300+ TOP Greek Literature Questions and Answers Quiz

Greek Literature | Greek History Questions MCQs

1: Who is considered the father of Greek literature?

Answer: Homer is considered the father of Greek literature.

2: What were the two epic poems written by Homer?

Answer: The names of the poems were Iliad and The Odyssey.

3: Who is the main character in Iliad?

Answer: Achilles is the main character in Iliad.

4: Who is the main character in The Odyssey?

Answer: Odysseus is the main character in Homer’s The Odyssey.

5: What is the genre of The Odyssey?

Answer: Epic poetry, Epic

6: When was Iliad published in English?

Answer: 1598

7: What is the name of the king who had a tragic downfall in the play Oedipus Rex?

Answer: Oedipus is the name of the king in the play Oedipus Rex.

8: Who was the playwright who wrote Oedipus Rex?

Answer: Sophocles wrote Oedipus Rex.

9: What is the original language of Oedipus Rex?

Answer: The ancient Greek.

10: When was the first time the play Oedipus Rex premiered?

Answer: In 429 B.C

Greek Literature Questions

11: What is the name of the Greek poet who wrote the epic poem Theogony?

Answer: Hesiod wrote the epic poem.

12: How many lines are in Theogony?

Answer: 1022 lines.

13: When was Theogony composed?

Answer: 730-700 BC

14: What is the name of the philosopher who wrote The Republic?

Answer: Plato wrote The Republic.

15: Who wrote Theogony and Works and Days?

Answer: Hesiod wrote Theogony and Works and Days.

16: What is the name of the Greek poet who wrote the epic poem Metamorphoses?

Answer: Ovid wrote Metamorphoses.

17: What is the original language of the poem Metamorphoses?

Answer: Latin

18: When was Metamorphoses originally published?

Answer: In 8AD

19: What is the name of the Greek philosopher who wrote Poetics?

Answer: Aristotle wrote Poetics.

20: Who wrote the play Antigone?

Answer: Sophocles wrote Antigone.

21: Who wrote the play Medea?

Answer: Euripides wrote Medea.

22: What is the name of the play that tells the story of the Trojan War?

Answer: The Iliad tells the story of the Trojan War.

23: What is the name of the play that tells the story of Odysseus’ journey home after the Trojan War?

Answer: The Odyssey

24: Who is the author of the play Lysistrata?

Answer: Aristophanes

25: When was the play Lysistrata performed?

Answer: 411 BC

26: Who wrote the play The Clouds?

Answer: Aristophanes

27: When was the play The Clouds produced?

Answer: It was produced in 423 BC.

28: What is the name of the Greek poet who wrote the epic poem Hymn to Demeter?

Answer: Homer

29: Who is the author of the play The Bacchae?

Answer: Euripides

30: What is the name of the Greek philosopher who wrote The Symposium?

Answer: Plato

31: Who wrote the play The Frogs?

Answer: Aristophanes

32: What is the genre of the play The Frogs?

Answer: It is a comedy.

33: Who is the author of the play The Persians?

Answer: Aeschylus

34: What is the name of the Greek poet who wrote the epic poem The Argonautica?

Answer: Apollonius of Rhodes

35: Who is the author of the play The Eumenides?

Answer: Aeschylus

36: What is the name of the play that tells the story of Electra?

Answer: Electra is the name of the play that tells the story of Electra and her brother Orestes. They take revenge on their mother and stepfather.

37: Who wrote the play Electra?

Answer: Sophocles

38: Who wrote the play The Trojan Women?

Answer: Euripides

39: What is the name of the Greek poet who wrote the epic poem Works and Days?

Answer: Hesiod

40: Who is the author of the play The Oresteia?

Answer: Aeschylus

41: What is the main plot of the play The Otesteia?

Answer: The play revolves around “the murder of Agamemnon by Clytemnestra, the murder of Clytemnestra by Orestes, the trial of Orestes, the end of the curse on the House of Atreus and the pacification of the Furies”.

42: What is the name of the play that tells the story of Agamemnon’s return from the Trojan War?

Answer: Agamemnon

43: Who wrote Agamemnon?

Answer: Aeschylus wrote Agamemnon and it is considered his greatest work and also the greatest Greek tragedy in Greek literature.

44: Who wrote the play The Birds?

Answer: Aristophanes

45: What is the genre of the play The Birds?

Answer: It is a comedy.

46: Who is the author of the play The Suppliants?

Answer: Aeschylus

47: When was the play The Suppliants published?

Answer: 1921.

48: What is the name of the play that tells the story of Orestes?

Answer: The name of the play is Orestes.

49: Who wrote Orestes?

Answer: Euripides wrote Orestes.

50: What is the main event which leads to further events in Orestes?

Answer: Orestes murders his mother as wants to take revenge for his father who was killed by his mother.

51: Who wrote the play The Phoenician Women?

Answer: Euripides

52: What is the famous adaptation from The Phoenician Women?

Answer: The Oedipus Myth

53: On which story The Phoenician Women is based?

Answer: It is based on the play Seven Against Thebes by Aeschylus.

54: Who is the author of the play Prometheus Bound?

Answer: Aeschylus is the author of the play.

55: What is the genre of Prometheus Bound?

Answer: It is a Greek tragedy.

56: What are the major works of Hesiod?

Answer: Theogony and Works and Days.

57: What are the major works of Aeschylus?

Answer: Oresteia, Prometheus Bound and The Persians.

58: What are the major works of Sophocles?

Answer: Oedipus Rex, Antigone and Electra.

59: What are the major works of Euripides?

Answer: Medea, The Trojan Women and The Bacchae.

60: What are the major works of Plato?

Answer: The Republic, The Symposium and Phaedo.

61: Who wrote Poetics, Nicomachean Ethics and Politics?

Answer: Aristotle

62: Who wrote The Clouds, The Birds and Lysistrata?

Answer: Aristophanes

63: Who wrote the History of the Peloponnesian War?

Answer: Thucydides

64: Who wrote Anabasis and Memorabilia?

Answer: Xenophon

65: Who wrote Hymns and Epigrams?

Answer: Callimachus

66: Who wrote the novel Daphnis and Chloe?

Answer: Longus

67: What is the genre of Daphnis and Chloe?

Answer: It is a romantic novel.

68: Who wrote Zorba the Greek and The Last Temptation of Christ?

Answer: Nikos Kazantzakis

69: Who wrote Mythistorema and Logbook I?

Answer: Giorgos Seferis

70: Who wrote The Axion Esti and The Sovereign Sun?

Answer: Odysseas Elytis wrote both these books.

71: When was The Axion Esti published?

Answer: It was published in 1959.

72: What is The Axion Esti about?

Answer: It is a long poem in which a speaker tries to explore his being as well as the identity of his people and country.

73: When was The Sovereign Sun published?

Answer: It was published in 1971.

74: When did Odysseas Elytis win Nobel Prize?

Answer: He won Nobel Prize in literature in 1979. (Related Article: Nobel Prize in Literature from 1901 to 2019)

75: Who wrote The Murderess and The Merchants of Nations?

Answer: Alexandros Papadiamantis wrote both of these books.

76: When was the book The Merchants of Nations published?

Answer: It was published on February 8, 1883.

77: When was the book The Murderess published?

Answer: It was published in 1903.

Greek Literature objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top