250+ TOP MCQs on Fourier Transform and Convolution and Answers

Fourier Analysis Multiple Choice Questions on “Fourier Transform and Convolution”.

1. In Fourier transform (f(p) = int_{-∞}^∞ e^{(ipx)} F(x)dx, e^{(ipx)} ) is said to be Kernel function.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In any transform, apart from function given, the other function is said to be Kernel function. So, here in Fourier transform, e(ipx) is said to be the Kernel function.

2. Fourier Transform of (e^{-|x|} , is ) ( frac{2}{1+p^2} ). Then what is the fourier transform of ( e^{-2|x|} )?
a) (frac{4}{(4+p^2)} )
b) (frac{2}{(4+p^2)} )
c) (frac{2}{(2+p^2)} )
d) (frac{4}{(2+p^2)} )
View Answer

Answer: a
Explanation: (e^{-2|x|}= e^{-|2x|}= F(2x) )
(F{F(2x)} = frac{1}{2} f(frac{p}{2}) )
( = frac{1}{2} frac{2}{(1+frac{p^2}{4})} )
( = frac{4}{(4+p^2 )}.)

3. What is the fourier sine transform of e-ax?
a) (frac{4}{(4+p^2)} )
b) (4 frac{a}{(4a^2+p^2 )} )
c) (frac{p}{(a^2+p^2)} )
d) (2 frac{p}{(a^2+p^2)} )
View Answer

Answer: c
Explanation: Fourier sine transform of (F(x) = int_0^∞ e^{-ax} sin(px)dx )
( = frac{e^{-ax}}{(a^2+p^2 )} (-asin(px)-pcos(px)) ) from 0 to ∞
( = frac{p}{(a^2+p^2)} ).

4. Find the fourier sine transform of ( frac{x}{(a^2+x^2)}. )
a) (2πe^{-ap} )
b) (frac{π}{2} e^{-ap} )
c) (frac{2}{π} e^{-ap} )
d) (πe^{-ap} )
View Answer

Answer: b
Explanation: Fourier transform of ( e^{-ax} , is , frac{p}{(a^2+p^2)} )
Substitute x=m and p=x.
(frac{π}{2} e^{-am}= int_0^∞ frac{x}{x^2+a^2} sin(mx)dx )
Therefore, fourier sine transform of (frac{x}{(a^2+x^2)} , is , frac{π}{2} e^{-ap}.)

5. Find the fourier transform of F(x) = 1, |x|<a0, otherwise.
a) (2sin frac{(ap)}{p} )
b) (2asin frac{(ap)}{p} )
c) (4sin frac{(ap)}{p} )
d) (4asin frac{(ap)}{p} )
View Answer

Answer: a
Explanation: (f(p) = int_{-a}^a e^{ipx} dx )
( = frac{e^{ipx}}{ip} ) from -a to a
( = frac{e^{iap}-e^{-iap}}{ip} )
( = 2sin frac{(ap)}{p} ).

6. In Finite Fourier Cosine Transform, if the upper limit l = π, then its inverse is given by ________
a) (F(x) = frac{2}{π} ∑_{p=1}^∞ fc (p)cos(px)+ frac{1}{π} fc(0) )
b) (F(x) = frac{2}{π} ∑_{p=1}^∞ fc (p)cos(px) )
c) (F(x) = frac{2}{π} ∑_{p=1}^∞ fc (p)cos(frac{px}{π}) )
d) (F(x) = frac{2}{π} ∑_{p=0}^∞ fc (p)cos(px)+ frac{1}{π} fc(0) )
View Answer

  250+ TOP MCQs on Rolle’s Theorem and Answers

Answer: a
Explanation: Now since we have fourier cosine transform, we have to use the constant (frac{2}{π}). And since while writing as sum of series it also has a term if p=0. Hence, (F(x) = frac{2}{π} ∑_{p=1}^∞ fc (p)cos(px)+ frac{1}{π} fc(0) )

7. Find the Fourier Cosine Transform of F(x) = 2x for 0<x<4.
a) (fc(p) = frac{32}{(p^2 π^2)} (cos(pπ)-1)p ) not equal to 0 and if equal to 0 ( fc(p) = 16 )
b) (fc(p) = frac{32}{(p^2 π^2)} (cos(pπ)-1)p ) not equal to 0 and if equal to 0 ( fc(p) = 32 )
c) (fc(p) = frac{64}{(pπ^2)} (cos(pπ)-1)p ) not equal to 0 and if equal to 0 ( fc(p) = 16 )
d) (fc(p) = frac{32}{(pπ^2)} (cos(pπ)-1)p ) not equal to 0 and if equal to 0 ( fc(p) = 64 )
View Answer

Answer: a
Explanation: (fc(p) = int_0^4 2 xcos(frac{pπx}{4})dx )
( = 2bigg[frac{4xsin(frac{pπx}{4})}{pπ} + frac{16cos(frac{pπx}{4})}{p^2 π^2}bigg] ) from 0 to 4
( = frac{32}{(p^2 π^2)} (cos(pπ)-1) )
When (p=0, fc(p) = int_0^4 2 xdx = 16. )

8. If Fourier transform of ( e^{-|x|} = frac{2}{1+p^2} ), then find the fourier transform of (t^2 e^{-|x|}. )
a) (frac{4}{1+p^2} )
b) (frac{-2}{1+p^2} )
c) (frac{2}{1+p^2} )
d) (frac{-4}{1+p^2} )
View Answer

Answer: b
Explanation: (F{e^{-|x|}} = frac{2}{1+p^2} )
(F{t^2 e^{-|x|}} = (-i)^2 frac{2}{1+p^2} = frac{-2}{1+p^2} ).

