300+ TOP Appreciating Poetry MCQs and Answers Quiz Exam

Appreciating Poetry Multiple Choice Questions

1. ………… is a literary device that demonstrates the long and short patterns through stressed and unstressed syllables, particularly in verse form.
a. metre

b. rhythm

c. rhyme

d. alliteration

Answer: b. rhythm

2. ………. is a stressed and unstressed syllabic pattern in a verse, or within the lines of a poem.
a. metre

b. rhythm

c. rhyme

d. alliteration

Answer: a. metre

3. A ………….is a repetition of similar sounding words, occurring at the end of lines in poems or songs
a. metre

b. rhyme

c. alliteration

d. rhythm

Answer: b. rhyme

4. ………….is a stylistic device in which a number of words, having the same first consonant sound, occur close together in a series.
a. rhythm

b. rhyme

c. metre

d. alliteration

Answer: d. alliteration

5. “Men sell the wedding bells.” is an example of ……….
a. rhyme

b. alliteration

c. assonance

d. diction

Answer: c. assonance

6. Diction can be defined as style of speaking or writing, determined by the choice of words by a speaker or a writer
a. alliteration

b. assonance

c. diction

d. metonymy

Answer: c. diction

7. The figure of speech that uses to compare two distinctly different things is indicated by words “like” and “as”
a. metaphor

b. simile

c. metonymy

d. hyperbole

Answer: b. simile

8. What device is a comparison of two unlike things which says one thing is another?
a. simile

b. metaphor

c. metonymy

d. hyperbole

Answer: b. metaphor

9. What figurative language is used in the given sentence? “The boy was as fast as a rocket as he sped on his bicycle”
a. simile

b. metaphor

c. personification

d. hyperbole

Answer: a. simile

10. ………..is a figure of speech that attributes human qualities to that which is non – human.
a. oxymoron

b. metonymy

c. personification

d. hyperbole

Answer: c. personification

11. …………is a figure of speech in which two opposite ideas are joined to create an effect.
a. metonymy

b. personification

c. hyperbole

d. oxymoron

Answer: d. oxymoron

12. Name of the figure of speech in which a thing or concept is replaced by the name of something closely associated with the same thing or concept
a. oxymoron

b. metonymy

c. hyperbole

d. personification

Answer: b. metonymy

13. …………………..is a type of metonymy in which a part of something represents the whole, or it may use a whole to represent a part.
a. oxymoron

b. transferred epithet

c. synecdoche

d. hyperbole

Answer: c. synecdoche

14. What is the literary device which use as a modifier (usually an adjective ) qualifies a noun other than the person or thing it is actually describing ?
a. synecdoche

b. hyperbole

c. oxymoron

d. transferred epithet

Answer: d. transferred epithet

15. The poetic form that is written today is defined as a short poem expressing the thoughts and feelings of a single speaker
a. ode

b. satire

c. lyric

d. ballad

Answer: c. lyric

16. “The Lake Isle of Innisfree” by W B Yeats is a …………….poem.
a. lyric

b. ballad

c. sonnet

d. ode

Answer: a. lyric

17. . In ………….the poets praise people, natural scenes, and abstract ideas.
a. ballad

b. lyric

c. sonnet

d. ode

Answer: d. ode

18. A………. has 14 lines, and is written in iambic pentameter.
a. sonnet

b. ode

c. lyric

d. ballad

Answer: a. sonnet

19. …………is a literary device that can be defined as having two successive rhyming lines in a verse, and has the same meter to form a complete thought.
a. lyric

b. couplet

c. ballad

d. sonnet

Answer: b. couplet

20. A poetic form in which a person is speaking to himself or to an imaginary listener dramatically to reveal specific intentions of his actions.
a. narrative poetry

b. free verse

c. dramatic monologue

d. performance poetry

Answer: c. dramatic monologue

21. he poem that tells a story is called…….
a. dramatic monologue

b. haiku

c. free verse

d. narrative poetry

Answer: d. narrative poetry

22. Poetry that has no regular rhythm, metre, rhyme and structure.
a. haiku

b. ode

c. narrative poetry

d. free verse

Answer: d. free verse

23. Unrhymed iambic pentameter
a. cinquain

b. haiku

c. blank verse

d. couplet

Answer: c. blank verse

24. Japanese poem with 5-7-5 syllables
a. jintisha

b. haiku

c. tanka

d. couplet

Answer: b. haiku

25. A type of literature that exposes and criticizes foolishness and corruption of an individual or a society, by using humor, irony, exaggeration, or ridicule.
a. satire

