300+ TOP Basics of Audio & Video Media MCQs and Answers Quiz

Basics of Audio and Video Media Multiple Choice Questions

1. Nagra
A. audio recorder for play back

B. music notation

C. graphic equalizer

D. none of the above

Answer: A. audio recorder for play back

2. Sound Intensity
A. sound power per unit area

B. recording standard

C. high volume

D. none of the above

Answer: A. sound power per unit area

3. Hz stands for
A. short for hertz

B. brand name of audio equipment

C. number of recording console

D. none of the above

Answer: A. short for hertz

4. Ultrasonic
A. audio frequencies which are too high to be heard by humans

B. audio frequencies which are too low to be heard by humans

C. audio frequencies which are compatible to natural sound

D. none of the above

Answer: A. audio frequencies which are too high to be heard by humans

5. graphic EQ
A. graphic equalizer

B. graphic design

C. graphical picture of sound wave

D. none of the above

Answer: A. graphic equalizer

6. Surround sound
A. multi-channel audio playback systems

B. sound from surroundings

C. back ground music

D. none of the above

Answer: A. multi-channel audio playback systems

7. MP3
A. encoding format

B. editing console

C. audio system

D. none of the above

Answer: A. encoding format

8. Audio file formats
A. mpeg-3

B. tiff

C. jpeg

D. gif

Answer: A. mpeg-3

9. Plug-ins
A. accessory downloads to improve the functionality

B. audio cable

C. vg connector

D. none of the above

Answer: A. accessory downloads to improve the functionality

10. Microphone
A. converts sound to an electric signal

B. smallest phone

C. smart phone

D. none of the above

Answer: A. converts sound to an electric signal

11. Sound is transmitted through gases, plasma, and liquids as.
A. longitudinal waves

B. mechanical waves

C. light waves

D. none of the above

Answer: A. longitudinal waves

12. Sound cannot travel through a
A. vacuum

B. medium

C. gas

D. plasma

Answer: A. vacuum

13. The matter that supports the sound is called the ——————
A. vacuu

B. medium

C. equipment

D. signal

Answer: A. vacuu

14. Radio is categorized as a ————- media
A. mass media

B. visual media

C. print media

D. none of the above

Answer: A. mass media

15. The microphone that picks up sound from both sides is called
A. omni directional

B. bi directional

C. shot gun

D. lapel

Answer: B. bi directional

16. Human hearing dynamic range is
A. 140db

B. 500db

C. 250db

D. 1000db

Answer: A. 140db

17. A decibel is one tenth of a —————-
A. bel

B. hz

C. bi

D. byte

Answer: A. bel

18. FM radio
A. frequency modulation

B. frequent media

C. frequency meter

D. none of the above

Answer: A. frequency modulation

19. Audio console
A. audio mixing

B. non linear editing

C. broadcasting

D. none of the above

Answer: A. audio mixing

20. Video program is often structured for a ___________ audience format
A. passive

B. active

C. restrictive

D. none of the above

Answer: D. none of the above

21. Resolution is usually expressed in ____________
A. twips

B. inches

C. points

D. pixels

Answer: D. pixels

22. The smallest addressable screen element is called?
A. pixel

B. voltage level

C. graph

D. color information

Answer: A. pixel

23. Vector graphics
A. lines

B. bitmaps

C. pixel

D. none of the above

Answer: A. lines

24. Media
A. concept of a work of art

B. materials used to create art

C. mood in art

D. none of the above

Answer: B. materials used to create art

25. Intensity
A. the saturation or strength of a color

B. the band of individual colors

C. factors of hue, value, and intensity

D. a hue at a darker value

Answer: A. the saturation or strength of a color

26. Aspect ratio
A. ratio of width and height

B. ratio of width and depth

C. ratio of width and diagonal

D. none of the above

Answer: A. ratio of width and height

27. HD format
A. high definition

B. high density

C. high-tec digital

D. none of the above

Answer: A. high definition

28. Interactive media
A. responds to users action

B. linear media

C. print media

D. none of the above

Answer: A. responds to users action

29. Sound wave
A. pressure wave

B. sound of wave

C. high sound

D. none of the above

Answer: A. pressure wave

30. Type of Audio visual media
A. web casting

B. still photo

C. print media

D. none of the above

Answer: A. web casting

31. MIDI
A. musical instrument digital interface

B. a costume

C. brand name of recording equipment

D. none of the above

Answer: A. musical instrument digital interface

32. Image compression
A. reduce the image data

B. reduce height and width

C. reduce physical size

D. none of the above

Answer: A. reduce the image data

33. A quality of Digital Image is measured by
