300+ TOP E-Supply Chains & Logistics core MCQs and Answers

E-Supply Chains and Logistics core Multiple Choice Questions

1. ………….includes design and administration of systems to control the flow of materials, WIP and finished inventory to support business unit strategy.
A. Logistics Management

B. Materials Management

C. Bill of Materials

D. Distribution Management

Answer: A. Logistics Management

2. ……………..is a part of development of facility structures.
A. Transportation

B. Warehousing

C. Sorting

D. Logistics

Answer: B. Warehousing

3. The sequence of a typical manufacturing supply chain is
A. Storage–Supplier–manufacturing–storage–distributor–retailer–customer

B. Supplier–Storage-manufacturing–storage–distributor–retailer–customer

C. Supplier–Storage-manufacturing– distributor–storage–retailer–customer

D. Supplier–Storage-manufacturing–storage– retailer–distributor–customer

Answer: B. Supplier–Storage-manufacturing–storage–distributor–retailer–customer

4. The purpose of supply chain management is
A. provide customer satisfaction

B. improve quality of a product

C. integrating supply and demand management

D. increase production

Answer: C. integrating supply and demand management

5. …………..refers to supply chain practices that strive to reduce energy and environmental footprints in terms of freight distribution.
A. Inbound Logistics

B. Green Logistics

C. Outbound Logistics

D. SCM

Answer: B. Green Logistics

6. …………..involves streamlining the distribution process in terms of physical and information efficiency.
A. Technical Integration

B. Channel Integration

C. Channel Hierarchy

D. Vertical Marketing System

Answer: B. Channel Integration

7. …………..is a function of re-arranging and re- packing as per individual orders.
A. Break- Bulk

B. Warehousing

C. Cross Docking

D. Sorting

Answer: C. Cross Docking

8. Properly designed …………..helps in reducing total logistical cost.
A. Logistics

B. Warehouse

C. Distribution

D. Logistical network

Answer: D. Logistical network

9. VMI stands for
A. Vendor material inventory

B. Vendor managed inventory

C. Variable material inventory

D. Valuable material inventory

Answer: B. Vendor managed inventory

10. .………….is concerned with a firm’s ability to satisfy customer’s requirement in timely manner
A. Minimum Inventory

B. Price stabilization

C. Quality

D. Rapid Responses

Answer: D. Rapid Responses

11. The purpose of ……….is to arrive at a realistic projection of demand patters across different market and for different product lines.
A. Demand forecasting

B. Speculation

C. Logistics

D. Supply chain management

Answer: A. Demand forecasting

12. EOQ is that order quantity which result in …………total inventory cost.
A. Maximum

B. Minimum

C. Carrying

D. Average

Answer: B. Minimum

13. Re-order level depends upon two factors, lead time and ……….
A. Inventory

B. Warehouse

C. Procurement

D. Safety stock

Answer: D. Safety stock

14. ………..is most suitable for remote and hilly areas.
A. Road transport

B. Railway transport

C. Water transport

D. Pipeline

Answer: A. Road transport

15. …………is the fastest mode of transport.
A. Road transport

B. Railway transport

C. Water transport

D. Air Transport

Answer: D. Air Transport

16. .…….. represent the frequency of satisfying customer order in given span of time.
A. order cycle time

B. fill rate

C. perfect order

D. system flexibility

Answer: B. fill rate

17. 3-PL stands for
A. Three points logistics

B. Third party logistics

C. Three points location

D. The Party Logistics

Answer: B. Third party logistics

18. Which of the following is not a part of supply chain management system?
A. Supplier

B. Manufacturer

C. Information Flow

D. Competitor

Answer: D. Competitor

19. Transportation serves as a ……………. During the movement of product.
A. In-transit storage

B. Warehouse

C. Product storaged.

D. Movement

Answer: A. In-transit storage

20. Conveyor belt facilitate continuous movement of material over a ………. Route.
A. Fixed

B. Flexible

C. Rotational

D. Safe

Answer: A. Fixed

21. …………..occurs when a company retains core business to perform some of its work Outside
A. .a. Outsourcing

