Top 300 HTML Multiple Choice Questions MCQs Quiz

HTML MCQs and Answers

1. A webpage displays a picture. What tag was used to display that picture?
A. picture

B. image

C. img

D. src

Answer: C. img

2. <b> tag makes the enclosed text bold. What is other tag to make text bold?
A. <strong>

B. <dar>

C. <black>

D. <emp>

Answer: A. <strong>

3. Tags and test that are not directly displayed on the page are written in _____ section.
A. <html>

B. <head>

C. <title>

D. <body>

Answer: B. <head>

4. Which tag inserts a line horizontally on your web page?
A. <hr>

B. <line>

C. <line direction=”horizontal”>

D. <tr>

Answer: A. <hr>

5. What should be the first tag in any HTML document?
A. <head>

B. <title>

C. <html>

D. <document>

Answer: C. <html>

6. Which tag allows you to add a row in a table?
A. <td> and </td>

B. <cr> and </cr>

C. <th> and </th>

D. <tr> and </tr>

Answer: D. <tr> and </tr>

7. How can you make a bulleted list?
A. <list>

B. <nl>

C. <ul>

D. <ol>

Answer: C. <ul>

8. How can you make a numbered list?
A. <dl>

B. <ol>

C. <list>

D. <ul>

Answer: B. <ol>

9. How can you make an e-mail link?
A. <a href=”xxx@yyy”>

B. <mail href=”xxx@yyy”>

C. <mail>xxx@yyy</mail>

D. <a href=”mailto:xxx@yyy”>

Answer: D. <a href=”mailto:xxx@yyy”>

10. What is the correct HTML for making a hyperlink?
A. <a href=”http://mcqmate.com”>ICT Trends Quiz</a>

B. <a name=”http://mcqmate.com”>ICT Trends Quiz</a>

C. <http://mcqmate.com</a>

D. <a url=”http://mcqmate.com”>ICT Trends Quiz</a>

Answer: A. <a href=”http://mcqmate.com”>ICT Trends Quiz</a>

11. Choose the correct HTML tag to make a text italic
A. <ii>

B. <italics>

C. <italic>

D. <i>

Answer: D. <i>

12. Choose the correct HTML tag to make a text bold?
A. <b>

B. <bold>

C. <bb>

D. <bld>

Answer: A. <b>

13. What is the correct HTML for adding a background color?
A. <body color=”yellow”>

B. <body bgcolor=”yellow”>

C. <background>yellow</background>

D. <body background=”yellow”>

Answer: B. <body bgcolor=”yellow”>

14. Choose the correct HTML tag for the smallest size heading?
A. <heading>

B. <h6>

C. <h1>

D. <head>

Answer: B. <h6>

15. What is the correct HTML tag for inserting a line break?
A. <br>

B. <lb>

C. <break>

D. <newline>

Answer: A. <br>

16. What does vlink attribute mean?
A. visited link

B. virtual link

C. very good link

D. active link

Answer: A. visited link

17. Which attribute is used to name an element uniquely?
A. class

B. id

C. dot

D. all of above

Answer: B. id

18. Which tag creates a check box for a form in HTML?
A. <checkbox>

B. <input type=”checkbox”>

C. <input=checkbox>

D. <input checkbox>

Answer: B. <input type=”checkbox”>

19. To create a combo box (drop down box) which tag will you use?
A. <select>

B. <list>

C. <input type=”dropdown”>

D. all of above

Answer: A. <select>

20. Which of the following is not a pair tag?
A. <p>

B. < u >

C. <i>

D. <img>

Answer: D. <img>

21. To create HTML document you require a
A. web page editing software

B. High powered computer

C. Just a notepad can be used

D. None of above

Answer:
C. Just a notepad can be used

22. The special formatting codes in HTML document used to present content are
A. tags

B. attributes

C. values

D. None of above

Answer:
A. tags

23. HTML documents are saved in
A. Special binary format

B. Machine language codes

C. ASCII text

D. None of above

Answer:
C. ASCII text

24. Some tags enclose the text. Those tags are known as
A. Couple tags

B. Single tags

C. Double tags

D. Pair tags

Answer:
D. Pair tags

25. The _____ character tells browsers to stop tagging the text
A. ?

B. /

C. >

D. %

Answer:
B. /

26. In HTML document the tags
A. Should be written in upper case

B. should be written in lower case

C. should be written in proper case

D. can be written in both uppercase or lowercase

Answer:
D. can be written in both uppercase or lowercase
27. Marquee is a tag in HTML to
A. mark the list of items to maintain inqueue