b. haiku

c. dramatic monologue

d. ballad

Answer: a. satire

26. The ………….is a thirty-one-syllable poem, traditionally written in a single unbroken line originated in Japan in 7th century
a. haiku

b. jintisha

c. tanka

d. ghazal

Answer: c. tanka

27. …………….. is a Persian verse form in the stanzaic structure of a quatrain.
a. ghazal

b. jintisha

c. rubai

d. haiku

Answer: c. rubai

28. The…………… is a highly structured poem made up of five tercets (three line stanza) followed by a quatrain, with two repeating rhymes and two refrains.
a. villanelle

b. haiku

c. tanka

d. rubai

Answer: a. villanelle

29. Which among the following is an example for Performing Poetry?
a. hiroshima

b. piano

c. tyger

d. dover beach

Answer: d. dover beach

30. In the poem “Shall I compare Thee to a Summer’s Day”, “eye of heaven” refers to
a. summer

b. sun

c. death

d. flower bud

Answer: b. sun

31. The bronze statue of Neptune in My Last Duchess is taming a __________.
a. innsbruck

b. sea-horse

c. white mule

d. fair daughter

Answer: b. sea-horse

32. John Donne belongs to the __________ school of poetry
a. metaphysical

b. romantic

c. cavalier

d. modernist

Answer: a. metaphysical

33. In A Valediction: Forbidding Mourning, “twin compasses” are compared to _________.
a. soul

b. lovers

c. virtuous men

d. love

Answer: b. lovers

34. ______________ is not one of the gifts given by the knight to the mysterious young woman in Keats’ La Belle Dame Sans Merci.
a. honey wild

b. garlands

c. fragrant zone

d. bracelets

Answer: a. honey wild

35. “Shall I compare Thee to a Summer’s Day ” is the ___th sonnet of Shakespeare’s collection of 154 sonnets.
a. 19

b. 20

c. 17

d. 18

Answer: d. 18

36. The poem “Shall I Compare Thee to a Summer’s Day” immortalizes ________.
a. the poem

b. the poet

c. the young man

d. summer

Answer: c. the young man

37. Cohen’s “I am your Man” conveys the speaker’s ____________.
a. desperateness

b. anger

c. sorrow

d. happiness

Answer: a. desperateness

38. _________ gives a reply to the speaker within the poem in Milton’s “When I consider how my light is spent”
a. time

b. patience

c. light

d. darkness

Answer: b. patience

39. Who is “alone and palely loitering” in “La Belle Dame Sans Merci”?
a. faery

b. child

c. knight

d. king

Answer: c. knight

40. The mysterious lady’s eyes in La Belle Dame Sans Merci are described as ____.
a. light

b. fading

c. moist

d. wild

Answer: d. wild

41. ‘Spirit’ in Ode to a Skylark refers to
a. skylark

b. poet

c. poetry

d. weather

Answer: a. skylark

42. “Do not go gentle into that good night” is a ____________.
a. elegy

b. ode

c. villanelle

d. lyric

Answer: c. villanelle

43. “Do not go gentle into that good night” is a plea to the poet’s _______.
a. lover

b. friend

c. father

d. brother

Answer: c. father

44. Whose frail deeds dance in a ‘green bay’ in Do not go Gentle into that good night?
a. wise men

b. good men

c. wild men

d. grave men

Answer: b. good men

45. Who sees with ‘blinding sight’ in Do not go gentle into that good night?
a. wise men

b. good men

c. wild men

d. grave men

Answer: d. grave men

46. ‘I have walked through many lives’ is a line of ____ poem.
a. i am your man

b. essay on man

c. the layers

d. ode to a skylark

Answer: c. the layers

47. Pope’s “Essay on Man” was published in __________.
a. 1733-1734

b. 1777-1778

c. 1732-1733

d. 1731-1732

Answer: a. 1733-1734

48. Donne wrote A Valediction: Forbidding Mourning when he left to _____ leaving his wife behind.
a. london

b. france

c. australia

d. canada

Answer: b. france

49. Who was ‘Too easily impressed’ in Browning’s “My Last Duchess”?
a. the duke

b. the envoy

c. the last duchess

d. the count’s daughter

Answer: c. the last duchess

50. Fra Pandolf is the ______ in My Last Duchess. A) the painter B) the envoy C) the servant D) the duke 55) Who is the he in “He disappeared in the dead of winter” in Auden’s elegy.
a. w.h.auden

