300+ TOP Ayurvedic Pharmacy MCQs and Answers

Ayurvedic Pharmacy Multiple Choice Questions

1. Prathama kabala bhojya sarpisha churnakoyam is the administration of

A. sithopaladi churna
B. thaleesa pathradi churna
C. ashta churna
D. vaiswanara churna

Answer: C

2. Dadhi is used in the preparation of

A. kottamchukkadi thailam
B. Pindathailam
C. Chinchadi thailam
D. Murivenna

Answer: A

3. Athivisha is a content of

A. sahacharadi kashayam
B. maharasnadi kashayam
C. ashtavargam kashayam
D. rasnerandadi kashayam

Answer: D

4. Pureesha nissarana is the indication of

A. phala varthi
B. chandanadi varthi
C. pashupatha varthi
D. both c and b

Answer: A

5. Makshika is a content of

A. dhanwantharam gulika
B. chandraprabha gulika
C. kanchanara guggulu
D. yogaraja guggulu

Answer: B

6. Naree nayana nandana is the indication of

A. manibhadra gulam
B. kalyana gulam
C. chyavanaprasam
D. sathavaree gulam

Answer: C

7. Trivrith is the major content of

A. avipathi churnam
B. hinguvachadi
C. vaiswanaram
D. dadimashtakam

Answer: A

8. nimnonnatha jwarahara is the indication of

A. sukumaram gritham
B. dadimadi gritham
C. indukantham gritham
D. vidaryadi gritham

Answer: C

9. Ksheera used in the preparation of Ksharasuthra

A. ravi ksheeram
B. vataksheeram
C. both a and b
D. snuhi ksheeram

Answer: D

10. Ratio of dravya ,ksheera and udaka in lasuna ksheera

A. 1:8:32
B. 1:4:4
C. 1:4:16
D. 1:8:8

Answer: B

11. Bhauthic composition of thiktha rasa as per Ashtangahridaya

A. vayu+agni
B. vayu+akasha
C. vayu+prithvi
D. vayu+jala

Answer: B

12. Uthama rasa having ushna veerya

A. katu
B. amla
C. lavana
D. thiktha

Answer: C

13. Main action of Katukee is

A. anulomanam
B. rechanam
C. sramsanam
D. bhedanam

Answer: D

14. Agrya oushadha for krimi as per ashtangahridaya is

A. vidangam
B. sireesham
C. khadiram
D. nimbam

Answer: A

15. Gayathri is the synonym of

A. chandana
B. khadira
C. haridra
D. manjishta

Answer: B

16. Aconitum ferox is the botanical name of

A. valsanabhi
B. gunja
C. kupeelu
D. bhallathaka

Answer: A

17. Marking nut is the English name of

A. vaasa
B. karaskara
C. bhallathaka
D. madanaphala

Answer: C

18. Useful part of hingu is

A. thwak
B. saram
C. ksheeram
D. niryasam

Answer: D

19. Saveeryatha avadhi of churna as per Sharngadhara samhitha is

A. 2 months
B. 4 months
C. 12 months
D. 16 months

Answer: A

20. Dose of putapaka swarasa is

A. 1/2 pala
B. 1 pala
C. 2 pala
D. 1 karsha

Answer: B

21. The ratio of lasuna, ksheera and jala in the preparation of lasuna ksheera is

A. 1:4:16
B. 1:8:32
C. 1:8:8
D. 1:2:4

Correct Answer. Option-A

22. The ksheera of which among the following plants is used in ksharasutra?

A. Desmodium gangeticum
B. Euphorbia nerifolia
C. Phyllanthus emblica
D. all the above

Answer: B

23. Prameha hara kwatha among the following is

A. nisha kathakadi
B. drakshadi
C. sahacharadi
D. gandharva hasthadi

Answer: A

24. Vasa is an ingredient of

A. chiruvilwadi kasahayam
B. dasamoola katuthrayam kashayam
C. sahacharadi kashayam
D. nisha kathakadi

Answer: B

25. The yoga a that is advised as hima kwatha among the following is

A. ashtavargam
B. sapthasaram
C. drakshadi
D. patola katurohinyadi

Answer: C

26. The time of addition of sarjarasa in pindathiala is

A. at the beginning
B. in between
C. just before filtering
D. as patrapaka

Answer: D

27. The dose of sneha kalpana generally is

A. one karsha
B. two pala
C. one pala
D. two karsha

Answer: C

28. Bastha mootra is used for the processing of

A. sarjarasa malaharam