B. KPI

C. 3PL

D. 4PL

Answer: A. .a. Outsourcing

22. …………inventory is not the type of inventory based on inventory position in the supply chain.
A. Supplier

B. Manufacturer

C. Retailer

D. Customer

Answer: D. Customer

23. DRP stands for
A. distribution requirement planning

B. dividend requirement planning

C. distribution resource planning

D. distribution reverse planning

Answer: A. distribution requirement planning

24. The goal of logistics is
A. to achieve a target level of customer service at lowest possible cost

B. to achieve targeted level of customer service.

C. increase in the market share.

D. All of the above.

Answer: D. All of the above.

25. EDI stands for
A. Electronic Data Interface.

B. Electronic Data Interchange.

C. Electronic Distribution Intermediary.

D. Electronic Documentation interchange

Answer: B. Electronic Data Interchange.

26. Competitive advantage can be created and achieved by logistics managers by
A. cost advantage.

B. Quality.

C. value advantage.

D. cost and value advantage

Answer: D. cost and value advantage

27. Real time communication of information regarding requirements and availability of logistics service is the core of
A. right response.

B. right quality.

C. right quantity.

D. right value.

Answer: A. right response.

28. The delivery of a damaged product has
A. An increase in its value.

B. A decrease in its value.

C. No change in its value.

D. Better demand.

Answer: B. A decrease in its value.

29. The number of stages that the goods and services flow through
A. Add to the complexity of SCM.

B. Relaxes the complexity of SCM.

C. Brings no change in complexity of SCM.

D. Ensures better quality

Answer: A. Add to the complexity of SCM.

30. The upstream supply chain is:
A. exclusively inside an organization.

B. involved with procurement of material from suppliers.

C. the distribution of products or delivery of services to customers.

D. both the first and third answer above.

Answer: B. involved with procurement of material from suppliers.

31. The downstream supply chain is:
A. xclusively inside an organization.

B. involved with procurement of material from suppliers.

C. the distribution of products or delivery of services to customers.

D. both the first and third answer above.

Answer: C. the distribution of products or delivery of services to customers.

32. .The correct sequence of an organizations supply chain from a systems perspective is:
A. transformation process, delivery to customers, acquisition of resources.

B. transformation process, acquisition of resources, delivery to customers.

C. acquisition of resources, transformation process, delivery to customers.

D. delivery to customers, acquisition of resources, transformation process

Answer: C. acquisition of resources, transformation process, delivery to customers.

33. A supply chain is essentially a sequence of linked:
A. customer and prospects

B. supplier and manufacturer

C. suppliers and customers

D. warehousing and wholesaling units

Answer: C. suppliers and customers

34. The …….. has made it possible for other companies to eliminate intermediaries and sell directly to the end consumer.
A. SCM

B. Internet

C. competition

D. global sourcing

Answer: B. Internet

35. Value stream mapping is an application of process mapping, developed to apply …..principles to process improvement.
A. Management

B. Lean

C. Supply chain

D. Cycle time

Answer: B. Lean

36. …….. is the design of seamless value-added processes across organization boundaries to meet the real needs of the end customer.
A. Operations

B. Supply chain management

C. Process engineering

D. Value charting

Answer: B. Supply chain management

37. The variability in demand orders among supply chain participants:
A. cannot be controlled

B. refers to the bullwhip effect

C. can be controlled with electronic order placement

D. is more pronounced in relational exchanges ANSWER: B

Answer: B. refers to the bullwhip effect

38. Which of the following statements is true?
A. Supply chain is a subset of logistics.

B. Logistics is a subset of supply chain.

C. Transportation and logistics are same.

D. Logistics and supply chain are same.

Answer: B. Logistics is a subset of supply chain.

39. The companies will realize the benefits of implementing IT when which of the following is undertaken?
A. Companies need to invest heavily in information systems.

B. Companies need to automate the existing supply chain systems and processes.

C. Companies need to re-engineer their supply chain structure.

D. Companies need to re-engineer their supply chain structure and undertake revision in the supporting organizational processes.

