogen sulphide
d) Hydrogen peroxide
Answer: c
Clarification: Deep well water possesses the rotten egg smell due to the dissolved hydrogen sulphide. The underground water is colourless and odourless.
7. Well water in wells located in the areas of oil and gases will contain __________
a) Ethane
b) Methane
c) Carbon
d) Nitrogen
Answer: b
Clarification: Well water in wells located in the areas of oil and gases will contain methane gas. When rain water falls on earth and flows on the earth and becomes impure.
8. Surface water appears turbid due to the presence of the __________ which remains suspended in the water.
a) Impurities
b) Oxygen
c) Nitrogen
d) Water plants
Answer: a
Clarification: Surface water appears turbid due to the presence of the impurities which remains suspended in the water. The dissolved gases make the water into bad odour.
9. Which of the following is the suspended impurity?
a) Iron hydroxide
b) Dust
c) Mud
d) Nitrogen
Answer: a
Clarification: The nitrogen is the dissolved impurity. The suspended impurities are iron hydroxide, silica are the inorganic impurities which decomposes the organic impurities.
10. The suspended impurities is negligible due to the filtering action of __________
a) Water plants
b) Dissolved impurities
c) Soil
d) Dissolved gases