9. If (Fc{e^{-ax}} = frac{p}{a^2+p^2}), find the (Fs{-a , e^{-ax}}.)
a) (4 frac{p}{a^2+p^2} )
b) (frac{-p^2}{a^2+p^2} )
c) (4 frac{p^2}{a^2+p^2} )
d) (frac{p}{a^2+p^2} )
View Answer

Answer: b
Explanation:(-a , e^{-ax} = frac{d}{dx}(e^{-ax}) = F’(x) )
(Fs{F’(x)} = -pfc(p) )
( = frac{-p^2}{a^2+p^2} ).

10. Find the fourier transform of (frac{∂^2 u}{∂x^2}) . (u’(p,t) denotes the fourier transform of u(x,t)).
a) (ip)2 u’(p,t)
b) (-ip)2 u’(p,t)
c) (-ip)2 u(p,t)
d) (ip)2 u(p,t)
View Answer

Answer: a
Explanation: ( F{frac{∂^2 u}{∂x^2}} = int_{-∞}^∞ frac{∂^2 u}{∂x^2} e^{ipx} dx )
( = e^{ipx} frac{∂u}{∂x} ) from (-infinity to infinity) (– int_{-∞}^∞ ip , e^{ipx} u )
( = (ip)^2u’(p,t) )

11. What is the fourier transform of e-a|x| * e-b|x|?
a) (frac{4ab}{(a^2+p^2)(b^2+p^2)} )
b) (frac{2ab}{(a^2+p^2)(b^2+p^2)} )
c) (frac{4}{(a^2+p^2)(b^2+p^2)} )
d) (frac{a^2 b^2}{(a^2+p^2)(b^2+p^2)} )
View Answer

  250+ TOP MCQs on Limits and Derivatives of Several Variables and Answers

Answer: a
Explanation: Fourier transform of ( e^{-a|x|} = frac{2a}{a^2+p^2} )
Fourier transform of (e^{-b|x|} = frac{2b}{b^2+p^2} )
fourier transform of (e^{-a|x|}* e^{-b|x|}= frac{2a}{a^2+p^2}.frac{2b}{b^2+p^2} )
( = frac{4ab}{(a^2+p^2)(b^2+p^2)} ).

12. What is the Fourier transform of eax? (a>0)
a) (frac{p}{a^2+p^2} )
b) (2 frac{a}{a^2+p^2} )
c) (-2 frac{a}{a^2+p^2} )
d) cant’t be found
View Answer

Answer: d
Explanation: Fourier transform of eax, does not exist because the function does not converge. The function is divergent.

13. (F(x) = x^{(frac{-1}{2})} )is self reciprocal under Fourier cosine transform.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: (Fc {x^{(frac{-1}{2})}} = int_0^∞ x^{(frac{-1}{2})} cos(px)dx = constant * p^{(frac{-1}{2})} )
Inverse fourier transform of ( p^{(frac{-1}{2})} = constant * x^{(frac{-1}{2})} )
Hence the function (x^{(frac{-1}{2})} )is self reciprocal.

14. Find the fourier cosine transform of e-ax * e-ax.
a) (frac{p^2}{a^2+p^2} )
b) (frac{p^2}{(a^2+p^2)^2} )
c) (4 frac{p^2}{(a^2+p^2)^2} )
d) (frac{-p^2}{(a^2+p^2 )^2} )
View Answer

Answer: b
Explanation = fourier cosine transform of (e^{-ax} = frac{p}{a^2+p^2})
fourier cosine transform of (e^{-ax}* e^{-ax} = frac{p}{a^2+p^2} . frac{p}{a^2+p^2} )
( = frac{p^2}{(a^2+p^2 )^2} ).

15. Find the fourier sine transform of F(x) = -x when xc and 0≤c≤π.
a) (frac{π}{c} cos(pc) )
b) (frac{π}{p} cos(pc) )
c) (frac{π}{c} cos(pπ) )
d) (p frac{π}{c} cos(pc) )
View Answer

Answer: b
Explanation: (fs(p) = – int_0^c x sin(px)dx + int_c^π (π-x) sin(px)dx )
( = frac{π}{p} cos(pc). )

Global Education & Learning Series – Fourier Analysis.

To practice all areas of Fourier Analysis, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top