Answer: D. Companies need to re-engineer their supply chain structure and undertake revision in the supporting organizational processes.

40. KAIZEN means
A. Complete improvement

B. Collaborative planning and improvement

C. Continous improvement

D. Continous monitoring

Answer: C. Continous improvement

41. The time taken from the moment the buyer places an order to the moment the buyer receives it is defined as ___.
A. Lead time of procurement

B. standard time

C. manufacturing time

D. Cycle time

Answer: A. Lead time of procurement

42. We can reduce ___ cost by aggregating the product movement.
A. Inventory cost

B. Transportation cost

C. Order cost

D. Warehouse cost

Answer: B. b) Transportation cost

43. Ultimate objective of E-Logistics is
A. to deliver right products in right quantities at right place and time to the right Customer.

B. to keep more inventory at all stages of Supply chain.

C. To keep only Customers happy at any cost.

D. To keep only Suppliers happy by giving advanced orders.

Answer: A. to deliver right products in right quantities at right place and time to the right Customer.

44. E- logistics is
A. movement of product or administration over electronic frameworks,

B. movement of product or administration over Physical frameworks

C. Movement of only product through e channels

D. Movement of information through e channels

Answer: A. movement of product or administration over electronic frameworks,

45. The coord’ of Information & Communications Technology (ICT) in business has advanced and
A. has empowered mass customization and cost reduction

B. has improved Mass production quantity and increased cost

C. Has added to unnecessary processes not adding any value

D. None of the above

Answer: A. has empowered mass customization and cost reduction

46. ————- are under the scope of e-logistics
A. Suppliers & Distributors

B. Warehouses 3 and 4PL

C. Customers /retailers /end users

D. All of the above

Answer: D. All of the above

47. Forward logistics refers to
A. sending material from customers to manufacturers

B. sending material from suppliers to manufacturers

C. sending material from manufactures to suppliers

D. all of the above

Answer: B. sending material from suppliers to manufacturers

48. Reverse Logistics is referred to as
A. sending material from customers to manufacturers

B. sending material from suppliers to manufacturers

C. sending material from suppliers to customers

D. all of the above

Answer: A. sending material from customers to manufacturers

49. In Reverse Logistics
A. Inventory mgmt strategies may not work properly as in forward

B. less transparent but forward logistics process is visible and transparent

C. speed of shipment is not imp’ but it is the top priority in regular logistics.

D. All of the above

Answer: D. All of the above

50. Challenges of E logistics are
A. Availability of talent across levels

B. Govt regulations & policies

C. Physical infrastructure

D. All of the above

Answer: D. All of the above

51. Environmental benefits due to e-logistics are
A. proper and standard packaging increases flexibility on vehicles

B. electronic commerce has increased the exchange cost.

C. Rerouting of vehicles has added to congestion

D. None of the above

Answer: A. proper and standard packaging increases flexibility on vehicles
52. The processes involved in e- logistics are except
A. Check product availability

B. Arrange Shipments

C. Find method of payment

D. Customer contact is not needed

Answer: D. Customer contact is not needed
53. Logistics Renovation towards E-logistics has
A. Procurement and fulfilment as the key process

B. only procurement is key process6

C. only fulfilment is key process

D. none of the above.

Answer: A. Procurement and fulfilment as the key process
54. New Trends and technology in logistics now include
A. Artificial and Augmented Intelligence

B. Data standardization and Advance Analytics

C. Real Time Supply Chain Visibility

D. All of the above

Answer: D. All of the above
55. Competitive advantages through e-supply chain management are gained by except
A. e-SCM is practiced in manufacturing industries

B. e-SCM involves using internet to carry out value added activities

C. e-SCM does not give effective utilization of business processes

D. none of the above .

Answer: C. e-SCM does not give effective utilization of business processes

56. Advantages of e-SCM except :
A. It improves efficiency,

B. It increases inventory at each SC partner

C. It helps to take competitive advantage over competitors

D. It increases ability to implement just-in-time delivery

Answer: B. It increases inventory at each SC partner
57. e- SCM needs to have
A. Process orientation as a basic understanding in the value creation process

