300+ TOP Indian Languages MCQs and Answers GK Quiz

Indian Languages Gk Quiz Questions

  1. Konkani is a language of
    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Goa
    D. Assam
    Answer: Goa
  2.  Pashto is the language of which country?
    A. Pakistan
    B. Sri Lanka
    C. India
    D. Afghanistan
    Answer: Afghanistan
  3. Which language is used in Benin?
    A. French
    B. English
    C. Portuguese
    D. Burmese
    Answer: French
  4.  In which country do people speak the language they call Nihongo?
    A. Japan
    B. China
    C. N Korea
    D. S Korea
    Answer: Japan
  5. Afrikaans language is mainly spoken in
    A. Western Africa
    B. Eastern Africa
    C. Southern Africa
    D. Northen Africa
    Answer: Southern Africa
  6. How many languages and dialects are spoken by people all over the
    World?
    A. 6000
    B. 1000
    C. 4000
    D. 9000
    Answer: 9000
  7. Approximately how many people speak chinese language?
    A. 1 Lakh
    B. 1 Thousand
    C. 1 Billion
    D. 1 Millon
    Answer: 1 Billion
  8. The Language with the richest vocabulary is
    A. Hindi
    B. German
    C. French
    D. English
    Answer: English
  9. English Language have more than??.words.
    A. 4,50,000
    B. 450
    C. 45000
    D. 4500
    Answer: 4,50,000
  10. The official languages of the United Nations are
    A. Chinese, English, French, Hindi, Japanese and Spanish
    B. Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish
    C. African, Chinese, English, French, German and Spanish
    D. Arabic, Japanese, Chinese, English, French and German
    Answer: Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish
  11. The official working languages recognised by the UNO are
    A. Spanish and Arabic
    B. All of them
    C. Chinese and English
    D. French and Russian
    Answer: All of them
  12.  Language of Nagaland is
    A. Bengali
    B. English
    C. Nagamese
    D. Assamese
    Answer: English
  13. Kannada is state language of which state?
    A. Karnataka
    B. Maharastra
    C. Kerala
    D. Andhra Pradesh
    Answer: Karnataka
  14. Apart from Assamese which is also the official language of Assam?
    A. Telegu
    B. Hindi
    C. Bengali
    D. Kannada
    Answer: Bengali
  15. How many languages appear on the reverse of contemporary currency
    notes?