b. w.b.yeats

c. the speaker

d. poets

Answer: a. w.h.auden

51. The line “This hour a slave, the next a deity” belongs to which of the following poems?
a. in memory of w

b. yeats b) my last duchess

c. ode to a skylark

d. essay on man

Answer: d. essay on man

52. Pick out the phrase that is symbolic of the physical act of lovemaking in the poem “I am your Man”
a. dog in heat

b. here i stand

c. moon’s too bright

d. promises to you

Answer: a. dog in heat

53. “When I consider how my light was spent” is a _______.
a. sonnet

b. lyric

c. ballad

d. ode

Answer: a. sonnet

54. __________ is a poem that was inspired after the poet took a country walk in Italy along with his second wife.
a. la belle dame sans merci

b. ode to a skylark

c. a valediction: forbidding mourning

d. the layers

Answer: b. ode to a skylark

55. The phrase ‘good night’ in Dylan’s poem refers to _______.
a. life

b. love

c. death

d. pain

Answer: c. death

56. “In Memory of W.b.Yeats” by W.H. Auden is a _________.
a. ode

b. sonnet

c. elegy

d. epic

Answer: c. elegy

57. “I am Your Man” was first released in ________.
a. 1989

b. 1988

c. 1987

d. 1990

Answer: b. 1988

58. “My Last Duchess” is a _____________.
a. dramatic monologue

b. satire

c. villanelle

d. ballad

Answer: a. dramatic monologue

59. “A Valediction: Forbidding Mourning” was first published in ________.
a. 1690

b. 1625

c. 1629

d. 1633

Answer: d. 1633

60. “When I consider how my light is spent” is also known as _________.
a. sonnet 11

b. sonnet 18

c. sonnet 19

d. sonnet 14

Answer: c. sonnet 19

61. “Ode to a Skylark” is a poem by ________.
a. william shakespeare

b. john keats

c. dylan thomas

d. p.b.shelley

Answer: d. p.b.shelley

62. _________ is a poetic recreation of the story of Alphonso II, Duke of Ferrara (1523).
a. my last duchess

b. essay on man

c. the layers

d. ode to a skylark

Answer: a. my last duchess

63. _____________ is a poem that was written by the poet in order to comfort his wife while he was away in France, while she remained in England.
a. la belle dame sans merci