B. It involves coordination and integration of these processes within and among companies.

C. SCM process is from Customer Order intake to customer fulfilment

D. All of the above

Answer: D. All of the above
58. SCM process involves in order
A. Plan, Source, execute,deliver, return

B. Source Plan,, execute, return deliver,

C. execute deliver Plan, Source, return

D. None of the above

Answer: A. Plan, Source, execute,deliver, return
59. The need for holistic approaches is that EXCEPT
A. SCM is integrative and interdisciplinary.

B. Logistics is just one of several established sub-disciplines.

C. SC can be broken down into its component parts and looked for different levels to manage risk

D. There is no risk in e-SCM

Answer: D. There is no risk in e-SCM
60. e-SCM can be looked into details for
A. Process engineering and inventory management

B. Assets and infrastructure dependencies-

C. Organizations and inter-organizational networks

D. All of above

Answer: D. All of above

61. Recent e-SCM focuses on these transformations
A. Last mile delivery

B. Analytics & technology-driven logistics

C. Omni-channel experience

D. All of the above

Answer: D. All of the above
62. SKUs means
A. Stock Keeping Units

B. Stock Knocking uniformity

C. Stock knowledge united

D. None of the above .

Answer: A. Stock Keeping Units
63. A holistic approach to e-SCM means
A. Overall view of processes from Supplier to Customer

B. Transformation across logistics and supply chain value chain

C. Look for value-added processes

D. All of the above

Answer: D. All of the above
64. The future in e-SCM will depend upon
A. Digitization of SC

B. Artificial intelligence will be embedded in mainstream supply chain activities

C. Collaboration, Automation, and Integration

D. All of the above

Answer: D. All of the above
65. The success of an e-supply chain depends on the following:
A. The ability of all SC partners to view partner collaboration as a strategic asset.

B. A well-defined SC strategy.

C. Information visibility along the entire SC

D. All of the above

Answer: D. All of the above
66. The following are the major infrastructure elements and tools of e-supply chains
A. Electronic data interchange (EDI).

B. Extranets/ Intranets

C. Groupware and other collaborative tools

D. All of the above

Answer: D. All of the above

67. EDI refers to
A. Movement of material through logistics activities

B. Transfer of structured data, by agreed message standards from one computer to another

C. Loading and unloading of material

D. None of the above

Answer: B. Transfer of structured data, by agreed message standards from one computer to another
68. ERP systems
A. provide transparency into the entire business process

B. Are expansive systems act as a central hub for end-to-end workflow and data.

C. Integrates business processes

D. All of the above

Answer: D. All of the above
69. ERP systems track
A. business resources

B. the status of business commitments

C. information through manufacturing purchasing sales and accounting

D. All of the above

Answer: D. All of the above
70. ERP II systems are typically used to enable
A. collaborative initiatives such as supply chain management (SCM),

B. customer relationship management (CRM),

C. business intelligence (BI)

D. All of the above

Answer: D. All of the above
71. ERP systems typically include the following characteristics
A. An integrated system

B. Operates in (or near) real time

C. A common database that supports all the applications

D. All of the above

Answer: D. All of the above
72. ERP has the following modules
A. Financial accounting

B. HRM

C. Management accounting

D. All of the above

Answer: D. All of the above

73. Organisation like to customise ERP because
A. They do not require all models

B. They perform activities in different ways

C. The standard model is very costly and they need only a small model

D. All of the above

Answer: D. All of the above
74. ERP systems refers to customization and configuration then
A. Customization is always optional

B. Software can be used without configuration before use

C. Software updation is optional

D. Customisation is using standard ERP software

Answer: A. Customization is always optional
75. Advantages of using ERP System are
A. ERP creates a more agile company

