MCQs on Class 9 Lines & Angles
Below are the MCQs for Chapter 6 Lines and Angles of 9th Standard. Each question has four options, among which one is the correct answer. Cross-check with your answers with the one provided here.
1) A line joining two endpoints are called:
a. Line segment
b. A ray
c. Parallel lines
d. Intersecting lines
Answer: a
2) An acute angle is:
a. More than 90 degrees
b. Less than 90 degrees
c. Equal to 90 degrees
d. Equal to 180 degrees
Answer: b
3) A reflex angle is:
a. More than 90 degrees
b. Equal to 90 degrees
c. More than 180 degrees
d. Equal to 180 degrees
Answer: c
4) A straight angle is equal to:
a. 0°
b. 90°
c. 180°
d. 360°
Answer: c
5) Two angles whose sum is equal to 180° are called:
a. Vertically opposite angles
b. Complementary angles
c. Adjacent angles
d. Supplementary angles
Answer: d
6) Intersecting lines cut each other at:
a. One point
b. Two points
c. Three points
d. Null
Answer: a
Explanation: Two lines always intersect each other at one point.
7) Two parallel lines intersect at:
a. One point
b. Two points
c. Three points
d. Null
Answer: d
Explanation: If two lines are parallel to each other, they don’t intersect each other.
8) If two lines intersect each other, then the vertically opposite angles are:
a. Equal
b. Unequal
c. Cannot be determined
d. None of the above
Answer: a
Explanation: If two lines intersect each other, then the angles formed at the point of intersection are vertically opposite angles and are equal.
9) In the figure below, which of the following are corresponding angle pairs:
a. ∠p and ∠q
b. ∠p and ∠w
c. ∠p and ∠x
d. ∠p and ∠z
Answer: b
10) If AB || CD, EF ⊥ CD and ∠GED = 135° as per the figure given below.
The value of ∠AGE is:
a. 120°
b. 140°
c. 90°
d. 135°
Answer: d
Explanation: Since AB || CD and GE is a transversal.
Given, ∠GED = 135°
Hence, ∠GED = ∠AGE = 126° (Alternate interior angles)
