250+ TOP MCQs on Kirchhoff’s Current Law and Answers

Basic Electrical Engineering Multiple Choice Questions on “Kirchhoff’s Current Law”.

1. Find the value of v if v1=20V and value of current source is 6A.
/basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q1″>basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q1
A. 10V
B. 12V
C. 14V
D. 16V
Answer: B
Clarification: The current through the 10 ohm resistor=v1/10=2A.Applying KCL at node 1: i5=i10+i2. i2=6-2=4A.
Thus the drop in the 2 ohm resistor = 4×2 = 8V.
v1=20V; hence v2=20-v across 2 ohm resistor=20-8=12V
v2=v since they are connected in parallel.
v=12V.

2. Calculate the current A.
/basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q2″>basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q2
A. 5A
B. 10A
C. 15A
D. 20A
Answer: C
Clarification: KCl states that the total current leaving the junction is equal to the current entering it. In this case, the current entering the junction is 5A+10A=15A.

3. Calculate the current across the 20 ohm resistor.
/basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q3″>basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q3
A. 20A
B. 1A
C. 0.67A
D. 0.33A
Answer: D
Clarification: Assume lower terminal of 20 ohm at 0V and upper terminal at V volt and applying KCL, we get V/10 +V/20 =1. V=20/3V So current through 20 ohm = V/20 = (20/3)/20 =1/3=0.33V.

4. Calculate the value of I3, if I1= 2A and I2=3A.
/basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q4″>basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q4
A. -5A
B. 5A
C. 1A
D. -1A
Answer: A
Clarification: According to KCl, I1+I2+I3=0. Hence I3=-(I1+I2)=-5A.

5. Find the value of i2, i4 and i5 if i1=3A, i3=1A and i6=1A.
/basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q5a”>basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q5a
A. 2,-1,2
B. 4,-2,4
C. 2,1,2
D. 4,2,4
Answer: A
Clarification: At junction a: i1-i3-i2=0. i2=2A.
At junction b: i4+i2-i6=0. i4=-1A.
At junction c: i3-i5-i4=0. i5=2A.

  250+ TOP MCQs on Capacitance of a Multi Plate Capacitor and Answers

6. What is the value of current if a 50C charge flows in a conductor over a period of 5 seconds?
A. 5A
B. 10A
C. 15A
D. 20A
Answer: B
Clarification: Current=Charge/Time. Here charge = 50c and time = 5seconds, so current = 50/5 = 10A.

7. KCL deals with the conservation of?
A. Momentum
B. Mass
C. Potential Energy
D. Charge
Answer: D
Clarification: KCL states that the amount of charge entering a junction is equal to the amount of charge leaving it, hence it is the conservation of charge.

8. KCL is applied at _________
A. Loop
B. Node
C. Both loop and node
D. Neither loop nor node
Answer: B
Clarification: KCL states that the amount of charge leaving a node is equal to the amount of charge entering it, hence it is applied at nodes.

9. KCL can be applied for __________
A. Planar networks
B. Non-planar networks
C. Both planar and non-planar
D. Neither planar nor non-planar
Answer: C
Clarification: KCL is applied for different nodes of a network whether it is planar or non-planar.

10. What is the value of the current I?
/basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q10″>basic-electrical-engineering-questions-answers-kirchhoffs-current-law-q10
A. 8A
B. 7A
C. 6A
D. 5A
Answer: A
Clarification: At the junction, I-2+3-4-5=0. Hence I=8A.

Scroll to Top