B. ERP can improve data security in a closed environment

C. ERP provides increased opportunities for collaboration and standardisation

D. All of the above

Answer: D. All of the above

76. ERP Disadvantages are
A. Customization can be problematic

B. High ERP switching costs can increase the ERP vendor’s negotiating power

C. Harmonization of ERP systems can be a mammoth task

D. All of the above

Answer: D. All of the above
77. The difference between Intranet and Extranet
A. An Intranet is owned by a single group while an Extranet extends to users outside the group

B. Intranet users have more access to resources than Extranet users

C. Intranets do not usually go through the Internet while typical Extranets do

D. All of the above

Answer: D. All of the above
78. The World Wide Web is
A. an information system where documents and other web resources are identified by Uniform Resource Locators

B. It can be interlinked by hypertext, and are accessible over the Internet.

C. The resources of the Web are transferred via the Hypertext Transfer Protocol (HTTP)

D. All of the above

Answer: D. All of the above
79. WWW is true except
A. can be accessed by users by a software application called a web browser

B. are published by a software application called a web server.

C. It is same as Internet

D. None of the above

Answer: C. It is same as Internet
80. World Wide Web and internet are not true for
A. That they are Same

B. The Internet is a global system of interconnected computer networks

C. WWW is a global collection of documents and other resources

D. None of the above

Answer: D. None of the above

81. A relational database
A. organizes data into tables which can be linked based on data common to each

B. is capable to retrieve an entirely new table from data

C. is a digital database based on the relational model of data,

D. All of the above

Answer: D. All of the above
82. A software system used to maintain relational databases is true for except
A. RDMS

B. SQL

C. Cannot be accessed from a local network

D. None of the above

Answer: C. Cannot be accessed from a local network
83. Data warehouses
A. DWH also known as an enterprise data warehouse (EDW)

B. store current and historical data in one single place

C. Extract, transform, load (ETL) and extract, load, transform (E-LT) are the two main approaches used to build a data warehouse system.

D. All above are true

Answer: D. All above are true
84. A data mart is
A. a structure / access pattern specific to data warehouse environments

B. used to retrieve client-facing data

C. is a subset of DWH and is usually oriented to a specific business line or team.

D. All above are true

Answer: D. All above are true
85. Decision support systems [DSS]
A. a class of software based systems which support in the process of decision making

B. does not always give a decision itself

C. are specific class of computerized information system that supports business & organizational decision making activities

D. All above are true

Answer: D. All above are true

86. DSS is an application of Hebert Simon model which has three phases
A. i) Intelligence phase: to identify the problem and then go to the design phase for solution.

B. ii) Design- way to find solution

C. iii) Choice – selection criteria varies from problem to problem.

D. All are true

Answer: D. All are true
87. ASN stands for
A. Associative Standard Notification

B. Assembly of Standard Network

C. Advanced shipping notification

D. None of the above

Answer: C. Advanced shipping notification
88. GPS Stands for
A. Geographical Physical System

B. Geographical Positioning System

C. Global positioning system

D. None of the above

Answer: C. Global positioning system
89. GIS Stands for
A. Global inventory Systems

B. Geographical Information System

C. Geographical Internet Systems

D. None of these

Answer: B. Geographical Information System
90. Advanced shipping notification is a
A. tracking system

B. are key documents in collaboration between suppliers and customers.

C. Processing in SAP Supply Network Collaboration depicts progress of the delivery

D. All above are true

Answer: D. All above are true
91. Barcodes run on
A. the light and sensor to read the information encoded on the card

B. They are alphabetic systems

C. doesn’t need line of sight, to obtain the data

D. None of the above

Answer: A. the light and sensor to read the information encoded on the card

92. QR code means
A. Quotation referred

B. Quick registration

C. Quite remote

D. Quick Response

Answer: D. Quick Response
93. RFID means
A. Radio frequency Identification Data

B. Radio frequency Identification

C. Rapid Frequency Identity

D. None of the above

Answer: B. Radio frequency Identification
94. Difference between Barcode and QR Code
A. Bar codes need direct line of sight to obtain data

B. RFID scanners can process dozens of RFID cards within a second

C. Barcode/QR code scanners are only able to process tags individually via each scan

D. All are true

Answer: D. All are true
95. Difference between Barcode and QR Code
A. Barcode depends on the database while QR code is independent of the database requirements.

