300+ TOP States Reorganisation Act 1956 MCQs and Answers

States Reorganisation Act 1956 Multiple Choice Questions

1. When did The States Reorganisation Act 1956 , come into force?

A. 01 April 1956
B. 01 November 1956
C. 01 May 1955
D. 23 April 1955

Answer: B

2. Which section of The States Reorganisation Act 1956 deals with the Formation of a new Madhya Pradesh State?

A. Section 12 of The States Reorganisation Act 1956
B. Section 9 of The States Reorganisation Act 1956
C. Section 14 of The States Reorganisation Act 1956
D. Section 20 of The States Reorganisation Act 1956

Answer: B

3. Which section of The States Reorganisation Act 1956 deals with Composition of the Councils ?

A. Section 16 of The States Reorganisation Act 1956
B. Section 14 of The States Reorganisation Act 1956
C. Section 13 of The States Reorganisation Act 1956
D. Section 18 of The States Reorganisation Act 1956

Answer: A

4. Section 25 of The States Reorganisation Act 1956 deals with_______?

A. Saving powers of State Governments
B. By-elections to fill vacancies
C. Functions of the Councils
D. Term of office of members.

Answer: B

5. Functions of the Councils, is provided in section____ of The States Reorganisation Act 1956

A. Section 24 of The States Reorganisation Act 1956
B. Section 22 of The States Reorganisation Act 1956
C. Section 21 of The States Reorganisation Act 1956
D. Section 23 of The States Reorganisation Act 1956

Answer: C

6. Section 18 of The States Reorganisation Act 1956 provides _?

A.Power to appoint Committees
B. Allocation of sitting members in the Council of States.
C.Formation of a new Punjab State
D.Changes in composition and allocation of sitting members

Answer: A

7. Which section of The States Reorganisation Act 1956 deals with the Formation of Kerala State?

A. Section 7 of The States Reorganisation Act 1956
B. Section 4 of The States Reorganisation Act 1956
C. Section 5 of The States Reorganisation Act 1956
D. Section 9 of The States Reorganisation Act 1956

Answer: C

8. Section 12 of The States Reorganisation Act 1956 deals with_______?

A. Amendment of the First Schedule to the Constitution
B. Transfer of territory from Travancore-Cochin to Madras
C. Formation of a new Punjab State
D. Joint meetings of Zonal Councils

Answer: A

9. Which section of The States Reorganisation Act 1956 deals with the Transfer of territory from Travancore-Cochin to Madras ?

A. Section 7 of The States Reorganisation Act 1956
B. Section 9 of The States Reorganisation Act 1956
C. Section 4 of The States Reorganisation Act 1956
D. Section 5 of The States Reorganisation Act 1956

Answer: C

10. Section 10 of The States Reorganisation Act 1956 deals with_______?

A. Laccadive, Minicoy and Amindivi Islands
B. Composition of the Councils
C. Formation of a new Rajasthan State
D. Provision as to existing House

Answer: C

States Reorganisation Act 1956 Objective Questions with Answers Pdf Download Online Quiz test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top