B. Mark the text so that it is hidden in browser

C. Display text with scrolling effect

D. None of above

Answer:
C. Display text with scrolling effect
28. There are ____ different of heading tags in HTML
A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

Answer:
C. 6
29. To create a blank line in your web page
A. press Enter two times

B. press Shift + Enter

C. insert <BR> tag

D. insert <BLINE>

Answer:
C. insert <BR> tag
30. Which of the following is not a style tag?
A. <b>

B. <tt>

C. <i>

D. All of above are style tags

Answer:
D. All of above are style tags

31. The way the browser displays the object can be modified by _____
A. attributes

B. parameters

C. modifiers

D. None of above

Answer:
A. attributes
32. Which of the following HTML code is valid?
A. <font colour=”red”>

B. <font color=”red”>

C. <red><font>

D. All of above are style tags

Answer:
B. <font color=”red”>
33. Which of the following is an attribute related to font tag?
A. size

B. face

C. color

D. All of above are style tags

Answer:
D. All of above are style tags
34. HTML supports
A. ordered lists

B. unordered lists

C. both type of lists

D. does not support those types

Answer:
C. both type of lists
35. What tag is used to list individual items of an ordered list?
A. LI

B. OL

C. UL

D. None of above

Answer:
A. LI

36. When should you use path along with file name of picture in IMG tag?
A. path is optional and not necessary

B. when the location of image file and html file are different

C. when image file and html file both are on same location

D. path is always necessary when inserting image

Answer:
B. when the location of image file and html file are different
37. Which of the following is not a valid alignment attribute?
A. Left

B. Right

C. Top

D. All of above

Answer:
D. All of above
38. Which attribute is used with img tag to display the text if image could not load in browser?
A. description

B. name

C. alt

D. id

Answer:
C. alt
39. Which attribute can be used with BODY tag to set background color green?
A. background=”green”

B. bgcolor=”green”

C. vlink=”green”

D. None of above

Answer:
B. bgcolor=”green”
40. Which attribute you’ll use with TD tag to merge two cells horizontally?
A. merge=colspan2

B. rowspan=2

C. colspan=2

D. merge=row2

Answer:
C. colspan=2
41. A webpage displays a picture. What tag was used to display that picture?
A. picture

B. mage

C. img

D. src

Answer:
C. img

42. What is the correct HTML for making a hyperlink?
A. <a href=”http://mcqsets.com”>MCQ Sets Quiz</a>

B. <a name=”http://mcqsets.com”>MCQ Sets Quiz</a>

C. <http://mcqsets.com</a>

D. <a url=”http://mcqsets.com”>MCQ Sets Quiz</a>

Answer:
A. <a href=”http://mcqsets.com”>MCQ Sets Quiz</a>
43. Which attribute is used to name an element uniquely?
A. class

B. d

C. dot

D. all of above

Answer:
B. d
44. What is the full form of HTML?
A. Hyper text markup language

B. Hyphenation text markup language

C. Hyphenation test marking language

D. Hyper text marking language

Answer:
A. Hyper text markup language
45. What is the full form of HTTP?
A. Hyper text transfer protocol

B. Hyper text transfer package

C. Hyphenation text test program

D. none of the above

Answer:
A. Hyper text transfer protocol
46. What is a search engine?
A. a program that searches engines

B. a web site that searches anything

C. a hardware component

D. a machinery engine that search data

Answer:
B. a web site that searches anything
47. What is the full form of TCP/IP?
A. transmission control protocol / internet protocol

B. telephone call protocol / international protocol

C. transport control protocol / internet protocol

D. none of the above

Answer:
A. transmission control protocol / internet protocol

48. HTML document start and end with which tag pairs?
A. <HEAD>….</HEAD>

  250+ TOP MCQs on Responsive Overview and Answers

B. <BODY>….</BODY>

C. <HTML>….</HTML>

D. <WEB>….</WEB>

Answer:
C. <HTML>….</HTML>
49. Which tag is used to create body text in HTML?
A. <HEAD>

