300+ TOP Blood Relation Test Questions – Answers MCQs

Blood Relation Test Questions :-Verbal Reasoning

1. A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

A. Mother
B. Cousin
C. Mother–in–law
D. Sister–in–law

Ans: A.
Sol.
Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister’s son.
i.e., the mother of the mother of man’s sister’s son.
ie., the mother of man’s sister.
So, the lady is man’s mother.

2. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

A. Son
B. Nephew
C. Grandson
D. Uncle

Ans: D.
Sol.
Brother of mother – Uncle;
Uncle’s son – Cousin.

3. Prasanna said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Prasanna to the girl?

A. Husband
B. Father
C. Father–in–law
D. Grandfather

Ans: A.
Sol.
Mother’s grandson – Son;
Son’s wife – Daughter–in–law.

4. If Arun says, “Vimal’ mother is the only daughter of my mother”, how is Arum related to Ravi?

A. Father
B. Brother
C. Grandfather
D. None of these

Ans: D.
Sol.
Only daughter of Arun’s mother –Arun’s sister.
So, Vimal’s mother is Arun’s sister (or)
Arun is the brother of Vimal’s mother i.e . Vimal’s maternal uncle.

5. Pointing to a man in a photograph. Asha said. “His mothers only daughter is my mother”. How is Asha related to that man?

A. Wife
B. Sister
C. Niece
D. Nephew

Ans: C.
Sol.
Asha’s mother’s mother is man’s mother i.e.,
Asha’s mother is man’s sister (or)
Asha is man’s niece.

6. A woman going with a boy is asked by another woman about the relationship between them. The women replied, “My maternal uncle and the uncle of his maternal uncle is the same.” How is the lady related with that boy?

A. Mother and Son
B. Aunt and Nephew
C. Grandmother and Grandson
D. None of these

Ans: B.
Sol.
Clearly, the brother of woman’s mother is the same as the brother of the father of boy’s maternal uncle.
So, the woman and boy’s mother are cousins.
Thus, the woman is boy’s aunt.

7. A man said to a lady, “Your mother?s husband?s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?

A. Grand daughter
B. Mother
C. Daughter
D. Sister

Ans: D.
Sol.
Lady’s mother husband – Lady’s father;
Lady’s father’s sister – Lady’s aunt.
So, lady’s aunt is man’s aunt and therefore lady is man’s sister.

8. If X is the brother of the son of Y?s son, how is X related to Y?

A. Son
B. Cousin
C. Grandson
D. Brother

Ans: C.
Sol.
Son of Y’s son – Grandson;
Brother of Y’s grandson – Y’s grandson.
So X is Y’s grandson.

9. Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father.”How is that man related to the woman?

A. Husband
B. Brother
C. Father–in–law
D. Maternal uncle

Ans: A.
Sol.
Only daughter of my father – Myself.
So, the man is woman’s husband.

10. Showing the man receiving the prize, Saroj said, “He is the brother of my uncle’s daughter.” Who is the man to Saroj?

A. Cousin
B. Brother–in–law
C. Nephew
D. Uncle

Ans: A.
Sol.
Brother of uncle’s daughter – Uncle’s son – Cousin.
So, the man is Saroj’s cousin.

Blood Relation Test Questions
Blood Relation Test Questions

11. Rita told Mani,“The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother–in–law of my friend’s mother.” How is the girl related to Rita’s friend?

A. Daughter
B. Niece
C. Friend
D. Cousin

Ans: D.
Sol.
Daughter of brother–in–law – Niece;
Mother’s niece – Cousin.
So, the girl is the cousin of Rita’s friend.

12. Pointing to a man in a photograph, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to the man in the photograph?

A. Aunt
B. Daughter
C. Grandmother
D. Sister

Ans: D.
Sol.
Only son of woman’s grandfather – Woman’s father;
Man’s brother father – Man’s father.
So, the woman is man’s sister.

13. Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter’s father.” How is the gentleman related to Deepak?

A. Brother–in–law
B. Uncle
C. Father
D. Grandfather

Ans: B.
Sol.
Father of Deepak’s daughter’s father – Deepak’s father.
So, the man’s brother is Deepak’s father or the man is the brother of Deepak’s father i.e., Deepak’s uncle.

14. Pointing to a photograph, Vipul said, “She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Vipul related to the girl in the photograph?

A. Brother
B. Grandson
C. Cousin
D. Father

Ans: A.
Sol.
My grandfather’s only son – My father.
So, the girl is the daughter of Vipul’s father. i.e.,
Vipul is the girl’s brother.

15. Pointing to a photograph, a lady tells Pramod, “I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle.” How is the speaker related to Pramod’s father?

