300+ TOP Audiometry MCQs and Answers Online Quiz Test

Audiometry Multiple Choice Questions

1. Central Nervous System consists of

A. Brain
B. Spinal Cord
C. Both A and B
D. None of A, B, C

Answer: C

2. Damage to area in the brain leads to problem in comprehension of speech.

A. Wernicke’s area
B. Broca’s area
C. Corpus Collusum
D. Striatum

Answer: A

3. Inonation, rate, stress features belongs to of speech.

A. Semantics
B. Syntax
C. Prosody
D. Morphology

Answer: C

4. A person voice with diplophonia will have

A. Double pitch
B. Dipole pitch
C. Diluted pitch
D. Divergent pitch

Answer: A

5. Pharynx is an important structure in determining of speech.

A. Frequency
B. Intensity
C. Resonance
D. Nasality

Answer: C

6. Speech sounds that are produced by closure or narrowing of the air passage so that air stream is blocked completely or partially in mouth or comes out with out audible noise

A. Vowels
B. Consonants
C. Both of A and B
D. None of A and B

Answer: B

7. Place of articulation where the tongue tip is brought up to articulate with the flat part of alveolar ridge

A. Labiodentals
B. Palatals
C. Alveolar
D. Velar

Answer: C

8. Speech problems in HI includes

A. Disorders of pitch
B. Vowel production
C. Irregularities in rate of speech
D. All of A, B, C

Answer: D

9. Fluency of speech refers to production of speech.

A. Smooth
B. Shivering
C. Silent
D. Straight

Answer: A

10. Replacing the target consonant /g/ by /k/ known as

A. distortion
B. addition
C. omission
D. substitution

Answer: D

11. Pure Tone Average refers to the average of AC thresholds obtained at

A. 500, 1000 and 2000 Hz
B. 250, 500 and 1000 Hz
C. 750, 1500 and 3000 Hz
D. 500, 2000 and 4000 Hz

Answer: A

12. White forelock is a characteristic of syndrome.

A. Waardenburg
B. Down
C. Usher’s
D. Treacher

Answer: A

13. 4 kHz notch is observed in audiogram of

A. Meniere’s disease
B. Otosclerosis
C. NIHL
D. Presbycusis

Answer: C

14. Which one of the following test is based on lateralization principle

A. Rinne
B. Weber
C. Schwabach
D. Bing

Answer: B

15. In cochlear implantation are implanted in cochlea.

A. Electrodes
B. Hair Cells
C. Electrolytes
D. Ossicles

Answer: A

16. Which one of the following is a test of speech audiometry ?

A. SDS
B. Lombard test
C. Stenger
D. SISI

Answer: A

17. Wax or Cerumen in ear canal results in type of hearing loss.

A. Sensory
B. Conductive
C. Central
D. Mixed

Answer: B

18. Earmolds are useful in avoiding the feedback.

A. Visual
B. Acoustic
C. Bio
D. Electric

Answer: B

19. Hearing loss without any organic problem in the ear is known as

A. Pseudohypocusis
B. Presbycusis
C. Prelingual hearing loss
D. Pseudohyperacusis

Answer: A

20. Bilateral hearing loss refers to

A. Hearing loss found in one ear
B. Hearing loss found in both ears
C. Absence of hearing loss in both ears
D. Essentially

Answer: B

21. is the structure of resonatory system.

A. Trachea
B. Vocal folds
C. Lips
D. Nose

Answer: D

22. Structure that are involved in speech production are

A. Lungs
B. Larynx
C. Tongue
D. All of a, b, c

Answer: D

23. is a complex 2 way and intentional process of passing the message.

A. Speech
B. Language
C. Communication
D. None of a, b, c

Answer: C

24. system is used in speech sounds production such as consonants and vowels.

A. Respiratory
B. Phonatory
C. Resonatory
D. Articulatory

Answer: D

25. sounds are produced by bringing vocal folds together.