B. <TEXT>

C. <TITLE>

D. <BODY>

Answer:
D. <BODY>
50. “Yahoo”, “Infoseek” and “Lycos” are _________?
A. Search Engines

B. Browsers

C. News groups

D. None of the above

Answer:
A. Search Engines

51. What does the .com domain represents?
A. Education domain

B. Commercial domain

C. Network

D. None of the above

Answer:
B. Commercial domain
52. In Satellite based communication, VSAT stands for?
A. Very Small Aperture Terminal

B. Varying Size Aperture Terminal

C. Very Small Analog Terminal

D. None of the above

Answer:
A. Very Small Aperture Terminal
53. Outlook Express is a _________
A. E-Mail Client

B. Browser

C. Search Engine

D. None of the above

Answer:
A. E-Mail Client
54. <TITLE> … </TITLE> tag must be within ________
A. Title

B. Form

C. Header

D. Body

Answer:
C. Header
55. Text within <EM> … </EM> tag is displayed as ________
A. bold

B. italic

C. list

D. indented

Answer:
B. italic

56. Text within <STRONG> … </STRONG> tag is displayed as ________
A. bold

B. italic

C. list

D. indented

Answer:
A. bold
57. <UL> … </UL> tag is used to ________
A. display the numbered list

B. underline the text

C. display the bulleted list

D. bold the text

Answer:
C. display the bulleted list
58. Which tag is used to display the numbered list?
A. <OL></OL>

B. <DL></DL>

C. <UL></UL>

D. <LI></LI>

Answer:
A. <OL></OL>
59. Which tag is used to display the large font size?
A. <LARGE></LARGE>

B. <BIG></BIG>

C. < SIZE ></SIZE>

D. <FONT></FONT>

Answer:
B. <BIG></BIG>
60. <SCRIPT> … </SCRIPT> tag can be placed within ________
A. Header

B. Body

C. both A and B

D. none of the above

Answer:
C. both A and B

61. using <P> tag will
A. start a new paragraph

B. break the line

C. end the current paragraph

D. none of the above

Answer:
A. start a new paragraph
62. <TD> … </TD> tag is used for ________
A. Table heading

B. Table Records

C. Table row

D. none of the above

Answer:
B. Table Records
63. Which is true to change the text color to red?
A. <BODY BGCOLOR=RED>

B. <BODY TEXT=RED>

C. <BODY COLOR=RED>

D. none of the above

Answer:
B. <BODY TEXT=RED>
64. With regards to e-mail addresses:
A. hey must always contain an @ symbol

B. hey can never contain spaces

C. they are case-insensitive

D. all of the above

Answer:
D. all of the above
65. A homepage is __________
A. an index of encyclopedia articles

B. where all Internet data is stored

C. required for access to the Internet

D. the first page of a website

Answer:
D. the first page of a website
66. Which of the following is used to explore the Internet?
A. Browser

B. Spreadsheet

C. Clipboard

D. Draw

Answer:
A. Browser

67. What is Internet Explorer?
A. An Icon

B. A File Manager

C. A Browser

D. The Internet

Answer:
C. A Browser
68. What do I need to get onto the Internet?
A. Computer

B. Modem

C. Browser

D. All of the above

Answer:
D. All of the above
69. What is an ISP?
A. nternet System Protocol

B. nternal System Program

C. Internet Service Provider

D. None of the above

Answer:
C. Internet Service Provider
70. Which of the following is valid IP address?
A. 984.12.787.76

B. 192.168.321.10

C. 1.888.234.3456

D. 192.168.56.115

Answer:
D. 192.168.56.115
71. Which is not a domain name extension
A. mil

B. org

C. .int

D. .com

Answer:
C. .int
72. What is a FTP program used for?
A. Transfer files to and from an Internet Server