B. vilwadi gudika
C. dhanwantharam gudika
D. ilaneer kuzhampu

Answer: B

29. Panchakola and saindhava are the major ingredients in

A. shadpala ghritha
B. thikthaka ghritha
C. gugguluthikthaka ghritha
D. murivenna

Answer: A

30. Ingredient of yogaraja guggulu gudika among the following

A. rasasindoora
B. mandooram
C. loha saram
D. all the above

Answer: D

31. Metal having garahara property

A. thamra
B. rajatha
C. swarna
D. vanga

Answer: C

32. Burton line is seen in the poisoning of

A. mercury
B. arsenic
C. copper
D. lead

Answer: D

33. Gaureetheja is

A. sasyakam
B. silajathu
C. makshika
D. abhraka

Answer: D

34. Arsenic compound among sadharana rasa

A. harithalam
B. manasila
C. gaureepashanam
D. both a and b

Answer: C

35. Balivasa is the synonym of

A. gandhakam
B. gairikam
C. kaseesam
D. kamshi

Answer: A

36. Metal having amla rasa

A. swarnam
B. rajatham
C. thamram
D. loham

Answer: B

37. Nepalaka is the best veriety of

A. thamram
B. loham
C. rajatham
D. swarnam

Answer: A

38. Sn is the symbol of

A. swarnam
B. rajatham
C. nagam
D. vangam

Answer: D

39. Gloriosa superba is

A. karaveeram
B. langali
C. gunja
D. karaskaram

Answer: B

40. Colour of Kaseesa bhasma

A. green
B. white
C. red
D. black

Answer: C

41. As per dhathu parinamam sidhantha, sukla dhathu is originated from

A. asthi
B. raktha
C. ojus
D. majja

Answer: D

42. Treatment in Ayurveda is directly related to

A. sathkarya vada
B. karya karana sidhantha
C. samanya vishesha sidhantha
D. dathuparinama sidhantha

Answer: C

43. All are macro-nutrients except

A. protein
B. fat
C. carbohydrate
D. vitamin

Answer: D

44. Oushadha matra depends on all except

A. agni
B. balam
C. desam
D. none of the above

Answer: D

45. The saveeryatha avadhi mentioned for choorna Kalpana is

A. one year
B. three months
C. two months
D. chathurmasa adhika

Answer: C

46. The ideal time of administration for medicine as per Ayurveda is

A. nishi
B. prabhatha
C. sayamkalam
D. madhyahnam

Answer: B

47. One karsha is equal to —— grams

A. 16
B. 48
C. 12
D. 6

Answer: C

48. Glycyrrhiza glabra is

A. yashti madhu
B. guduchi
C. bala
D. rasona

Answer: A

49. The word that means “one that alleviates fear of diseases” is

A. Kalpana
B. yoga
C. oushadha
D. bheshaja

Answer: D

50. Granulator is most commonly used for the manufacturing of

A. choornas
B. avalehas
C. tablets
D. arishtas

Answer: C

51. The yoga that contain swarna

A. sidha makaradwajam
B. makaradhwajam
C. saraswatharishtam
D. all the above

Answer: D

52. Sodhana of Vatsanabha is

A. swedana in godugdha
B. bhavana in godugdha
C. bhavana in kumari swarasa
D. bhavana in gomutra

Correct Answer. Option-D

53. The dose of haritala is

A. ½ to 1 ratti
B. ¼ to ½ ratti
C. 1 to 2 ratti
D. 3 ratti

Answer: B

54. Chapter IV A of the Drugs and Cosmetic Act 1940 deals with

A. Ayurvedic drugs
B. Homeopathic Drugs
C. Sidha Drugs
D. Unani drugs

A. A,C and D
B. A and B
C. A,B,C and D
D. A only

Answer: A

55. If an Ayurvedic drug contain any harmful or toxic substance which may render it injurious to health, as per the Drugs and Cosmetic act, such drug is termed as

A. adulterated drug
B. Spurious drug
C. magical drug
D. mis-branded drug

Answer: A

56. The first schedule of the Drugs and Cosmetic Act of 1940 contains

A. list of approved raw drugs for manufacturing of Ayurvedic medicine
B. list of approved textbooks for Ayurveda drug manufacturing
C. list of machinery for manufacturing of Ayurvedic medicines
D. Standards for the manufacturing of Ayurvedic medicine