A. Glottal
B. Bilabial
C. Velar
D. B and C

Answer: A

26. Manual communication means

A. Use of sign system
B. Using natural body movements
C. Finger spelling
D. All of A, B, C

Answer: D

27. Development of Reflexive vocalizations is marked at age

A. 2-3 years
B. 0-1 month
C. 4-6 months
D. 3-4 months

Answer: B

28. Which of the following are voiceless stops ?

A. S, Sh, h
B. m, n, j
C. b, d, g
D. p, t, k

Answer: D

29. Structure separating the oral and nasal cavities is

A. Alveolar ridge
B. Palate
C. Tongue
D. Mandible

Answer: B

30. Which of the following is true about natural method of teaching language ?

A. Child is taught language in a segmental manner
B. Child learns language without efforts
C. Development of language happens naturally
D. Both B and C

Answer: D

31. ————— is a bilabial plosive.

A. /t/
B. /d/
C. /g/
D. /p/

Answer: D

32. sounds are produced with an unobstructed open vocal tract.

A. Consonants
B. Vowels
C. Blends
D. Diphthongs

Answer: B

33. Series of syllable production by a child refers to

A. Cooing
B. Babbling
C. Yelling
D. None of A, B, C

Answer: B

34. Fast rate of speech is known as

A. Bluttering
B. Stuttering
C. Cluttering
D. Fluttering

Answer: C

35. What are the factors that affect speech and language development in children with hearing loss ?

A. Age of onset of HI
B. Type of hearing loss
C. Degree of HI
D. All A, B, C

Answer: D

36. Breathiness is disorder of voice

A. Loudness
B. Quality
C. Pitch
D. Intensity

Answer: B

37. Using hand shapes and positions very close to lips to communicate refers to

A. Hand speech
B. Communicating speech
C. Cued speech
D. Cooing speech

Answer: C

38. Auditory Verbal Therapy mainly focuses on

A. Listening
B. Lisping
C. Reading
D. Writing

Answer: A

39. Androphonia refers to

A. Male person speaking like a female
B. Male person speaking like a baby
C. Female person speaking like a male
D. Female person speaking like a baby

Answer: C

40. Intonation of speech refers to variations in in connected speech as a function of time.

A. Pitch
B. Loudness
C. Quality
D. Shimmer

Answer: A

41. The deepest portion of the auricle is known as

A. Helix
B. Concha
C. Antihelix
D. Lobule

Answer: B

42. Participation of non test ear in testing of test ear is removed using procedure.

A. Masking
B. Cross hearing
C. Cross over
D. Interaural attenuation

Answer: A

43. Amplification device which uses magnetic signal to transmit the teacher speech to children ?

A. FM hearing aids
B. Induction loop systems
C. Infra red systems
D. Hard wire system

Answer: B

44. Hearing aid comprises of

A. Microphone
B. Amplifier
C. Receiver
D. All of the above

Answer: D

45. Type of tympanogram is commonly seen in sensorineural hearing loss.

A. C
B. Ad
C. As
D. A

Answer: D

46. Goal of aural rehabilitation is to

A. Improve speech reading
B. Make Maximum use of residual hearing
C. Assess the degree of the hearing handicap
D. All of the above

Answer: D

47. The cranial nerve responsible for sound conduction

A. Facial nerve
B. Trigeminal nerve
C. Vestibular nerve
D. Auditory nerve

Answer: D

48. Choose the appropriate treatment for sensorineural hearing loss

A. Hearing aids
B. Ear wax removal
C. Radiation therapy
D. Gluten free diet

Answer: A

49. RCI full form

A. Rehabilitation Council of India
B. Receiver Canal Inserts
C. Revised Council of India
D. Rehabilitation Centre of India

Answer: A

50. Which year the RPWD Act was enacted ?

A. 2014
B. 2016
C. 2015
D. 2017

Answer: B

51. Word like utterances produced during language development.

A. Jargon
B. Echolalia
C. Protowords
D. A and B

Answer: C

52. SLI refers to

A. Speech and Language Impairment
B. Specific Language Impairment
C. Speech and Language Index
D. Specific Language Information

Answer: B

53. Phoneme is the unit of speech.

A. Basic
B. Broad
C. Blank
D. Bright

Answer: A

54. is the study of use of the language.