    A. 20
    B. 25
    C. 22
    D. 15
    Answer: 15
  16. In which language vande matram was written?
    A. Marathi
    B. Bengali
    C. Hindi
    D. Sanskrit
    Answer: Bengali
  17. Which language got highest Gnana Peeth Award – Literature?
    A. Marathi
    B. Kannada
    C. Hindi
    D. Telgu
    Answer: Kannada
  18. Tagin is a language of
    A. Orissa
    B. Arunachal Pradesh
    C. Tripura
    D. Tamil Nadu
    Answer: Arunachal Pradesh
  19. Apotanji is a language of
    A. Kerala
    B. Sikkim
    C. Arunachal Pradesh
    D. West Bengal
    Answer: Arunachal Pradesh
  20. Merdukpen is a language of
    A. Arunachal Pradesh
    B. Bihar
    C. West Bengal
    D. Haryana
    Answer: Arunachal Pradesh
  21. Dadri is a language of
    A. Nagaland
    B. Sikkim
    C. Arunachal Pradesh
    D. Jammu Kashmir
    Answer: Jammu Kashmir
  22.  Dogri is a language of
    A. Nagaland
    B. Jammu Kashmir
    C. Orissa
    D. West Bengal
    Answer: Jammu Kashmir
  23. Garo is a language of
    A. Bihar
    B. West Bengal
    C. Meghalaya
    D. Kerala
    Answer: Meghalaya
  24. Angami is a language of
    A. Goa
    B. Nagaland
    C. West Bengal
    D. Assam
    Answer: Nagaland
  25. Konyak is a language of
    A. Nagaland
    B. Andhra Pradesh
    C. Meghalaya
    D. Arunachal Pradesh
    Answer: Nagaland
  26. Lepcha is a language of
    A. Andhra Pradesh
    B. Sikkim
    C. Nagaland
    D. Tripura
    Answer: Sikkim
  27. Limbu is a language of
    A. West Bengal
    B. Goa
    C. Orissa
    D. Sikkim
    Answer: Sikkim
  28. Kakborak is a language of
    A. Karnataka
    B. Orissa
    C. Tripura
    D. Kerala
    Answer: Tripura
  29. Apart from Assamese which is also the official language of Assam?
    A. Bengali
    B. Hindi
    C. English
    D. Khasi
    Answer: Bengali
  30. The Bodo language is spoken in which of the following States?
    A. Assam
    B. Arunachal Pradesh
    C. Mizoram
    D. Tamil Nadu
    Answer: Assam
  31. The oldest Indian language is
    A. Telugu
    B. Punjabi
    C. Tamil
    D. Hindi
    Answer: Tamil
  32. Which is the most spoken among the North Munda Group of Languages?
    A. Sindhi
    B. Santhali
    C. Assamese
    D. Dogri
    Answer: Santhali
  33. The oldest Indian Language is
    A. Punjabi
    B. Tamil
    C. Hindu
    D. Telugu
    Answer: Tamil
  34. Modern Indo-Aryan languages are based on an ancient language called
    A. Sanskrit
    B. Tamil
    C. Hindi
    D. Kannada
    Answer: Sanskrit
  35. The language spoken in Lakshadweep islands is
    A. Tamil
    B. Gujarati
    C. Malayalam
    D. Marathi
    Answer: Malayalam
  36. The languages spoken in Sikkim are
    A. Nepali, Hindi, Lepcha, Bhutani
    B. Manipuri
    C. Marathi
    D. Bengali, Tripuri
    Answer: Nepali, Hindi, Lepcha, Bhutani
  37. The official language of the Government of India is
    A. Malayalam
    B. Marathi
    C. Hindi
    D. English
    Answer: Hindi
  38. What is the language mostly used in Madhya Pradesh?
    A. English
    B. Malayalam
    C. Hindi
    D. Marathi
    Answer: Hindi
  39. Which Academy promotes and develop literature in all the 22 languages of India?
    A. Sangeet Natak Academy
    B. None of them
    C. Lalit Kala Academy
    D. Sahitya Academy
    Answer: Sahitya Academy
  40. Which is the language used in Bihar?
    A. Hindi
    B. Bangla
    C. Marathi and English
    D. Urdu
    Answer: Hindi
  41. Which language is spoken in Karnataka?
    A. Hindi
    B. Kannada
    C. Marathi
    D. Malayalam
    Answer: Kannada
  42. Which languages are spoken in Nagaland?
    A. Konyak, Naga
    B. None of them
    C. English
    D. Khasi and Garo
    Answer: Konyak, Naga
  43. Which languages of India belong to Dravidian family?
    A. Languages of Southern India
    B. Languages of Western India
    C. Languages of Northern India
    D. Languages of Eastern India
    Answer: Languages of Southern India
  44. Which of the following are the native languages of Manipur?
    A. Manipuri and English
    B. None of them
    C. Marathi and Hindi
    D. Manipuri
    Answer: Manipuri and English
  45. Which language gained most by the patronage given to scholars by Krishna Deva Rai?
    A. Telugu
    B. Kannada
    C. Tamil
    D. Sanskrit
    Answer: Telugu
  46. Panini, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the
    A. 2nd Century A. D.
    B. 5th-6th Century A. D.
    C. 6th -5th Century B. C.
    D. 2nd Century B. C.
    Answer: 6th -5th Century B. C.
