tricky Digital Signal Processing Questions & Answers focuses on “IIR Filter Design by the Bilinear Transformation”.
1. In IIR Filter design by the Bilinear Transformation, the Bilinear Transformation is a mapping from
A. Z-plane to S-plane
B. S-plane to Z-plane
C. S-plane to J-plane
D. J-plane to Z-plane
Answer: B
Clarification: From the equation,
S=(frac{2}{T}(frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}})) it is clear that transformation occurs from s-plane to z-plane
2. In Bilinear Transformation, aliasing of frequency components is been avoided.
A. True
B. False
Answer: A
Clarification: The bilinear transformation is a conformal mapping that transforms the jΩ-axis into the unit circle in the z-plane only once, thus avoiding the aliasing.
3. Is IIR Filter design by Bilinear Transformation is the advanced technique when compared to other design techniques?
A. True
B. False
Answer: A
Clarification: Because in other techniques, only lowpass filters and limited class of bandpass filters are been supported. But this technique overcomes the limitations of other techniques and supports more.
4. The approximation of the integral in y(t) = (int_{t_0}^t y'(τ)dt+y(t_0)) by the Trapezoidal formula at t = nT and t0=nT-T yields equation?
A. y(nT) = (frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (T-nT)]+y(nT-T))
B. y(nT) = (frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (nT-T)]+y(nT-T))
C. y(nT) = (frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (T-nT)]+y(T-nT))
D. y(nT) = (frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (nT-T)]+y(T-nT))
Answer: B
Clarification: By integrating the equation,
y(t) = (int_{t_0}^t y^{‘} (τ)dt+y(t_0)) at t=nT and t0=nT-T we get equation,
y(nT) = (frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (nT-T)]+y(nT-T)).
5. We use y{‘}(nT)=-ay(nT)+bx(nT) to substitute for the derivative in y(nT) = (frac{T}{2} [y^{‘} (nT)+y^{‘} (nT-T)]+y(nT-T)) and thus obtain a difference equation for the equivalent discrete-time system. With y(n) = y(nT) and x(n) = x(nT), we obtain the result as of the following?
A. ((1+frac{aT}{2})Y(z)-(1-frac{aT}{2})y(n-1)=frac{bT}{2} [x(n)+x(n-1)])
B. ((1+frac{aT}{n})Y(z)-(1-frac{aT}{n})y(n-1)=frac{bT}{n} [x(n)+x(n-1)])
C. ((1+frac{aT}{2})Y(z)+(1-frac{aT}{2})y(n-1)=frac{bT}{2} (x(n)-x(n-1)))
D. ((1+frac{aT}{2})Y(z)+(1-frac{aT}{2})y(n-1)=frac{bT}{2} (x(n)+x(n+1)))
Answer: A
Clarification: When we substitute the given equation in the derivative of other we get the resultant required equation.
6. The z-transform of below difference equation is?
((1+frac{aT}{2})Y(z)-(1-frac{aT}{2})y(n-1)=frac{bT}{2} [x(n)+ x(n-1)])
A. ((1+frac{aT}{2})Y(z)-(1-frac{aT}{2}) z^{-1} Y(z)=frac{bT}{2} (1+z^{-1})X(z))
B. ((1+frac{aT}{n})Y(z)-(1-frac{aT}{2}) z^{-1} Y(z)=frac{bT}{n} (1+z^{-1})X(z))
C. ((1+frac{aT}{2})Y(z)+(1-frac{aT}{n}) z^{-1} Y(z)=frac{bT}{2} (1+z^{-1})X(z))
D. ((1+frac{aT}{2})Y(z)-(1+frac{aT}{2}) z^{-1} Y(z)=frac{bT}{2} (1+z^{-1})X(z))
Answer: A
Clarification: By performing the z-transform of the given equation, we get the required output/equation.
7. What is the system function of the equivalent digital filter? H(z) = Y(z)/X(z) = ?
A. (frac{(frac{bT}{2})(1+z^{-1})}{1+frac{aT}{2}-(1-frac{aT}{2}) z^{-1}})
B. (frac{(frac{bT}{2})(1-z^{-1})}{1+frac{aT}{2}-(1+frac{aT}{2}) z^{-1}})
C. (frac{b}{frac{2}{T}(frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}}+A.})
D. (frac{(frac{bT}{2})(1-z^{-1})}{1+frac{aT}{2}-(1+frac{aT}{2}) z^{-1}}) & (frac{b}{frac{2}{T}(frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}}+A.})
Answer: D
Clarification: As we considered analog linear filter with system function H(s) = b/s+a
Hence, we got an equivalent system function
where, s = (frac{2}{T}(frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}})).
8. In the Bilinear Transformation mapping, which of the following are correct?
A. All points in the LHP of s are mapped inside the unit circle in the z-plane
B. All points in the RHP of s are mapped outside the unit circle in the z-plane
C. All points in the LHP & RHP of s are mapped inside & outside the unit circle in the z-plane
D. None of the mentioned
Answer: C
Clarification: The bilinear transformation is a conformal mapping that transforms the jΩ-axis into the unit circle in the z-plane and all the points are linked as mentioned above.
9. In Nth order differential equation, the characteristics of bilinear transformation, let z=rejw,s=o+jΩ Then for s = (frac{2}{T}(frac{1-z^{-1}}{1+z^{-1}})), the values of Ω, ℴ are
A. ℴ = (frac{2}{T}(frac{r^2-1}{1+r^2+2rcosω})), Ω = (frac{2}{T}(frac{2rsinω}{1+r^2+2rcosω}))
B. Ω = (frac{2}{T}(frac{r^2-1}{1+r^2+2rcosω})), ℴ = (frac{2}{T}(frac{2rsinω}{1+r^2+2rcosω}))
C. Ω=0, ℴ=0
D. None