B. Designing a website

C. Connecting to the internet

D. None of the above

Answer:
A. Transfer files to and from an Internet Server

73. Which of the following are commonly found on web pages?
A. nternet

B. hyperlinks

C. intranet

D. all of the above

Answer:
B. hyperlinks
74. What is the correct syntax in HTML for creating a link on a webpage?
A. <LINK SRC= “mcqsets.html”>

B. <BODY LINK = “mcqsets.html”>

C. <A SRC = “mcqsets.html” >

D. < A HREF = “mcqsets.html”>

Answer:
D. < A HREF = “mcqsets.html”>
75. Which of the following is an attribute of <Table> tag?
A. SRC

B. LINK

C. CELLPADDING

D. BOLD

Answer:
C. CELLPADDING

76. Choose the correct HTML tag to make the text bold?
A. <B>

B. <BOLD>

C. <STRONG>

D. Both A) and C)

Answer:
D. Both A) and C)
77. Which HTML tag would be used to display power in expression (A+B)2 ?
A. <SUP>

B. <SUB>

C. <B>

D. <P>

Answer:
A. <SUP>
78. Choose the correct HTML code to create an email link?
A. <A HREF = “admin@mcqsets.com”></A>

B. <A HREF = “admin:ganesh@mcqsets.com”></A>

C. <MAIL>admin@mcqsets.com </MAIL>

D. <A MAILHREF = “admin@mcqsets.com”></A>

Answer:
B. <A HREF = “admin:ganesh@mcqsets.com”></A>
79. Choose the correct HTML tag for the largest heading?
A. <H1>

B. <H6>

C. <H10>

D. <HEAD>

Answer:
A. <H1>
80. Output of XML document can be viewed in a
A. Word Processor

B. Web browser

C. Notepad

D. None of the above

Answer:
B. Web browser

81. What is the correct way of describing XML data?
A. XML uses a DTD to describe data

B. XML uses a description node to describe data

C. XML uses XSL to describe the data

D. XML uses a validator to describe the data

Answer:
C. XML uses XSL to describe the data
82. Comments in XML document is given by:
A. <?– _ _–>

B. <!_ _ _ _!>

C. <!_ _ _ _>

D. </_ _ _ _>

Answer:
C. <!_ _ _ _>
83. Which statement is true?
A. An XML document can have one root element

B. An XML document can have one child element

C. XML elements have to be in lower case

D. All of the above

Answer:
A. An XML document can have one root element
84. How to define the link should open in new page in HTML?
A. <a href = “http://www.mcqsets.com/” target = “blank”>Click Here</a>

B. <a href = “http://www.mcqsets.com/” target = “_blank”> Click Here </a>

C. <a href = “http://www.mcqsets.com/” target = “#blank”> Click Here </a>

D. <a href = “http://www.mcqsets.com/” target = “@blank”> Click Here </a>

Answer:
B. <a href = “http://www.mcqsets.com/” target = “_blank”> Click Here </a>
85. In HTML, Uniform Resource Identifier (URI) is used to
A. To create a frame document .

B. To create a image map in the webpage.

C. To customize the image in the webpage.

D. To identify a name or a resource on the internet.

Answer:
D. To identify a name or a resource on the internet.

86. CSS is an acronym for
A. Cascading Style Sheet

B. Costume Style Sheet

C. Cascading System Style

D. None of the Above

Answer:
A. Cascading Style Sheet
87. Which of the following protocol is not used in the Internet
A. Telnet

B. WIRL

C. HTTP

D. Gopher

Answer:
B. WIRL
88. Who invented World Wide Web (WWW)?
A. Blaise Pascal

B. Charles Babbage

C. Herman Hollerith

D. Tim Berners-Lee

Answer:
D. Tim Berners-Lee
89. What is the use of Web Font in HTML ?
A. that is the core font that is use to develop Web Pages.

B. that enables to use fonts over the Web without installation.

C. that is the special font that developed by Microsoft Corp.

D. All of the Above.

Answer:
B. that enables to use fonts over the Web without installation.
90. What is <tt> tag in HTML?
A. It renders fonts as teletype text font style.

B. It renders fonts as truetype text font style.

C. It renders fonts as truncate text font style.

D. None of the Above.

Answer:
A. It renders fonts as teletype text font style.
91. What is the use of Forms in HTML?
A. to display contents of email.

