250+ TOP MCQs on FIR Least Squares Inverse Filters & Answers

Digital Signal Processing Multiple Choice Questions on “FIR Least Squares Inverse Filters”.

1. Wiener filter is an FIR least-squares inverse filter.
A. True
B. False

Answer: A
Clarification: FIR least square filters are also called as Wiener filters.

2. If h(n) is the impulse response of an LTI system and hI(n) is the impulse response of the inverse LTI system, then which of the following is true?
A. h(n).hI(n)=1
B. h(n).hI(n)=δ(n)
C. h(n)*hI(n)=1
D. h(n)*hI(n)=δ(n)

Answer: D
Clarification: The inverse to a linear time invariant system with impulse response h(n) is defined as the system whose impulse response is hI(n), satisfy the following condition h(n)*hI(n)=δ(n).

3. If H(z) is the system function of an LTI system and HI(z) is the system function of the inverse LTI system, then which of the following is true?
A. H(z)*HI(z)=1
B. H(z)*HI(z)=δ(n)
C. H(z).HI(z)=1
D. H(z).HI(z)=δ(n)

Answer: C
Clarification: The inverse to a linear time invariant system with impulse response h(n) and system function H(z) is defined as the system whose impulse response is hI(n) and system function HI(z), satisfy the following condition
H(z).HI(z)=1.

4. It is not desirable to restrict the inverse filter to be FIR.
A. True
B. False

Answer: B
Clarification: In most of the practical applications, it is desirable to restrict the inverse filter to be an FIR filter.

5. Which of the following method is used to restrict the inverse filter to be FIR?
A. Truncating hI(n)
B. Expanding hI(n)
C. Truncating HI(z)
D. None of the mentioned

  250+ TOP MCQs on Signals, Systems and Signal Processing & Answers

Answer: A
Clarification: In many practical applications, it is desirable to restrict the inverse filter to be FIR. One of the simple method to get this requirement is to truncate hI(n).

6. What should be the length of the truncated filter?
A. M
B. M-1
C. M+1
D. Infinite

Answer: C
Clarification: In the process of truncating, we incur a total squared approximation error where M+1 is the length of the truncated filter.

7. Which of the following criterion can be used to optimize the M+1 filter coefficients?
A. Pade approximation method
B. Least squares error criterion
C. Least squares error criterion & Pade approximation method
D. None of the mentioned

Answer: B
Clarification: We can use the least squares error criterion to optimize the M+1 coefficients of the FIR filter.

8. Which of the following filters have a block diagram as shown in the figure?

A. Pade wiener filter
B. Pade FIR filter
C. Least squares FIR filter
D. Least squares wiener filter

Answer: D
Clarification: Since from the block diagram, the coefficients of the FIR filter coefficients are optimized by the least squares error criterion, it belongs to the least squares FIR inverse filter or wiener filter.

9. The auto correlation of the sequence is required to minimize ε.
A. True
B. False

Answer: A
Clarification: When ε is minimized with respect to the filter coefficients, we obtain the set of linear equations which are dependent on the auto correlation sequence of the signal h(n).

10. Which of the following are required to minimize the value of ε?
A. rhh(l)
B. rdh(l)
C. d(n)
D. all of the mentioned

  250+ TOP MCQs on Structures for IIR Systems & Answers

Answer: D
Clarification: When ε is minimized with respect to the filter coefficients, we obtain the set of linear equations
(sum_{k=0}^M b_k r_{hh}(k-l)=r_{dh} (l)), l=0,1,…M
and we know that rdh(l) depends on the desired output d(n).

11. FIR filter that satisfies (sum_{k=0}^M b_k r_{hh} (k-l)=r_{dh} (l)), l=0,1,…M is known as wiener filter.
A. True
B. False

Answer: A
Clarification: The optimum, in the least square sense, FIR filter that satisfies the linear equations in (sum_{k=0}^M b_k r_{hh} (k-l)=r_{dh} (l)), l=0,1,…M is called the wiener filter.

12. What should be the desired response for an optimum wiener filter to be an approximate inverse filter?
A. u(n)
B. δ(n)
C. u(-n)
D. none of the mentioned

Answer: B
Clarification: If the optimum least squares FIR filter is to be an approximate inverse filter, the desired response is
d(n)=δ(n).

13. If the set of linear equations from the equation (sum_{k=0}^M b_k r_{hh} (k-l)=r_{dh} (l)), l=0,1,…M are expressed in matrix form, then what is the type of matrix obtained?
A. Symmetric matrix
B. Skew symmetric matrix
C. Toeplitz matrix
D. Triangular matrix

Answer: C
Clarification: We observe that the matrix is not only symmetric but it also has the special property that all the elements along any diagonal are equal. Such a matrix is called a Toeplitz matrix and lends itself to efficient inversion by means of an algorithm.

14. What is the number of computations proportional to, in Levinson-Durbin algorithm?
A. M
B. M2
C. M3
D. M1/2

Answer: B
Clarification: The Levinson-Durbin algorithm is the algorithm which is used for the efficient inversion of Toeplitz matrix which requires a number of computations proportional to M2 instead of the usual M3.

  250+ TOP MCQs on General Considerations for Design of Digital Filters & Answers
Scroll to Top