Answer: B

57. The minimum space required for a manufacturing unit of Ayurvedic medicines as per Good Manufacturing Practices is ———— square feet

A. 1500
B. 2000
C. 1000
D. 1200

Answer: D

58. Cinnabar is

A. Hingulam
B. Navasaram
C. Makshikam
D. Gandhakam

Answer: A

59. Tutham among the following is

A. tamkana
B. gairika
C. sasyaka
D. abhraka

Answer: C

60. ‘Porikaram’ is the local name for

A. tankana
B. gandhaka
C. parada
D. gouripashana

Answer: A

61. The text book that is not included in Bruhatrayi is

A. Ashtanga sangraha
B. Bhavaprakasha
C. Susrutha Samhitha
D. Charaka Samhitha

Answer: B

62. The meaning of the word Ayurveda is

A. science of health
B. science of diseases
C. science of treatment
D. science of life

Answer: D

63. Number of angas in sareera is

A. eight
B. nine
C. three
D. six

Answer: D

64. The sense of smell is related to ——– bhootha

A. akasa
B. prithvi
C. vayu
D. jala

Answer: B

65. Indriya related to akasa bhootha is

A. srotram
B. jihwa
C. twak
D. druk

Answer: A

66. Raktha is a dosha, according to

A. Vagbhata
B. Susrutha
C. Charaka
D. none of the above

Answer: D

67. Total number of sareera prakrithi as mentioned in Ayurveda

A. 13
B. 5
C. 6
D. 7

Answer: D

68. The correct order of the three sareera dhathus given below is

A. mamsa, asthi,meda
B. mamsa, meda, asthi
C. meda, asthi, mamsa
D. asthi, meda, mamsa

Answer: B

69. The mala of sukla dhathu is

A. roma
B. ojus
C. sweda
D. kapha

Answer: B

70. Total number of agni as per Ayurveda is

A. 13
B. 7
C. 5
D. 1

Answer: A

71. Churnadrava is the synonym of

A. swarasa
B. kashaya
C. phanta
D. hima

Answer: C

72. Dravya kalka is used in the preparation of

A. yusha
B. yavagu
C. peya
D. pramathya

Answer: D

73. Dolayanthra is used for

A. jarana
B. murcchana
C. mardana
D. swedana

Answer: D

74. Vahnimithra is the synonym of

A. yanthram
B. putam
C. musha
D. koshti

Answer: C

75. 8 vanopalas are used as fuel in

A. kapotha puta
B. kukkuta puta
C. maha puta
D. gaja puta

Answer: A

76. Maharasa among the following is

A. gandhaka
B. silajathu
C. hingulam
D. kaseesam

Answer: B

77. Sidhamakaradhwaja is

A. khalweeya rasayana
B. parpatee kalpana
C. kupi pakwa rasayana
D. pottali kalpana

Answer: C

78. Green vitriol is

A. kaseesa
B. sasyaka
C. rasaka
D. makshika

Answer: A

79. Puthi loha among the following is

A. swarnam
B. rajatham
C. thamram
D. nagam

Answer: D

80. Chemical formula of harithala is

A. As2S2
B. As2S3
C. As2O3
D. As2O2

Answer: B

81. Jeeraka is an ingredient of

A. nayopayam kashayam
B. amrithotharam kashayam
C. sahacharadi kashayam
D. kaidaryadi kashayam

Answer: A

82. kashaya used in sirassula

A. punarnavadi kashayam
B. pathyashadangam kashayam
C. ashtavargam kashayam
D. vyoshadi kashayam

Answer: B

83. karimbu and irumbu are used in the preparation of

A. chirivilwadi kashayam
B. sapthasaram kashayam
C. vyoshadi kashayam
D. triphala kashayam

Answer: C

84. Kashaya used in Prameha

A. panchathikthakam kashayam
B. patoladi kashayam
C. ashtavargam kashayam
D. nisakathakadi kashayam

Answer: D

85. kashaya used after jatheekusumavasitha is

A. punarnavadi kashayam
B. vyoshadi kashayam
C. drakshadi kashayam
D. guluchyadi kashayam

Answer: C

86. kashaya yonaya pancha rasa exept

A. thiktha
B. lavana
C. amla
D. katu

Answer: B