B. to display animation effect.

C. to collect user’s input.

D. None of the Above.

Answer:
C. to collect user’s input.

92. What is the use of iframe in HTML?
A. to display a web page within a web page.

  250+ TOP MCQs on Web Storage and Answers

B. to display a web page with animation effect.

C. to display a web page without browser.

D. All of the Above.

Answer:
A. to display a web page within a web page.
93. FTP is an acronym for
A. File Transaction Protocol

B. File Transmission Protocol

C. File Translation Protocol

D. File Transfer Protocol

Answer:
D. File Transfer Protocol
94. Which HTML Tag will use to scroll a text in web page?
A. <marquee> … </marquee>

B. <scroll> … </scroll>

C. <round> … </round>

D. <go> … </go>

Answer:
A. <marquee> … </marquee>
95. Which organization defines the Web Standards?
A. Microsoft Corporation

B. IBM Corporation

C. World Wide Web Consortium

D. Apple Inc.

Answer:
C. World Wide Web Consortium
96. How to set a picture as a background web page?
A. <body background= “bgimage.gif”>

B. <body background image= “bgimage.gif”>

C. <background= “bgimage.gif”>

D. <background image= “bgimage.gif”>

Answer:
A. <body background= “bgimage.gif”>
97. Which of following HTML Tag will inserting a line break?
A. <p />

B. <lb />

C. <br />

D. <break />

Answer:
C. <br />

98. Which of the following tags are related to Table in HTML ?
A. <table> <row> <column>

B. <table> <tr> <td>

C. <table> <head> <body>

D. <table> <header> <footer>

Answer:
B. <table> <tr> <td>
99. Which of the following is correct HTML for inserting an image?
A. <image source= “www.mcqsets.com/admin.jpg” alt= “This is me” />

B. <img src= “www.mcqsets.com/admin.jpg” alt= “This is me” />

C. <img source= “www.mcqsets.com/admin.jpg” alt= “This is me” />

D. <img alt= “This is me”>www.mcqsets.com/admin.jpg</img>

Answer:
B. <img src= “www.mcqsets.com/admin.jpg” alt= “This is me” />
100. Choose the correct HTML tag to left-align the content of a cell.
A. <tdleft>

B. <td leftalign>

C. <td valign= “left”>

D. <td align= “left”>

Answer:
D. <td align= “left”>

101. Which tag is used to lists the items with bullets?
A. <bullet>…</bullet>

B. <list>…</list>

C. <ul>…</ul>

D. <ol>…</ol>

Answer:
C. <ul>…</ul>
102. Is it possible to insert a table within another table?
A. Yes, but there must be exactly 2 rows and 2 columns in first table.

B. Yes, table can be inserted into cell of another table.

C. Yes, but there must be no border in second table.

D. No, it’s not possible.

Answer:
B. Yes, table can be inserted into cell of another table.
103. What is the usage of alt value in <img> tag?
A. Alternative text for an Image

B. Alternative source of an Image

C. Caption of an Image

D. All of above

Answer:
A. Alternative text for an Image
104. Which of the following is the correct regarding meta tag in HTML?
A. A. <meta> … </meta>

B. B. <meta name = ” ” />

C. C. <metadata> … </metadata>

D. D. <metadata name = ” ” />

Answer:
B. B. <meta name = ” ” />
105. Which of the following is correct to set “Black” color as Background of page?
A. A. <body bgcolor = “#000000”>

B. B. <body background = “#000000”>

C. C. <body Background color = “#000000”>

D. D. All of Above

Answer:
A. A. <body bgcolor = “#000000”>

106. Which of the following is correct to align H1 tag to Right Alignment
A. A. <h1 align = “right”> … </h1>

B. B. <h1 alignment = “right”> … </h1>

C. C. <h1 tag align = “right”> … </h1>

D. D. H1 cannot make Right Alignment

Answer:
A. A. <h1 align = “right”> … </h1>
107. Which of the following is correct to change font face in Web Page
A. A. <font = “font name”> … </font>

B. B. <font name = “font name”> … </font>

C. C. <font face = “font name”> … </font>

D. D. Font Face cannot change

Answer:
C. C. <font face = “font name”> … </font>
108. Which of the following is incorrect regarding Logical styles?
A. A. Code looks like teletype