B. QR code has a larger capacity for storing information than the barcode.

C. Barcodes can store only alphanumeric data, whereas QR codes can store alphanumeric characters also.

D. All are true

Answer: D. All are true
96. Satellite global positioning systems (GPS) is true for except
A. Are tracking units normally carried by a moving vehicle or person using it to determine and track its precise location

B. can be used on stationary vehicles only

C. is a 24-satellite navigation system

D. None of the above

Answer: B. can be used on stationary vehicles only
97. GIS
A. is a computer system for capturing, storing, checking, displaying data related to positions on Earth’s surface

B. Also has data in relation to date/ time/ x,y, and z co-ords.

C. GIS has location intelligence applications

D. All are true

Answer: D. All are true

98. The use of bar codes ( are true except)
A. speeds up processing at check-outs

B. helps track items and also reduces instances of shoplifting

C. Barcodes are not standard and cannot be printed on books

D. None of these

Answer: C. Barcodes are not standard and cannot be printed on books
99. In relation to Barcode readers
A. are a single photosensor manually moved across the barcode.

B. Send the bar code data is to the computer as if it had been typed on the keyboard.

C. USB scanners do not need custom code for transferring input data to the application program.

D. All of the above are true

Answer: D. All of the above are true
100. Electronic signature technology is
A. e-signature is signature in electronic form

B. Has legal stand as handwritten signature

C. Electronic signatures are legal concept distinct from digital signatures

D. All are true

Answer: D. All are true

101. A common requirement in the level of an advanced electronic signature
A. Signatory can be uniquely identified and linked to the signature

B. Signatory must have sole control of private key used to create the electronic signature

C. Signature must be capable of identifying if its accompanying data has been tampered with after the message was signed

D. All of above are true

Answer: D. All of above are true
102. An electronic Signature shall be considered as reliable if it fulfills following requirement,
A. a) The technique should be such that it can be linked to the creator of the message.

B. b) The technique of electronic signature must be under the control of the maker of the signature.

C. c) Any change or alteration to the electronic signature after affixation must be detectable.

D. d) All of above are true

Answer: D. d) All of above are true
103. Wireless technology
A. Communicate between two or more entities over distances without the use of wires or cables

B. They use using radio frequency (RF) as well as Infrared (IR) waves”

C. Can be used for short such as few meters to long range communications.

D. All of above are true

Answer: D. All of above are true
104. Major Attributes of Wireless Technology include
A. Fixed wireless

B. Mobile wireless/ Portable wireless

C. IR wireless

D. All of the above

Answer: D. All of the above
105. Radio Frequency identification (RFID)
A. uses electromagnetic fields to automatically identify and track tags attached to objects

B. An RFID tag consists of a tiny radio transponder; a radio receiver and transmitter.

C. When triggered by nearby RFID reader device, the tag transmits digital data

D. All of above are true

Answer: D. All of above are true

106. RFID tags does not include
A. Passive tags are powered by energy from the RFID reader’s interrogating radio waves.

B. Active tags are powered by a battery and thus can be read at a greater range from the RFID reader; up to hundreds of meters.

C. Unlike a barcode, the tag doesn’t need to be within the line of sight of the reader, so it may be embedded in the tracked object.

D. All of above are true

Answer: D. All of above are true
107. e-procurement can be done by all except
A. B2B

B. B2C

C. B2G

D. B2D

Answer: D. B2D
108. e-procurement value chain- consists of
A. e-Informing

B. e-Tendering

C. e-Auctioning

D. All of the above

Answer: D. All of the above
109. Elements of e-procurement include all except
A. Request for information

B. Request for proposal

C. Request for quotation

D. Request for standardisation of all items

Answer: D. Request for standardisation of all items
110. E-procurement advantages include
A. E-procur’ sys’ offer visibility and control

B. efficiency, transparency, equity, fairness and encouragement of local business

C. Reduces competition

D. lowers transaction costs

Answer: C. Reduces competition

111. E-procurement strategy – costs, benefits and risks include except
A. The cost of expenditure on goods/services related directly to the production/service delivery

B. The cost of non-production of goods and services.

C. The cost of operational procurement activities

D. There are no cost benefits

Answer: D. There are no cost benefits
112. E-procurement Risks include except :
A. Missing opportunities to implement strategies that improve procurement management without the need for investment in e-procurement.