87. Prayojya sadaiva ardra dwiguna naiva yojayed exept

A. pippali
B. guluchi
C. kutaja
D. vasa

Answer: A

88. ratio of drug and water in phanta kashaya

A. 1:2
B. 1:16
C. 1:6
D. 1:4

Answer: D

89. Apakwa oushadhambu is used in the preparation of

A. arishta
B. asava
C. sura
D. suktham

Answer: B

90. Ksheera used in nidranasa

A. sthree
B. go
C. aja
D. mahisha

Answer: D

91. Upavisha used in icchabhedee rasa

A. snuhi
B. bhallathakam
C. jayapalam
D. karaskaram

Answer: C

92. vasa and twak are the upadhathus of

A. mamsam
B. medas
C. rasam
D. raktham

Answer: A

93. Dhathu poshana is the function of

A. pitha
B. vatha
C. kapha
D. all the above

Answer: B

94. Theekshnagni is seen in

A. vatha
B. kapha
C. both a and b
D. pitha

Answer: D

95. Jeevana is the function of

A. rasam
B. raktham
C. mamsam
D. medas

Answer: B

96. Sabdasahishnutha is the kshaya lakshana of

A. rasam
B. raktham
C. mamsam
D. medas

Answer: A

97. Sweda is the mala of

A. rasam
B. raktham
C. mamsam
D. medas

Answer: D

98. Bodhaka is the type of

A. vatha
B. pitha
C. kapha
D. all the above

Answer: C

99. Rasoushadhi used in the preparation of chandanadi varthi

A. sasyaka
B. gairika
C. gandhaka
D. anjana

Answer: B

100. Bhavana dravya of vilwadi gulika according to Ashtangahridaya

A. thulasee swarasa
B. go dugdha
C. go muthra
D. bastha muthra

Answer: D

101. HgS is

A. hingulam
B. anjanam
C. makshikam
D. gairikam

Answer: A

102. Khurakam and misrakam are the types of

A. loham
B. thamram
C. nagam
D. vangam

Answer: D

103. Bhringaraja swarasa is the sodhana dravya of

A. kamshi
B. harithalam
C. anjanam
D. manasila

Answer: C

104. manjishta raga bandhini is

A. gairikam
B. kamshi
C. kaseesam
D. anjanam

Answer: B

105. Tankana is the antidote of

A. karaskaram
B. valsanabhi
C. gunja
D. bhallathakam

Answer: B

106. Chullika lavana is

A. kamshi
B. saindhavam
C. tankanam
D. navasaram

Answer: D

107. Durmelalohadwayamelanam is the property of

A. makshikam
B. abhrakam
C. sasyakam
D. silajathu

Answer: A

108. Ishtika churnam is used in the sodhana of

A. valsanabhi
B. jayapalam
C. bhallathakam
D. langali

Answer: C

109. Mahavisha among the following

A. valsanabhi
B. snuhi
C. karaveeram
D. jayapalam

Answer: A

110. Cholera like gastrointestinal symptoms are seen in the poisoning of

A. mercury
B. arsenic
C. lead
D. copper

Answer: B

111. Mansas is

A. Jnanedriya
B. karmendriya
C. both
D. athmendriya

Answer: C

112. Cause of a disease is named as

A. samprapthi
B. upasayam
C. lakshanam
D. nidanam

Answer: D

113. The treatment that eliminates doshas from the body is termed as

A. laghanam
B. shamanam
C. shodhanam
D. brumhanam

Answer: C

114. Number of bones in an adult human

A. 270
B. 206
C. 307
D. 207

Answer: B

115. Patella is the part of —-joint

A. knee
B. elbow
C. wrist
D. neck

Answer: A

116. Correct order of the following is

A. esophagus
B. stomach
C. duodenum
D. jejunum

A. CBAD
B. ACBD
C. ABCD
D. ADBC

Answer: C

117. Larynx is the part of ————- system

A. digestive
B. respiratory
C. circulatory
D. urinary

Answer: B

118. Blood flows from right ventricle to

A. lungs
B. heart
C. entire body
D. liver

Answer: A

119. The normal human body temperature measured by using a thermometer placing in the mouth of a person is —— degree Fahrenheit