A. physical size

B. height and width

C. dpi

D. none of the above

Answer: C. dpi

34. DPI
A. resolution measurement

B. resolution physical size

C. resolution for

D. none of the above

Answer: A. resolution measurement

35. In two dimensional viewing we have?
A. 3d window and 2d viewport

B. 3d window and 3d viewport

C. 2d window and 2d viewport

D. 2d window and 2d viewport

Answer: A. 3d window and 2d viewport

36. Distortion
A. fuzzy sound

B. high sound

C. low sound

D. none of the above

Answer: A. fuzzy sound

37. Unit of frequency
A. hz

B. decibel

C. celeritous.

D. none of the above

Answer: A. hz

38. A decibel is one tenth of a ____________________________
A. bel

B. hz

C. bit

D. byte

Answer: A. bel

39. Radio is categorized as a ___________________ media
A. mass media

B. visual media

C. print media

D. none of the above

Answer: A. mass media

40. DAB
A. digital audio broadcasting

B. digital audio book

C. decibel

D. none of the above

Answer: A. digital audio broadcasting

41. Sound is transmitted through gases, plasma, and liquids as
A. longitudinal waves

B. mechanical waves

C. light waves

D. none of the above

Answer: A. longitudinal waves

42. Dynamic media
A. interactive media

B. linear media

C. print media

D. none of the above

Answer: A. interactive media

43. Digital sound
A. encoding audio signal in digital

B. stereo system

C. analogue system

D. none of the above

Answer: A. encoding audio signal in digital

44. Ribbon microphone
A. electrically conductive ribbon placed between the poles of a magnet

B. ribbon shaped microphone

C. wireless microphone

D. none of the above

Answer: A. electrically conductive ribbon placed between the poles of a magnet

45. Bit depth
A. number of bits of information in each sample

B. depth ofsound

C. volume controller

D. audio equipment

Answer: A. number of bits of information in each sample

46. The interdisciplinary science that deals with the study of sound, ultra sound and infrasound is called
A. Acoustics

B. Audio Engineering

C. Notation science

D. None of the above

Answer: A. Acoustics

47. In digital audio, —————– describes the number of bits of Information recorded for each sample.
A. Signal power

B. Bit depth

C. Ambience

D. Acoustics

Answer: B. Bit depth

48. Audio console
A. Vacuum

B. Medium

C. Equipment

D. Signal

Answer: A. Vacuum

49. A system of numbering that allows you to find out any recorded image with pinpoint accuracy is known as__________
A. time bar

B. frame code

C. frame rate

D. time code

Answer: B. frame code

50. A colored lens or paper that is placed in between the light source and the subject to either darken or lighten a particular colour is a_____________
A. filter

B. transparency

C. barn door

D. Aperture

Answer: A. filter

51. __________is a process of converting analog audio into digital audio
A. sampling

B. recording

C. stretching

D. digitizing

Answer: D. digitizing

52. Images are mostly scanned or captured in ____________mode
A. RGB

B. CMYK

C. Indexed

D. Grayscale

Answer: B. CMYK

53. Which of the following is not a video file extension
A. MP4

B. AVI

C. QT

D. JPEG

Answer: D. JPEG

54. Multimedia represents the convergence of text, sound, video and ____________ into a single form.
A. news

B. pictures

C. songs

D. all of the above

Answer: B. pictures

55. In the year _______________________ the first television experiment – SITE was started in India.
A. 1950

B. 1947

C. 1975

D. 1965

Answer: C. 1975

56. What method of animation created the in-between frames when you create the start point and end point
A. Authoring

B. Tweening

C. Drawing

D. Embed

Answer: B. Tweening

57. A woofer driver used only for the lowest part of the audio Spectrum is called ________________
A. Subwoofer

B. Console

C. Speaker

D. Microphone

Answer: A. Subwoofer

58. The ______________ microphones use the principle of electromagnetic induction
A. Dynamic Microphone

B. Lapel

C. Ribbon Microphone

D. Shot gun

Answer: A. Dynamic Microphone

59. The background noise present in a scene of recording location is called _______________
A. Ambient Noise

B. Artificial Noise

C. Signal Noise

D. None of the above

Answer: A. Ambient Noise

60. The interdisciplinary science that deals with the study of sound, ultra sound and Infra sound is called
A. Acoustics

B. Audio Engineering

C. Notation science

D. None of the above

Answer: A. Acoustics

61. Bit depth
A. Number of bits of information in each sample

B. Depth of sound

C. Volume controller

D. Audio Equipment

Answer: A. Number of bits of information in each sample

Basics of Audio and Video Media Objective Questions with Answers Pdf Download Online Exam Test