250+ TOP MCQs on Feeder Pathways for Glycolysis and Answers

Biochemistry Multiple Choice Questions on “Feeder Pathways for Glycolysis”.

1. The deficiency of which of the following enzyme leads to galactosemia?
A. Galactokinase
B. Pyruvate kinase
C. PFK-1
D. PFK-2
Answer: A
Clarification: In galactokinase deficiency galactosemia, high galactose concentrations are found in blood and urine.

2. The conversion of which of the following involves two nucleotide derivatives?
A. Galactose 1-phosphate to glucose 1-phosphate
B. Galactose 1-phosphate to fructose 1-phosphate
C. Fructose 1-phosphate to glucose 1-phosphate
D. Lactose 1-phosphate to glucose 1-phosphate
Answer: A
Clarification: The conversion of galactose 1-phosphate to glucose 1-phosphate involves two nucleotide derivatives: UDP-galactose and UDP-glucose.

3. Which of the following enzyme is responsible for the conversion of glucose 1-phosphate to glucose 6-phosphate?
A. Glycogen phosphorylase
B. Isomerase
C. Phosphoglucomutase
D. Epimerase
Answer: C
Clarification: Phosphoglucomutase converts the glucose 1-phosphate to glucose 6-phosphate, which can enter glycolysis.

4. Which product is formed in the isomerization of mannose 6-phosphate?
A. Fructose 6-phosphate
B. Glucose 6-phosphate
C. 2-phosphoglycerate
D. 3-phosphoglycerate
Answer: A
Clarification: Mannose 6-phosphate is isomerized by phosphomannose isomerase to yield fructose 6-phosphate.

5. Which of the following enzyme is present in saliva?
A. Hexokinase
B. Alpha amylase
C. Fructokinase
D. Triose kinase
Answer: B
Clarification: Digestion begins in the mouth, where salivary alpha amylase hydrolyses starch to sucrose.

6. Which of the following conversions is not catalyzed by hexokinase?
A. D-Glucose to glucose 6-phosphate
B. D-Fructose to fructose 6-phosphate
C. D-Mannose to mannose 6-phosphate
D. D-Fructose to fructose 1-phosphate

Answer: D
Clarification: Conversion of D-Fructose to fructose 1-phosphate is catalyzed by fructokinase.

7. Hydrolysis of lactose yields ___________
A. D-galactose and D-glucose
B. D-glucose and D-glucose
C. D-galactose and D-fructose
D. D-fructose and D-glucose
Answer: A
Clarification: Hydrolysis of lactose yields D-galactose and D-glucose.

8. Hydrolysis of sucrose yields ___________
A. D-galactose and D-glucose
B. D-glucose and D-glucose
C. D-galactose and D-fructose
D. D-fructose and D-glucose
Answer: D
Clarification: Hydrolysis of sucrose yields D-fructose and D-glucose.

9. Maltose hydrolysis yields ___________
A. D-galactose and D-glucose
B. 2-D-glucose
C. n-D-glucose
D. 2-D-fructose
Answer: B
Clarification: Maltose hydrolysis yields 2-D-glucose.

10. Dextrin hydrolysis yields ___________
A. D-galactose and D-glucose
B. 2-D-glucose
C. n-D-glucose
D. 2-D-fructose
Answer: C
Clarification: Dextrin hydrolysis yields n-D-glucose.

.

Scroll to Top