250+ TOP MCQs on Biasing the FET and Answers

Electronic Devices and Circuits Multiple Choice Questions on “Biasing the FET”.

1. Which of the following relation is true about gate current?
A. IG=ID+IS
B. ID=IG
C. IS= IG
D. IG=0
Answer: D
Clarification: The FET physical structure which contains silicon dioxide provides infinite resistance. Hence no current will flow through the gate terminal.

2. Which of the following equations gives the relation between ID and Vgs?
A. ID=IDSS (1-Vgs/Vp)2
B. ID=IDSS (1-Vgs/Vp)1
C. ID=IDSS (1-Vgs/Vp)3
D. ID=IDSS (1-Vgs/Vp)4
Answer: A
Clarification: The above equation called as Shockley’s equation depicts the relation between ID and Vgs. When Vgs becomes equal toVp, the current will become zero, which clearly satisfies the physical nature of FET.

3. For a fixed bias circuit the drain current was 1mA, what is the value of source current?
A. 0mA
B. 1mA
C. 2mA
D. 3mA
Answer: C
Clarification: We know that for an FET same current flows through the gate and source terminal, Hence source current=1mA.

4. For a fixed bias circuit the drain current was 1mA, VDD=12V, determine drain resistance required if VDS=10V?
A. 1KΩ
B. 1.5KΩ
C. 2KΩ
D. 4KΩ
Answer: C
Clarification: VDS=VDD-ID RD
=>10=12-RD×1mA
=>RD=2/1mA=2 KΩ.

5. Which of the following equation brings the relation between gate to source voltage and drain current in Self Bias?
A. Vgs=VDD
B. Vgs=-ID Rs
C. Vgs=0
D. Vgs=1+ID Rs

Answer: B
Clarification: VRs=ID Rs
ButVRs+Vgs=0
Vgs=-ID Rs.

6. For a self-bias circuit, find drain to source voltage if VDD=12V, ID=1mA, Rs=RD=1KΩ?
A. 1V
B. 2V
C. 10V
D. 5V
Answer: C
Clarification: VDS=VDD-ID (RD+Rs)
=>VDS=12-1mA(1KΩ+1KΩ)
=>VDS=10V.

7. Find the gate voltage for voltage divider having R1=R2=1KΩ and VDD=5V?
A. 1V
B. 5V
C. 3V
D. 2.5V
Answer: D
Clarification: VG = R2×VDD/R1+R2
=>VG=1×5/2
=> VG= 2.5V.

8. Find the gate to source voltage for voltage divider having R1=R2=2KΩ and VDD=12V, ID=1mA and RS=4KΩ?
A. 3V
B. 2V
C. 0V
D. 1V
Answer: B
Clarification: VG = R2×VDD/R1+R2
=>VG=2×12/4
=>VG=6V
=>VGS=VG-ID Rs
=>VGS=2V.

9. What will happen if values of Rs increase?
A. Vgs Increases
B. Vgs Decreases
C. Vgs Remains the same
D. Vgs=0
Answer: B
Clarification: Increasing values of Rs result in lower quiescent values of ID and more negative values of Vgs.

10. What is the current flowing through the R1 resistor for voltage divider (R1=R2=1KΩ, VDD=10V)?
A. 5mA
B. 3mA
C. 1mA
D. 2mA
Answer: A
Clarification: IR1=IR2 =VDD/R1+R2
=>IR1 = 10/2KΩ
=>IR1 = 5mA.

Scroll to Top