Digital Signal Processing Multiple Choice Questions on “Chebyshev Filters-1”.
1. Which of the following defines a chebyshev polynomial of order N, TN(x)?
A. cos(Ncos-1x) for all x
B. cosh(Ncosh-1x) for all x
C.
cos(Ncos-1x), |x|-1x), |x|>1
D. None of the mentioned
Answer: C
Clarification: In order to understand the frequency-domain behavior of chebyshev filters, it is utmost important to define a chebyshev polynomial and then its properties. A chebyshev polynomial of degree N is defined as
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1
cosh(Ncosh-1x), |x|>1.
2. What is the formula for chebyshev polynomial TN(x) in recursive form?
A. 2TN-1(x) – TN-2(x)
B. 2TN-1(x) + TN-2(x)
C. 2xTN-1(x) + TN-2(x)
D. 2xTN-1(x) – TN-2(x)
Answer: D
Clarification: We know that a chebyshev polynomial of degree N is defined as
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1
cosh(Ncosh-1x), |x|>1
From the above formula, it is possible to generate chebyshev polynomial using the following recursive formula
TN(x)= 2xTN-1(x)-TN-2(x), N ≥ 2.
3. What is the value of chebyshev polynomial of degree 0?
A. 1
B. 0
C. -1
D. 2
Answer: A
Clarification: We know that a chebyshev polynomial of degree N is defined as
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1
cosh(Ncosh-1x), |x|>1
For a degree 0 chebyshev filter, the polynomial is obtained as
T0(x)=cos(0)=1.
4. What is the value of chebyshev polynomial of degree 1?
A. 1
B. x
C. -1
D. -x
Answer: B
Clarification: We know that a chebyshev polynomial of degree N is defined as
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1
cosh(Ncosh-1x), |x|>1
For a degree 1 chebyshev filter, the polynomial is obtained as
T0(x)=cos(cos-1x)=x.
5. What is the value of chebyshev polynomial of degree 3?
A. 3x3+4x
B. 3x3-4x
C. 4x3+3x
D. 4x3-3x
Answer: D
Clarification: We know that a chebyshev polynomial of degree N is defined as
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1; TN(x) = cosh(Ncosh-1x), |x|>1
And the recursive formula for the chebyshev polynomial of order N is given as
TN(x)=2xTN-1(x)-TN-2(x)
Thus for a chebyshev filter of order 3, we obtain
T3(x)=2xT2(x)-T1(x)=2x(2x2-1)-x=4x3-3x.
6. What is the value of chebyshev polynomial of degree 5?
A. 16x5+20x3-5x
B. 16x5+20x3+5x
C. 16x5-20x3+5x
D. 16x5-20x3-5x
Answer: C
Clarification: We know that a chebyshev polynomial of degree N is defined as
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1
= cosh(Ncosh-1x), |x|>1
And the recursive formula for the chebyshev polynomial of order N is given as
TN(x)= 2xTN-1(x)-TN-2(x)
Thus for a chebyshev filter of order 5, we obtain
T5(x)=2xT4(x)-T3(x)=2x(8x4-8x2+1)-(4x3-3x)=16x5-20x3+5x.
7. For |x|≤1, |TN(x)|≤1, and it oscillates between -1 and +1 a number of times proportional to N.
A. True
B. False
Answer: A
Clarification: For |x|≤1, |TN(x)|≤1, and it oscillates between -1 and +1 a number of times proportional to N.
The above is evident from the equation,
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1.
8. Chebyshev polynomials of odd orders are _____________
A. Even functions
B. Odd functions
C. Exponential functions
D. Logarithmic functions
Answer: B
Clarification: Chebyshev polynomials of odd orders are odd functions because they contain only odd powers of x.
9. What is the value of TN(0) for even degree N?
A. -1
B. +1
C. 0
D. ±1
Answer: D
Clarification: We know that a chebyshev polynomial of degree N is defined as
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1
cosh(Ncosh-1x), |x|>1
For x=0, we have TN(0)=cos(Ncos-10)=cos(N.π/2)=±1 for N even.
10. TN(-x)=(-1)NTN(x).
A. True
B. False
Answer: A
Clarification: We know that a chebyshev polynomial of degree N is defined as
TN(x) = cos(Ncos-1x), |x|≤1
cosh(Ncosh-1x), |x|>1
=> TN(-x)= cos(Ncos-1(-x))=cos(N(π-cos-1x))=cos(Nπ-Ncos-1x)=(-1)N cos(Ncos-1x)=(-1)NTN(x)
Thus we get, TN(-x)=(-1)NTN(x).