  47. Of the 250 known alphabets in the history of language, how many are in use today?
    A. 26
    B. 45
    C. 35
    D. 50
    Answer: 50
  48. Which word has most definitions in english language?
    A. Set
    B. Game
    C. Language
    D. Fun
    Answer: Set
  49. Which state has the distinction of publishing newspapers in 18 principal languages?
    A. Kerala
    B. Orissa
    C. Uttar Pradesh
    D. Maharashtra
    Answer: Orissa
  50. Which is the only scheduled language that does not have a daily news paper?
    A. Urdu
    B. Kashmiri
    C. Assamese
    D. Gujarati
    Answer: Kashmiri
  51.  The language of the discourses of Gautama Buddha was
    A. Pali
    B. Sanskrit
    C. Bhojpuri
    D. Mahadhi
    Answer: Pali
  52. In which languages did Buddha preach ?
    A. Pali
    B. Sanskrit
    C. Prakrit
    D. Brahmi
    Answer: Pali
  53. Which of the following languages was adopted for preaching in Mahayana Buddhism ?
    A. Sanskrit
    B. Brahmi
    C. Pali
    D. Prakrit
    Answer: Sanskrit
  54. The court language of Mughal was
    A. Arabic
    B. Urdu
    C. Hindi
    D. Persian
    Answer: Persian
  55. The languages of the Satavahana inscriptions was
    A. Pali
    B. Telugu
    C. Tamil
    D. Prakrit
    Answer: Prakrit
  56. Which language was used in the literature of Sangam period ?
    A. Telugu
    B. Kannada
    C. Tamil
    D. Sanskrit
    Answer: Tamil
  57. Which of the following is the oldest Dravidian language ?
    A. Kannada
    B. Malayalam
    C. Telugu
    D. Tamil
    Answer: Tamil
  58. Which of the following languages is not an outstanding language of
    Dravidian group
    A. Assamese
    B. Telugu
    C. Kannada
    D. Malayalam
    Answer: Assamese
  59. The language used in China is
    A. Chinese, Arabic
    B. Chinese, Korean
    C. Chinese, French
    D. Chinese, English
    Answer: Chinese, English
  60. English is the official language of which of the following states ?
    A. Andhra Pradesh
    B. Nagaland
    C. Manipur
    D. Karnataka
    Answer: Nagaland
  61. The three languages included in the Eighth Schedule of the Constitution by the 71st amendment are
    A. Konkani, English, Manipuri
    B. Konkani, Nepali, Dogri
    C. Konkani, Nepali, Maithili
    D. Konkani, Manipuri, Nepali
    Answer: Konkani, Manipuri, Nepali
  62. How many languages are so far listed in the eighth Schedule of the Indian Constitution ?
    A. 15
    B. 17
    C. 16
    D. 18
    Answer: 18
  63. Which article of Indian Constitution prescribes Hindi in Devanagari script as the official language of the Union ?
    A. 341
    B. 346
    C. 342
    D. 343
    Answer: 343
  64. Which language was added as the 15th official language to the 8th Schedule of the Constitution ?
    A. Sindhi
    B. Marathi
    C. Hindi
    D. Urdu
    Answer: Sindhi
  65. Urdu was adopted recently as a state language by
    A. U.P.
    B. Punjab
    C. JandK
    D. Bihar
    Answer: U.P.
  66. Konkani, a language recently included in the 8th Schedule of the Constitution, is widely spoken in which State/Union Territory ?
    A. Lakshadweep
    B. Andaman and Nicobar
    C. Goa
    D. Pondicherry
    Answer: Goa
  67. Which language is not recognised in the 8th Schedule through it is called an official language of a state ?
    A. Sindhi
    B. Kashmiri
    C. Sanskrit
    D. English
    Answer: English
  68. Which language is spoken next to Hindi, in terms of number of people, in India ?
    A. Marathi
    B. Tamil
    C. Telugu
    D. Bengali
    Answer: Telugu
  69. To secure the enrichment of Hindi, the Cinstitution, among other things, directs the state to give primary importance to one of the languages included in the schedule for the purpose of drawing upon it. This language is
    A. Sanskrit
    B. Urdu
    C. Bengali
    D. Marathi
    Answer: Sanskrit
  70. Which of the following is not a language included in the Eighth schedule of the constitution of India ?
    A. Kashmiri
    B. Sindhi
    C. Sanskrit
    D. English
    Answer: English
  71. Which of the following languages are included in the Eight schedule of the Constitution of India ?
    A. English and Kashmiri
    B. Kashmiri and Gorkhari
    C. Sindhi and Kashmiri
    D. Sindhi and English
    Answer: Sindhi and Kashmiri
  72. Which of the following languages have been added to the Eight schedule of the constitution in 1992 ?
    A. Konkani, Manipuri and Nepali
    B. Dogri, Nepali and Manipuri
    C. Konkani, Manipuri and Sindhi
    D. Konkani, Manipuri and Dogri
    Answer: Konkani, Manipuri and Nepali
  73. The number of major languages recognized in the Indian Union as official languages, are
    A. 9
    B. 18
    C. 15
    D. 12
    Answer: 18

Indian States and languages Objective Questions with Answers Pdf Download Online Test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top