B. B. Sample looks like teletype

C. C. Keyboard looks like teletype

D. D. Variable looks like teletype

Answer:
D. D. Variable looks like teletype
109. Which of the following is correct character entities for “Copyright” symbol?
A. A. &#149;

B. B. &#159;

C. C. &#169;

D. D. &#179;

Answer:
C. C. &#169;
110. Which tag is used to display Preformatted texts?
A. A. <pre> … </ pre>

B. B. <prefor> … </ prefor>

C. c. <pre text> … </ pre text>

D. D. <pre format> … </ pre format>

Answer:
A. A. <pre> … </ pre>

111. Which is the correct to create an Arabic numeral list
A. A. <ul type=”1″>

B. B. <ol type=”1″>

C. C. <il type=”1″>

D. D. <li type=”1″>

Answer:
B. B. <ol type=”1″>
112. How to add alternative text for an Image?
A. A. <img src = “http://www.mcqsets.com/brand.png” alternate = “Brand of website” />

B. B. <img src = “http://www.mcqsets.com/brand.png” alt text = “Brand of website” />

C. C. <img src = “http://www.mcqsets.com/brand.png” alternate text = “Brand of website” />

D. D. <img src = “http://www.mcqsets.com/brand.png” alt = “Brand of website” />

Answer:
D. D. <img src = “http://www.mcqsets.com/brand.png” alt = “Brand of website” />
113. How to embedded Audio Files in HTML?
A. A. <embed src = “mysong.mid” width = “100” height = “15”>

B. B. <embed sound = “mysong.mid” width = “100” height = “15”>

C. C. <embed audio = “mysong.mid” width = “100” height = “15”>

D. D. <embed music = “mysong.mid” width = “100” height = “15”>

Answer:
A. A. <embed src = “mysong.mid” width = “100” height = “15”>
114. Whichg of the following is used to create web pages?
A. HTML

B. C

C. JVM

D. DTD

Answer:
A. HTML
115. HTML is considered as ___ language
A. Programming Langauge

B. OOP Language

C. High Level Language

D. Markup Language

Answer:
D. Markup Language
116. HTML language is a set of markup ___
A. Attributes

B. Tags

C. Sets

D. Groups

Answer:
B. Tags

117. HTML tags are used to describe document ____
A. Definition

B. Language

C. Content

D. None of these

Answer:
C. Content
118. HTML document can contain
A. Attributes

B. Tags

C. Plain text

D. All of these

Answer:
D. All of these
119. Page designed in HTML is called a
A. Yellow Page

B. Web Page

C. Server Page

D. Front Page

Answer:
B. Web Page
120. We can write HTML code using ____. Select appropriate option(s).
A. VLC Media

B. Notepad++

C. Microsoft PowerPoint

D. None of these

Answer:
A. VLC Media
121. HTML document is saved using ____ extension.
A. .htl

B. .html

C. .hml

D. .htnl

Answer:
B. .html
122. The software that can read and render HTML documents is
A. Server

B. Compiler

C. Interpreter

D. Browser

Answer:
D. Browser

123. PCs running Windows 3.x will have ____extension for html pages
A. .htl

B. .html

C. .htm

D. .hml

Answer:
C. .htm
124. Which of the following is not an example of browser?
A. Netscape Navigator

B. Microsoft Bing

C. Mozilla Firefox

D. Opera

Answer:
B. Microsoft Bing
125. Who is the primary author of HTML?
A. Brendan Eich

B. Tim Berners-Lee

C. Web Programmer

D. Google Inc

Answer:
B. Tim Berners-Lee

126. HTML was first proposed in year ___.
A. 1980

B. 1990

C. 1995

D. 2000

Answer:
B. 1990
127. HTML tags are surrounded by ___ brackets
A. Angle

B. Square

C. Round

D. Curly

Answer:
A. Angle
128. Opening tag of HTML is called
A. Ending tag

B. Starting tag

C. Closed tag

D. Pair tags

Answer:
B. Starting tag
129. HTML document contain one root tag called ____
A. HEAD