B. Corporate buying strategies that offer value for money, do not need electronic tools.

C. Another risk is over-investment in e-procurement tools that do not deliver the expected benefits

D. Does not use any electronic software

Answer: D. Does not use any electronic software
113. Transport and delivery management is EXCEPT
A. used for enterprises seeking efficiency in order to process delivery

B. a good TMS is essential for schedule pick-up and deliveries.

C. Saves time and keeps track of the order execution and gauge potential delays

D. Does not have control on transportation of goods

Answer: D. Does not have control on transportation of goods
114. Transport and delivery management helps in
A. Visibility automatically tender loads, track shipments, and gather and analyze historical performance data

B. Changes can be implemented to increase efficiency and customer satisfaction

C. Reduces cost of transportation and optimizes packaging

D. All of the above

Answer: D. All of the above
115. 1. Packing management includes these except
A. Packaging contains, protects, preserves, transports, informs, and sells. In many countries it is fully integrated into government, business, institutional, industrial, and personal use.

B. Packaging also refers to the process of designing, evaluating, and producing packages.

C. Packaging can be described as a coordinated system of preparing goods for transport, warehousing, logistics, sale, and end use

D. Packages are not physically protected.

Answer: D. Packages are not physically protected.
116. Packaging may be of several different types except .
A. It can be the shipping container used to ship, store, and handle the product or inner packages

B. Some identify a consumer package as one which is directed toward a consumer or household

C. Packaging may be described in relation to the type of product being packaged:

D. Packaging is not required for over-the-counter drug packaging

Answer: D. Packaging is not required for over-the-counter drug packaging

117. In Packaging all are true except
A. Primary packaging is the material that first envelops the product and holds it.

B. Primary package is the largest package

C. Secondary packaging is outside the primary packaging

D. Tertiary packaging is used for bulk handling, warehouse storage and transport shipping

Answer: B. Primary package is the largest package
118. Labels and symbols used on packages use
A. Bar codes, Universal Product Codes, and RFID labels

B. Symbols standardised nationally and internationally

C. Consumables( FCC and TÜV marks), trademarks, proof of purchase

D. All of the above

Answer: D. All of the above
119. Consumer package content labels
A. are subject to regulations of the country

B. state the quantity (weight, volume, count)- reflects actual contents

C. Show quality standards of the country

D. All of the above

Answer: D. All of the above
120. 4. Consumer package content labels
A. are subject to regulations of the country

B. state the quantity (weight, volume, count)- reflects actual contents

C. Show quality standards of the country

D. All of the above

Answer: D. All of the above
121. Shipments of hazardous materials or dangerous goods
A. have special information and symbols (labels, placards, etc.)

B. are defined in the ASTM D5445 “Standard Practice for Pictorial Markings for Handling of Goods” and ISO 780

C. Pictorial marking for handling of goods

D. All of above are true

Answer: D. All of above are true
122. The traditional “three R’s” are except
A. Reduce

B. Reuse

C. Recycle

D. Rotate

Answer: D. Rotate

123. Packaging machinery may be of the following types
A. Accumulating and collating machines

B. Bottle caps equipment, over-capping, lidding, closing, seaming and sealing machines

C. Coding, printing, marking, stamping, and imprinting machines

D. All of the above

Answer: D. All of the above
124. Order management refers to
A. the process of receiving, tallying, and processing orders

B. is an online software can automate the process

C. Helps in keeping sync with your inventory

D. All of the above

Answer: D. All of the above
125. Need for OMS is
A. Streamline Fulfilment Process