A. Phonology
B. Morphology
C. Semantics
D. Pragmatics

Answer: D

55. Ability to use language appropriately as per demand refers to

A. Duality
B. Performance
C. Code switching
D. Competence

Answer: D

56. Hyponasality occurs as a result of

A. Enlarged adenoid tissue in nasopharynx
B. Velopharyngeal incompetence
C. Both of A and B
D. Tonsilitis

Answer: A

57. Vital capacity is the volume of air breathed out after the deepest

A. Inhalation
B. Exhalation
C. Vocalization
D. Breathing

Answer: A

58. Consonants are classified based on

A. Place and height of tongue
B. Height of tongue and rounding of lips
C. Place and manner of articulation
D. Manner of articulation and rounding of lips

Answer: C

59. Nature of Language development in a mild mentally retarded will be

A. Delayed
B. Different
C. Deviant
D. Diverted

Answer: A

60. Multiples of fundamental frequency are known as

A. Harmonics
B. Formants
C. Spectra
D. None of A, B, C

Answer: A

61. Full Form of OAE is

A. Oto Analysis Emission
B. Oral Acoustic Exam
C. Oto Acoustic Emission
D. Oral Arousal Emission

Answer: C

62. Hair like projections on hair cells are known as

A. Spiral ganglion
B. Strial Cells
C. Stereocilia
D. Hair like projections

Answer: C

63. In Sensorineural hearing loss the gap between Air Conduction and Bone Conduction thresholds is

A. More than 20dB
B. More than 10dB
C. Less than 10dB
D. Less than 5dB

Answer: C

64. Microphone of a hearing aid picks up acoustic signal and converts them into signals.

A. Electric
B. Electroacoustic
C. Acoustic
D. Radio

Answer: A

65. Audible Frequency range in humans is

A. 20 Hz to 200 Hz
B. 200 Hz to 2000 Hz
C. 20 Hz to 20000 Hz
D. 2000 Hz to 20000 Hz

Answer: C

66. The smallest bone in the human ear is

A. Incus
B. Stapes
C. Umbo
D. Malleus

Answer: B

67. High Risk hearing loss is associated with which one of the following conditions

A. Consanguinity
B. Low birth weight
C. Jaundice
D. All of a, b, c

Answer: D

68. Raising Shaped audiometric configuration is seen in

A. Presbycusis
B. Rubella
C. Otosclerosis
D. Meneire’s Disease

Answer: D

69. Prelingual hearing loss refers to the hearing loss which develops

A. After the language development
B. Before the language development
C. During the language development
D. All of a, b, c

Answer: B

70. Ac unmasked threshold of left ear is marked on audiogram using Symbol.

A. O
B. Triangle
C. X
D. Square

Answer: C

71. Eustachian tube helps in maintaining the ear pressure equal to atmospheric pressure.

A. External Ear
B. Middle Ear
C. Inner Ear
D. Auditory Nerve

Answer: B

72. Sensorineural hearing loss is caused by the damage to Ear.

A. Middle Ear
B. Inner Ear
C. External Ear
D. Auditory Cortex

Answer: B

73. Auditory Training method given by Carhart consists of Stages.

A. 3
B. 6
C. 2
D. 4

Answer: D

74. test is done to know the functioning of Eustachian Tube.

A. Reflexometry
B. Audiometry
C. Tympanometry
D. None of a, b, c

Answer: C

75. Psychological Attribute of Intensity is

A. Loudness
B. Pitch
C. Velocity
D. Quality

Answer: A

76. The average intensity level of human conversation is around

A. 25 dB
B. 45 dB
C. 65 dB
D. 85 dB

Answer: C

77. Inner hair cells in cochlea are placed in no. of rows.

A. 2
B. 1
C. 3
D. 4

Answer: B

78. Percentage of hearing diability required for the procurement of hearing aids free of cost under ADIP scheme

A. 20%
B. 50%
C. 40%
D. 60%

Answer: C

79. Absence of pinna is known as

A. Atresia
B. Microtia
C. Stenosis
D. Anotia

Answer: D

80. Transducers used in cases of collapsing ear canals during air conduction testing are

A. Bone vibrator
B. Headphones
C. Insert earphones
D. All of the above

Answer: C

Audiometry Objective Questions with Answers Pdf Download