B. Title

C. Body

D. HTML

Answer:
D. HTML
130. Basic fundamental block is called as ___
A. HTML tag

B. HTML body

C. HTML Attribute

D. HTML Element

Answer:
A. HTML tag

131. Pick the odd out
A. Table

B. TR

C. TD

D. Form

Answer:
D. Form
132. The first page of a website is called
A. Design

B. Home page

C. First page

D. Main page

Answer:
B. Home page
133. The version of HTML is
A. HTML0

B. HTML1

C. HTML2

D. All of these

Answer:
D. All of these
134. Head tag is used for?
A. Writing style

  250+ TOP MCQs on Meta Data and Answers

B. Writing Java Script

C. Including CSS, JS Files

D. All of these

Answer:
D. All of these
135. How many heading tags are supported by HTML?
A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

Answer:
D. 6

136. Which is the largest heading tag?
A. H1

B. H3

C. H4

D. H6

Answer:
A. H1
137. Which of the following are attributes of Font tag?
A. Face

B. Size

C. Color

D. All of above

Answer:
D. All of above
138. ……………………. connects web pages.
A. Connector

B. Link

C. Hyperlink

D. None of the above

Answer:
C. Hyperlink
139. Internet is ………………………….
A. a network of networks

B. an ocean of resources waiting to be mined

C. a cooperative anarchy

D. all of the above

Answer:
D. all of the above
140. ……………… is suitable for remote administration of a computer.
A. FTP

B. Shell

C. Remote Procedure Call

D. Telnet

Answer:
D. Telnet
141. Title tag is nested within the ………………….. tag.
A. Body

B. Head

C. List

D. Table

Answer:
B. Head

142. ……………….. is a web’s native protocol.
A. SLIP

B. TCP/IP

C. HTTP

D. PPP

Answer:
C. HTTP
143. The Internet uses the …………………… as the protocol engine.
A. SLIP

B. HTTP

C. TCP/IP

D. PPP

Answer:
C. TCP/IP
144. A ……………………….. is a symbolic name a network administrator assigns to a machine.
A. URL

B. DNS

C. IP address

D. Host name

Answer:
D. Host name
145. Which of the following protocol is used for e-mail services.
A. SMAP

B. SMTP

C. SMIP

D. SMOP

Answer:
B. SMTP
146. …………………. is the incoming e-mail server.
A. POP

B. SMTP

C. SMIP

D. PPP

Answer:
A. POP
147. ………………….. is a uniform naming scheme for locating resources on the web.
A. URI

B. HTTP

C. WEBNAME

D. RESOURCENAME

Answer:
A. URI

148. The attribute ……………… of <BODY> tag sets color of hypertext links.
A. link

B. vlink

C. alink

D. hlink

Answer:
A. link
149. Default font size of HTML is …………………..
A. 2

B. 4

C. 6

D. 3

Answer:
D. 3
150. This is a networking device that passes data between networks having similar functions but dissimilar implementations.
A. Hub

B. Modem

C. Gateway

D. Repeater

Answer:
C. Gateway

151. In order to connect to ISP’s server you need …….
A. Hand gloves

B. Printer

C. User name and Password

D. None of the above

Answer:
C. User name and Password
152. DNS translates ………
A. domain name into IP

B. IP into domain name

C. both a & b

D. domain name into physical address

Answer: C. both a & b

153. In order to upload a HTML file to a web server, you use
A. HTTP

B. SMTP

C. SIP

D. FTP

Answer:
D. FTP
154. IEEE stands for ……..
A. Institute of estimated elevator efficiency

B. Institute of electrical and economical engineers

C. Institute of Eurasia engineering event

D. Institute of electrical and electronics engineers

Answer:
D. Institute of electrical and electronics engineers
155. The regional networks are connected to the corporate networks, this is also called as ……..
A. Backbone

B. LAN COM

C. WAN COM

D. Intranet

Answer:
A. Backbone

156. Once the email is sent, the message is broken into pieces called ………………
A. Packets

B. Process

C. Digits

D. Bytes

Answer:
A. Packets
157. ………………. is known as father of World Wide Web.
A. Robert Cailliau