A. 98.6
B. 37
C. 37.6
D. 99

Answer: A

120. Normal blood pressure of a healthy adult is ——- mm of Hg

A. 120/80
B. 170/90
C. 150/90
D. 130/100

Answer: A

121. The quantity of guda to be taken for the processing of vatika/gutika is

A. three times of choorna
B. two times of choorna
C. four times of choorna
D. equal to choorna

Answer: B

122. Grinding of minerals by using different drava dravyas are termed as

A. nirvapa
B. bhavana
C. dhalana
D. marana

Answer: B

123. Bhasma is the end product of

A. sodhana
B. jarana
C. bhavana
D. marana

Answer: D

124. Which among the following is a heavy metal that is used in Rasasastra for curing diseases after proper processing

A. calcium
B. mercury
C. bismuth
D. all the above

Answer: B

125. The yantra that can be used for bhallathaka thaila nirmana is

A. arka yantra
B. damaru yantra
C. patana yantra
D. khalwa yantra

Correct Answer. Option-D

126. Largest puta among the following is

A. varaha puta
B. gaja puta
C. mahaputa
D. kukkuda puta

Answer: C

127. Agnijara is included in

A. Upavisha
B. maharasa
C. uparasa
D. sadharana rasa

Answer: D

128. Black bitumen is

A. silajathu
B. abhraka
C. anjana
D. talaka

Answer: A

129. The chemical formula of kasisa is

A. As2S3
B. CuSO4.10H2O
C. CuSO4.7H2O
D. FeSO4.7H2O

Answer: D

130. Thriphala kwatha is used for the sodhana of

A. hingula
B. tamkana
C. silajathu
D. manasila

Answer: C

131. Gandhaka is an ingredient in

A. rasa puspa
B. sweta parpati
C. rasa sindura
D. all the above

Answer: C

132. The commonly used sodhana dravya for gairika is

A. nirgundi swarasa
B. godugdha
C. gomutra
D. vasa swarasa

Answer: B

133. The drug that is included in Maharasa is

A. manasila
B. capala
C. hingula
D. gandhaka

Answer: B

134. The upadhathu of raktha as per sarangdhara is

A. rajas
B. sthanya
C. sweda
D. dantha

Answer: A

135. Total number of ritus (seasons) in one year is

A. 5
B. 4
C. 6
D. 12

Answer: C

136. The positive response of a treatment in a patient is termed as

A. udarka
B. upadrava
C. upasaya
D. anupasaya

Answer: C

137. Normally, fertilization in humans is occurring at

A. fallopian tube
B. ovary
C. uterus
D. cervix

Answer: A

138. Gallbladder is closely related with

A. liver
B. spleen
C. stomach
D. heart

Answer: A

139. The disease spread through contaminated water is

A. influenza
B. rabies
C. cholera
D. hepatitis B

Answer: C

140. The specialty that is available in hospitals but not included as a separate anga among the ashtangas of Ayurveda is

A. Kaumarabhritya
B. Salyatantra
C. Rasayana chikitsa
D. Prasoothi tantra

Answer: D

141. Pakwaphala is gunothara exept

A. vilwam
B. amalaki
C. dadimam
D. draksha

Answer: A

142. Family of Guluchi

A. Fabaceae
B. Bursuraceae
C. Menispermaceae
D. Anacardaceae

Answer: C

143. Honey and ghee if taken at a time leads to

A. veerya virudha
B. guna virudha
C. samyoga virudha
D. mathra virudha

Answer: D

144. Kamarupodbhava is a type of

A. kasthuri
B. gorochana
C. puthikhattasi
D. agnijara

Answer: A

145. Which of the following have grahaneehara property

A. ksheeram
B. dadhi
C. thakram
D. gritham

Answer: C

146. Which vegadharana leads to kandu and kushta

A. asru
B. chardi
C. muthra
D. pureesha

Answer: B

147. Rithu in which vamana is advisable

A. sisiram
B. vasantham
C. greeshmam
D. varsham

Answer: B

148. Which of the following is not included in sodhana

A. niruham
B. vamanam
C. rechanam
D. anuvasanam

Answer: D

149. Sankramika roga among the following is

A. jwaram
B. kasam
C. swasam
D. pandu

Answer: A

150. Ascorbic acid is

A. vitamin A
B. vitamin B
C. vitamin C
D. vitamin D

Answer: C

Ayurvedic Pharmacy Objective Questions with Answers Pdf Download Online Quiz Test