B. Reduces Errors

C. Single View For Multiple Channels

D. All of the above

Answer: D. All of the above

126. Inventory management for E-Commerce uses
A. ABC analysis

B. First in first out(FIFO)

C. Regular Inventory auditing:

D. All of the above

Answer: D. All of the above
127. Inventory Stock mgmt. of WH has
A. FULL AUDIT

B. PARTIAL AUDIT:

C. SPOT CHECKING

D. All of the above

Answer: D. All of the above
128. Warehousing involves
A. is an integral part of Logistics and SCM System

B. involves functions of receiving- storage and preservation

C. outbound functions of issue packing and shipping

D. All of the above

Answer: D. All of the above
129. For Warehouse effectiveness the following factors are important except
A. Proper Location

B. Operations to Add Value

C. Proper material handling devices

D. Non effective control

Answer: D. Non effective control
130. e-business logistics and its benefits involves all except
A. e-logistics is the logistical process that governs everything related to the online marketplace.

B. No Geographical Boundaries

C. Non – Flexible Business Hours

D. Has technological impact

Answer: C. Non – Flexible Business Hours

131. Limitations of e-Business follows except
A. Lack of Personal Touch

B. Delivery Time: lag time discourages customers

C. No Security Issues

D. None of the above

Answer: C. No Security Issues
132. E-sales refers to except
A. any sale effected through the electronic media

B. Orders firm receives electronically

C. no human intervention is needed in this process.

D. It is not fast

Answer: D. It is not fast
133. The environmental effects of e-commerce focuses on
A. Energy

B. resources

C. pollution.

D. All of the above

Answer: D. All of the above
134. e-business- studies on three-layer classification
A. Primary effects mainly come from IT infrastructure like terminal equipments, mobile phones, network infrastructures

B. Secondary effects stem from applications, for example, change in warehousing, transportation or packaging

C. Tertiary Effects centrally refer to the consumption patterns and rebound effects- supports paperless, building less and pollution less environment

D. All of the above

Answer: D. All of the above
135. e-CRM or electronic customer relationship management success depends upon
A. the company is already a customer service orientated, or at least strives to be one

B. company has to have good products and/or services

C. and is committed to continuously improving them

D. All of the above

Answer: D. All of the above

136. e-distribution strategies in the e-age does not have
A. concept which refers to electronic buying and selling of goods and services

B. online ordering in conjunction with the physical delivery of the goods

C. the products ordered online and delivered in digital form

D. None of the above

Answer: B. online ordering in conjunction with the physical delivery of the goods
137. Advantages of E-Distribution:
A. Purchase request of the buyer immediately and can be fulfilled at any time

B. Producer has direct customer contact

C. Shortages and longer lead times are eliminated

D. All of the above

Answer: D. All of the above
138. Disadvantages of E-Distribution:
A. Distribution costs are generally passed directly to the customer

B. Social and interpersonal contacts largely eliminated

C. Illegal reproduction and distribution is currently possible

D. All of the above

Answer: D. All of the above
139. e- Payment Methods are except
A. credit / debit cards

B. bank transfers

C. electronic wallets

D. Physical cash payment

Answer: D. Physical cash payment
140. Pros and Cons of Using an E-payment System include
A. Reaching more clients from all over the world, which results in more sales.

B. More fast effective and efficient transactions —speed and simplicity.

C. Convenience. anytime and anywhere.

D. All of the above

Answer: D. All of the above

141. For transaction along the e-SC
A. Payment gateways and payment providers offer highly effective security and anti-fraud tools to make transactions reliable.

B. E-commerce fraud is growing

C. There is lack of anonymity

D. All are true

Answer: D. All are true

142. e-SCM scorecard targets
A. Financial performance and Customer service

B. Internal business process

C. Education and learning/training

D. All of the above

Answer: D. All of the above

143. Controlling in e-SCM is controlling of SCM flows
A. Product flow

B. Information flow

C. Financial flow

D. All are true

Answer: D. All are true

E-Supply Chains and Logistics core Objective Questions with Answers pdf Download Online Exam Test PPT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top