B. Tim Thompson

C. Charles Darwin

D. Tim Berners-Lee

Answer:
D. Tim Berners-Lee

158. ……………. are the physical meeting points of backbones.
A. Gateways

B. Pathways

C. Routers

D. Domains

Answer:
A. Gateways

159. WSFTP is an example of ……………………… program.
A. FTP

B. Telnet

C. Web browser

D. Mail

Answer:
A. FTP

160. Which of the following is best suitable for remote administration of a computer?
A. Telnet

B. WAIS

C. Browsers

D. HTML

Answer:
A. Telnet

161. The leading bit pattern of class B network is ………………
A. 0

B. 10

C. 110

D. 11

Answer:
B. 10

162. The …………………. attribute adds space within each cell.
A. CELL SPACING

B. CELL PADDING

C. WIDTH

D. ALIGN

Answer:
B. CELL PADDING

163. Which of the following are two popular protocols that allow home computer users to connect their computers to the internet as per hosts? i) SLIP ii) PPPiii) HTTP iv) SMTP
A. iii and iv

B. ii and iii

C. i and ii

D. ii and iii

Answer:
C. i and ii

164. A computer that translates …………………… of another computer into an …………… and vice versa, upon request is known as DNS server.
A. Domain name and IP address

B. Host address and Domain name

C. Domain name and server address

D. Server name and IP address

Answer:
A. Domain name and IP address

165. Identify the uses of URI in HTML.: i) Link to another document or resource ii) Link to external style sheet or script iii) Create an image map
A. i and ii

B. i and iii

C. ii and iii

D. i , ii and iii

Answer: D. i , ii and iii

166. An ordered list is a …………………. list and an unordered list is a …………….. list.
A. bulleted & numbered

B. bulleted & tabular

C. tabular & numbered

D. numbered & bulleted

Answer: D. numbered & bulleted

167. Linking to another place in the same or another web page requires two A (Anchor) tags, the first with the ……………… attribute and the second the ……………….attribute.
A. NAME & LINK

B. LINK & HREF

C. HREF & NAME

D. TARGET & VALUE

Answer: C. HREF & NAME

168. What type of information should you avoid including on your Web site?
A. Links to sites of interest

B. Private personal information

C. Work and academic experience

D. Graphical

Answer: B. Private personal information

169. Which of the following web elements should you know about before building your web site?
A. The web audience

B. The operating environment of your ISP

C. The operating system of your visitor

D. Each consideration should determine your web design choices

Answer: A. The web audience

170. What is the language of the Web?
A. Basic

B. C++

C. MS Visual Basic

D. HTML

Answer: D. HTML

171. What does an HTML tag do?
A. It specifies formatting and layout instructions for your web page.

B. It hides programming instructions from view.

C. It determines the organizational structure of your Web site.

D. It connects your web site to an operating environment.

Answer: A. It specifies formatting and layout instructions for your web page.

172. A Web document is broken into sections. What are the tags called that create these sections?
A. Structure tags

B. HTML tags

C. Heading tags

D. Body tags

Answer: A. Structure tags

173. What should be the first and last pair of tags in your Web document?
A. <html></html> and <body></body>

B. <start><end> and <body></body>

C. <head><body> and <title></title>

D. <title></title> and <body<>/body>

Answer: A. <html></html> and <body></body>

174. When you use a heading tag in a document, what does the Web browser assumes?
A. Heading information is to appear in bold letters

B. Heading information is to appear on its own line

C. Heading information has a hyperlink

D. Heading information is shown as a size six

Answer: B. Heading information is to appear on its own line

175. For every Web document, you can add words that appear in the upper left bar area of your browser. What set of tags allows you to provide this information?
A. <head></head>

B. <head><head>

C. <label><label>

D. <title></title>

Answer: D. <title></title>

176. If you wanted to create text that was a different color or font than other text in your Web page, what type of tag would you use?
A. Layout

B. Basic formatting

C. Design

D. Outline

Answer: B. Basic formatting

177. When creating a Web document, what format is used to express an image’s height and width?
A. Centimeters

B. Pixels

C. Dots per inch

D. Inches

Answer: B. Pixels

HTML Objective Questions with Answers Pdf Download Online Quiz

Scroll to Top