A. Wife
B. Sister–in–law
C. Daughter
D. Either (a) or (b)

Ans: A.
Sol.
Clearly, the speaker’s brother is Pramod’s maternal uncle.
So, the speaker is Pramod’s mother or his father’s wife.

16. A man pointing to a photograph says. “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister?

A. Cousin
B. Mother
C. Sister–in–law
D. Mother–in–law

Ans: B.
Sol.
Clearly, the lady is the grandmother of man’s sister’s son i.e.,
the mother of the mother of man’s sister’s son. i.e.,
the mother of man’s sister.

17. If Neena says, “Anita’s father Raman is the only son of my father–in–law Mahipal”, then how is Bindu, who is the sister of Anita, related to Mahipal?

A. Wife
B. Daughter
C. Niece
D. None of these

Ans: D.
Sol.
Only son of Neena’s father–in–law Mahipal – Neena’s husband.
So, Raman is Neena’s husband and Anita and Bindu are his daughters.
Thus, Bindu is the grand daughter of Mahipal.

18. Pointing to a man on the stage, Rita said, “He is the brother of the daughter of the wife of my husband.” How is the man on the stage related to Rita?

A. Husband
B. Nephew
C. Son
D. Cousin

Ans: C.
Sol.
Wife of husband – Herself;
Brother of daughter – Son.
So, the man is Rita’s son.

19. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

A. Son
B. Grandson
C. Cousin
D. Uncle

Ans: C.
Sol.
Brother of mother– Uncle;
Uncle’s son – Cousin.

20. Pointing towards a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father.” How is the woman related to that person?

A. Mother
B. Sister
C. Daughter
D. Wife

Ans: A.
Sol.
The only daughter of woman’s father is she herself.
So, the person is woman&rs son, i.e.,
The woman is the person’s mother.

21. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is girl’s

A. Son
B. Brother
C. Uncle
D. Nephew

Ans: B.
Sol.
Daughter of uncle’s father – Uncle’s sister – Mother;
Mother’s son – Brother.

22. Rahul told Anand, “Yesterday 1 defeated the only brother of the daughter of my grandmother.” Whom did Rahul defeat?

A. Son
B. Brother
C. Cousin
D. Father

Ans: D.
Sol.
Daughter of grandmother – Aunt;
Aunt’s only brother – Father.

23. Pointing to an old man, Kunal said, “His son is my son?s uncle.” How is the old man related to Kunal?

A. Uncle
B. Grandfather
C. Father
D. Brother

Ans: C.
Sol.
Kunal’s son’s uncle – Kunal’s brother.
So, the old man’s son is Kunal’s brother i.e.,
The old man is Kunal’s father.

24. Muthu said, “This girl is the wife of the grandson of my mother.” Who is Suresh to the girl?

A. Father
B. Grandfather
C. Father–in–law
D. Husband

Ans: C.
Sol.
Mother’s grandson – Son;
Son’s wife – Daughter–in–law.

25. Pointing to a photograph, a man said, “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son.” Whose photograph was it?

A. His father’s
B. His nephew’s
C. His son’s
D. His own

Ans . B

Direction (26 to 33): Read the following information carefully and answer the question given below it:

‘A+B’ means ‘A is the father of B; ‘A – B’ means ‘A is the wife of B’; ‘A x B’ means ‘A is the brother of B; ‘A ÷ B’ means ‘A is the daughter of B’.

26. If P ÷ R + S + Q, which of the following is true?

(A) P is the daughter of Q

(B) Q is aunt of P.

(C) P is the aunt of Q

(D) P is the mother of

Ans . C

27. If P – R + Q, which of the following statement is true?

(A) P is the mother of

(B) Q is the daughter of P.

(C) P is the aunt of

(D) P is the sister of

Ans . A

28. If P × R ÷ Q, which of the following is true?

(A) P is the uncle of

(B) P is the father of

(C) P is the brother of

(D) P is the son of

Ans . D

29. If P × R – Q, which of the following is true ?

(A) P is the brother-in-law of

(B) P is the brother of

(C) P is the uncle of

(D) P is the father of

Ans . A

30. If P + R ÷ Q, which of the following is true ?

(A) P is the brother of

(B) P is the son of

(C) P is the husband of

(D) P is the father of

Ans . C

31. If P ÷ R + Q, which of the following is true?

(A) P is the father of

(B) P is the brother of

(C) P is the mother of

(D) P is the sister of

Ans . D

32. If P × R + Q, which of the following is true?

(A) P is the uncle of

(B) P is the father of

(C) P is the brother in law of

(D) P is the grandfather of

Ans . A

33. If P – R × Q, which of the following is true ?

(A) P is the sister of

(B) Q is the husband of P.

(C) P is the sister-in-law of

(D) Q is the son of P.

Ans . C

Blood Relation Test Questions and Answers pdf Verbal Reasoning