b. the layers

c. i am your man

d. a valediction: forbidding mourning

Answer: d. a valediction: forbidding mourning

64. The two lovers compared to the two legs of compass is an example of ________.
a. imagery

b. metaphysical conceit

c. alliteration

d. enjambment

Answer: b. metaphysical conceit

65. ________ is a poem that portrays a quest for identity.
a. i am your man

b. the layers

c. my last duchess

d. when i consider how my light is spent

Answer: b. the layers

66. Who wrote the poem Childhood?
a. pablo neruda

b. rainer maria rilke

c. nazim hikmet

d. langston hughes

Answer: b. rainer maria rilke

67. Who wrote the book The Book of Hours?
a. rainer maria rilke

b. namdeo laxman dhasal

c. diane glancy

d. yehuda amichai

Answer: a. rainer maria rilke

68. Who wrote Sonnets to Orpheus?
a. diane glancy

b. pablo neruda

c. yehuda amichai

d. rainer maria rilke

Answer: d. rainer maria rilke

69. Who wrote the Duino Elegies?
a. charles baudelaire

b. bassey ikpi

c. rainer maria rilke

d. joao cabral de melo neto

Answer: c. rainer maria rilke

70. Who wrote the poem Tonight I can Write the Saddest Lines?
a. pablo neruda

b. joao cabral de melo neto

c. bassey ikpi

d. yehuda amichai

Answer: a. pablo neruda

71. Who was the first recipient of Nobel Prize for Literature from a Latin American country?
a. rainer maria rilke

b. langston hughes

c. pablo neruda

d. nazim hikmet

Answer: c. pablo neruda

72. Who wrote The Heights of Macchu Picchu?
a. diane glancy

b. bassey ikpi

c. joao cabral de melo neto

d. pablo neruda

Answer: d. pablo neruda

73. Who wrote Twenty Love Poems and a Song of Despair?
a. langston hughes

b. pablo neruda

c. nazim hikmet

d. yehuda amichai

Answer: b. pablo neruda

74. Who wrote the poem Some Advice to Those Who Will Serve Time in Prison?
a. langston hughes

b. nazim hikmet

c. bassey ikpi

d. pablo neruda

Answer: b. nazim hikmet

75. Who wrote The Day Before Tomorrow?
a. rainer maria rilke

b. yehuda amichai

c. diane glancy

d. nazim hikmet

Answer: d. nazim hikmet

76. Who wrote Moscow Symphony?
a. nazim hikmet

b. pablo neruda

c. charles baudelaire

d. bassey ikpi

Answer: a. nazim hikmet

77. Who wrote Things I Didn’t Know I Loved?
a. charles baudelaire

b. diane glancy

c. nazim hikmet

d. yehuda amichai

Answer: c. nazim hikmet

78. Who wrote “I Come and Stand at Everyone’s Door”?
a. diane glancy

b. bassey ikpi

c. pablo neruda

d. nazim hikmet

Answer: d. nazim hikmet

79. Who wrote the poem Mother to Son?
a. a d hope

b. langston hughes

c. pablo neruda

d. diane glancy

Answer: b. langston hughes

80. Who wrote The Negro Speaks of Rivers?
a. langston hughes

b. gabriel garcía marquez

c. alice walker

d. eugene o’neill

Answer: a. langston hughes

81. Who wrote The Weary Blues?
a. eugene o’neill

b. pablo neruda

c. nazim hikmet

d. langston hughes

Answer: d. langston hughes

82. Who wrote Fine Clothes for the Jews?
a. alice walker

b. yehuda amichai

c. langston hughes

d. nazim hikmet

Answer: c. langston hughes

83. Who wrote Montage of a Dream Deferred?
a. langston hughes

b. carl sandberg

c. pablo neruda

d. alice walker

Answer: a. langston hughes

84. Who wrote the essay The Negro Artist and the Racial Mountain?
a. tennessee williams

b. nathaniel hawthorne

c. alice walker

d. langston hughes

Answer: d. langston hughes

85. Who wrote the poem Stonemasons, My Father and Me?
a. kamala das

b. namdeo laxman dhasal

c. nizzim ezekiel

d. a k ramanujan

Answer: b. namdeo laxman dhasal

86. Who wrote the poem Without Title?
a. maya angelou

b. alice walker

c. diane glancy

d. sylvia plath

Answer: c. diane glancy

87. Who wrote the poem Anniversaries of War?
a. yehuda amichai

b. wilfred owen

c. w h auden

d. carl sandberg

Answer: a. yehuda amichai

88. Who wrote the poem Be Drunk?
a. thomas de quincy

b. charles baudelaire

c. john keats

d. leonard cohen

Answer: b. charles baudelaire

89. Who wrote the poem Landscape of the Capibaribe River?
a. carl sandberg

b. langston hughes

c. pablo neruda

d. joao cabral de melo neto

Answer: d. joao cabral de melo neto

90. Who wrote the poem Homeward?
a. chinua achebe

b. bassey ikpi

c. ruskin bond

d. a k ramanujan

Answer: b. bassey ikpi

91. Who wrote I’m Telling the Truth But I’m Lying?
a. bassey ikpi

b. leonard cohen

c. rainer maria rilke

d. diane glancy

Answer: a. bassey ikpi

92. Who wrote the novel Not of This Time Not of This Place?
a. oscar wilde

b. yehuda amichai

c. henry james

d. r k narayan

Answer: b. yehuda amichai

93. Who wrote One Age in a Dream?
a. alice walker

b. maya angelou

c. diane glancy

d. pablo neruda

Answer: c. diane glancy

94. Who wrote Apology to My Unborn?
a. rainer maria rilke

b. bassey ikpi

c. leonard cohen

d. yehuda amichai

Answer: b. bassey ikpi

95. Who coined the term She-donism?
a. virginia woolf

b. alice walker

c. maya angelou

d. diane glancy

Answer: d. diane glancy

Appreciating Poetry Objective Questions with Answers Pdf Download